nlc.hu
Életmód
Milyen színű legyen a napszemüveg lencséje?

Milyen színű a napszemüveged lencséje? Többet számít, mint gondolnád

A napszemüveg lencséjének színe nem csak divat kérdése, az a legfontosabb, milyen körülmények között használod.

Ha napszemüveg-választás előtt állsz, akkor a számtalan fazon és forma mellett azt is el kell döntened, hogy milyen színű lencsét szeretnél. A színárnyalat kiválasztása során az egyéni ízlés mellett érdemes figyelembe venni, hogy milyen tevékenységhez, milyen fényviszonyok között fogod viselni a napszemüveget.

Attól, hogy sötét, nem biztos, hogy véd

Mielőtt rátérnénk a lencse színére, kezdjük a legfontosabbal, a szem védelmével. Lényeges, hogy a lencse színe és a sötétsége nem befolyásolja, hogy mennyire biztonságos az adott napszemüveg. Mielőtt azon tűnődