nlc.hu
Család

Nagy fogyás interjú

„Csúfolták a gyerekemet, hogy milyen kövér az anyukája” – 53 kilót fogyott az anya 18 hónap alatt

Nagy Zsuzsi fogyása inspiráló nemcsak azok számára, akik fogyni szeretnének, hanem azoknak is, akik egészségügyi problémák miatt állnak életmódváltás előtt.

A most 44 éves, háromgyermekes anya, Nagy Zsuzsi nem kizárólag a túlsúlya miatt döntött úgy, hogy megreformálja az étrendjét, hanem főleg azért, mert fizikailag rosszul érezte magát. Másfél évvel ezelőtt indult el az életmódváltás útján a nagy fogyás felé, azóta 52-es ruhaméretről 40-es méretre fogyott, ami összesen 53 kiló mínuszt jelent. Mint mondja, nem szívesen beszél arról, hány kilóról indult, ezt teljesen maga mögött akarja hagyni, annyit viszont elárult, hogy még 4-5 kiló az, amit még le szeretne adni.

„Nem használtam semmilyen csodaszert”

Nem tipikus nagy fogyás történet Zsuzsié, ugyanis neki nem voltak súlyproblémái már gyerekkorában, teljesen normál testalkattal élt egészen addig, amíg megszületett az első gyermeke 23 évvel ezelőtt. Akkor 30 kilótól sikerült megszabadulnia a szoptatás időszaka után, ám a következő két terhességgel és szoptatással – 9 és 7 éve – is jelentős mennyiségű kiló kúszott fel rá, amit most sikerült leadnia az utóbbi másfél évben.

„2022. január 24-én kezdtem az életmódváltást – meséli Zsuzsi. – Ez azért fontos dátum, mert előtte két-három napig iszonyatosan rosszul voltam, addigra már vérnyomáscsökkentőt szedtem, egészségügyi problémáim voltak. Akkor jutottam arra a nagy elhatározásra, hogy valamit muszáj kezdenem magammal, a túlsúlyommal, mert ez így nem jó.

Nem használtam semmilyen csodaszert, semmilyen tablettát vagy kapszulát, viszont elkezdtem kutatni, hogy milyen élelmiszert, hogy tudok kiváltani kevesebb kalóriájúra, de főleg kevesebb szénhidráttartalmúra.

Az időszakos böjtölés módszeréről már sokat olvastam Buda Álmos dietcrafting oldalán, követtem őt egy ideje, amire a döntésig eljutottam. Ez egy olyan módszer, amivel a szervezetünk működését jobban megérthetjük és támogathatjuk. A lényege az, hogy egy választott időablakban eszünk csak, ami lehet 16/8-as, 18/6-os vagy 20/4-es – a kisebb szám az, amiben eszünk, a nap többi részében böjtölünk, azaz nem eszünk. Én a 18/6-os ablakban próbálok leginkább étkezni.”

Időszakos böjt

„Időszakos böjtölésről (angolul intermittent fasting, röviden IF) akkor beszélünk, amikor a böjtöt tetszőleges idő után megszakítjuk, normálisan táplálkozunk tovább, és ezt visszatérően (időszakosan) ismételjük. Ennek számtalan verziója létezhet attól függően, hogy milyen hosszú ideig, és milyen gyakran nem eszünk” – olvashatjuk Buda Álmos meghatározását.

„Az volt a fő célom, hogy jobban legyek”

Elsőre ijesztően hangozhat, hogy az ember ne egyen 18 órán keresztül, a legtöbben azt vizionálják ilyenkor, hogy biztos kiesik majd a szemük az éhségtől és különben sem bírják a koplalást. De Zsuzsi szerint nem volt annyira vészes rászokni az időablakos táplálkozásra szép apránként. Először 8 órás evéssel kezdte, majd fokozatosan szűkítette mindig az ablakot, így rögzült a mindennapjaiban az az életmód, hogy az ebéd az első étkezés a napban. A vércukorszintje köszöni, jól van, sőt, sokkal jobban kezdte érezni magát már az első két hét időszakos böjtölés után.

„Ezt az életmódot mindenki tudja a saját életviteléhez igazítani – mondja Zsuzsi. – Valaki reggelizni szeret, és úgy tartja az étkezéseket, hogy inkább reggel eszik és délután kettő-háromkor befejezi aznapra az evést. Nyilván ez nem azt jelenti, hogy végigesszük a 6 vagy a 8 órát, hanem azon belül van pár étkezés, attól függ, hogy kinek mennyi fér bele az időablakba.”

Zsuzsi a nagy fogyás előtt és után (Forrás: magánarchívum)

Zsuzsi a nagy fogyás előtt és után (Forrás: magánarchívum)

Az sem mindegy természetesen mit eszünk ebben az időablakban, hamburgerrel nem lehet leadni 53 kilót, Zsuzsi is azzal kezdte, hogy elhagyta a cukrot és a fehér lisztet az étrendjéből, és szakított a magas szénhidráttartalmú ételekkel. Húsokat, zöldségeket, gyümölcsöt eszik főleg, kevés szénhidrátot, abból is az egészségesebb fajtákat, például a quinoa köretként a nagy kedvence. Tehát alapvetően az egészséges étrend alapjait követve étkezik az időszakos böjtölés keretei között. Nem könnyű egy ilyen nagy változtatást véghez vinni az ember életében, de Zsuzsit kitartásra ösztönözte az, hogy egyre javult az egészségi állapota.

„Az volt a fő célom, hogy jobban legyek, és amikor ez elkezdett megvalósulni és rengeteg energiám lett az új életmódtól, attól még motiváltabb lettem.

Orvosi felügyelet mellett vágtam bele a fogyásba, mostanra már nem is kell vérnyomáscsökkentőt szednem, és az összes ízületi gyulladásom eltűnt, pedig a túlsúlytól fájt a lábam, a vállam, a hátam, a derekam, igazából mindenem. Azóta a laboreredményeim teljesen tiszták lettek – az életmódváltás előtt tele volt kereszttel, tehát egészségügyileg helyreálltam.

 

A háziorvosom naplózta a fogyásomat, rendszeresen jártam hozzá kivizsgálásra, már csak azért is, mert szükség van ezekre az adatokra, ha később meg szeretném csináltatni tb-alapon a nagy fogyás utáni plasztikai műtéteket. A karom és a combom elég jól követte a fogyást, de a hasamat a három terhesség és a nagy súlyvesztés együtt már megviselte, nem annyira vészes, de engem zavar, úgyhogy azt valószínűleg meg fogom csináltatni.”

„Most 47 és fél kilóval guggolok”

Zsuzsi szerint abban, hogy a bőre ennyire szépen tudta követni a fogyását, az is benne van, hogy amikor körülbelül 35 kiló mínusznál járt, elment személyi edzőhöz edzeni heti kétszer, hétvégén pedig kardiózott. Azért döntött a személyi edző mellett, mert ott állt 43 évesen, 15 éve nem mozgott semmit, nem volt sportolói múltja, és nem tudta, mit szabad és mit nem, mivel árthat a testének. A személyi edző jó döntésnek bizonyult, segített Zsuzsinak átlépni a saját korlátait is.

„Az edzőm nagyon odafigyelt arra, hogy kis lépésekben építsük fel, hogy hogyan formálódjak és közben erősödjek – emlékszik vissza Zsuzsi. – És mivel rengeteg energiám lett az új életmód miatt, jól jött a sport, hogy ezt le tudjam kötni. Az edzőm egy-két hónap edzés után mondta, hogy egy kicsit húzzunk bele, mert el szeretne vinni Power Challenge versenyre. Ez egy erőemelő verseny, ahol mindenki a saját testsúlya és kora alapján kap súlyt, amit öt különböző gyakorlatban kell emelni. Hatalmas motivációt adott ez a verseny. Soha életemben nem sportoltam, és soha nem indultam még semmilyen versenyen, itt pedig bronz minősítést szereztem. Az volt bennem, hogy úristen, én erre képes vagyok?!

Én, aki egy évvel azelőtt még alig tudtam kikászálódni az autóból, most 47 és fél kilóval guggolok és 67 kilót emelek. Fantasztikus érzés volt.

Amellett, hogy az egészsége érdekében kezdett bele az életmódváltásba, Zsuzsi nagyon örül annak, hogy a külseje átalakult. Amikor kereste a cikkhez a régi képet saját magáról, elszörnyedt a régi külsején. Akkoriban nem látta annyira tragikusnak a helyzetet, mint visszanézve a jelenlegi alakjával. „Most ha meglátom magam egy kirakatban vagy tükörben, vagy felveszek egy ruhát a próbafülkében, jól meglepődök, hogy ez én vagyok – teszi hozzá Zsuzsi. – Mindenki azt mondta, hogy ducin is mindig csinos voltam, de ettől függetlenül most azért mások a lehetőségek a ruhák terén is, az 52-es méretben nem biztos, hogy olyan csinos ruhákat tudtam felvenni, mint a 40-esben. Az, hogy XXXL-esből M-es ruháim lettek, nagyon jó érzés.”

Zsuzsi a fogyás előtt és a versenyen bronzérmesként (Forrás: magánarchívum)

Zsuzsi a fogyás előtt és a versenyen bronzérmesként (Forrás: magánarchívum)

„Az iskolában csúfolták a gyerekemet, hogy milyen kövér az anyukája”

A kérdésre, hogy milyen egy napja, Zsuzsi részletezte az étkezéseit. A reggelt egy üres kávéval kezdi – amíg megszokta a böjtölést, teázott is délig, de ezt már elhagyta –, és ebédig csak vizet iszik. Ebédre általában zöldséget és natúr húst eszik, de ez függ attól is, hogy a gyerekeinek mit főz, mert próbál úgy ebédet készíteni magának, hogy összekombinálja a család ételével. Hozzáteszi azt is, hogy nemcsak csirkemellet eszik szárazon, hanem mindenféle hús és hal van a repertoárjában, amit épp megkíván.

Később, délután eszik uzsonnát, erre az étkezésre időzíti általában a finomságokat, például cukormentes csokit, gyümölcsöt, vagy müzliszeletet, de mostanában akár egy fagyi is belefér az étrendjébe. Este 6-kor pedig vacsorára vagy ugyanazt eszi Zsuzsi, mint ebédre, vagy salátázik, esetleg egészséges kenyérféléből készít szendvicset. Igyekszik változatosan étkezni, csak mindennek megtalálni az egészséges, diétás verzióját.

A tortát Zsuzsi az egy éves kitartásáért kapta (Forrás: magánarchívum)

A tortát Zsuzsi az egyéves kitartásáért kapta (Forrás: magánarchívum)

Az anya azt is megtanulta, hogyan készítsen alternatív lisztekből süteményeket, amikről még a gyerekei sem mondják meg, hogy nem a megszokott, fehér lisztből készült. A fogyáshoz az egészsége mellett a gyerekei is nagy motivációt jelentettek. „Nekik is jó példát akartam mutatni – mondja Zsuzsi –, főleg miután kiderült, hogy az iskolában csúfolták a gyerekemet, hogy milyen kövér az anyukája.

Az életmódváltással azt tanítom a gyerekeimnek, hogy hogyan lehet egészségesen étkezni, és hogy a sport jó dolog.

Igazából rengeteget segítettek abban, hogy el tudjak járni edzésre, mert amíg ők a saját edzésükön voltak, addig tudtam én is elmenni az edzőmhöz. Régen az autóban ülve vártam meg, amíg végeztek, de az elhatározás után már én is mentem addig edzeni. Néha előfordult, hogy 10 percet kellett rám várniuk emiatt, de megértették, mellém álltak és segítettek az utamon. Mindez így együtt motivált a kitartásra. Az elején az a kattanás kellett, hogy muszáj változtatnom. Valahol éreztem, hogy ezzel nemcsak lefogyok, hanem az életem is megváltozhat – és így is történt.”

Fordulj orvoshoz!

Ha az időszakos böjtölést fontolgatod, mindenképpen beszéld meg orvosoddal, ahogy Zsuzsi is tette. Az étkezések kihagyása és a kalóriák szigorú korlátozása veszélyes lehet bizonyos betegségekben, például cukorbetegségben szenvedők számára. Azok, akik vérnyomás- vagy szívbetegségre szednek gyógyszereket, szintén hajlamosabbak lehetnek a koplalás okozta elektrolit-rendellenességekre a Harvard University tájékoztató anyaga szerint.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top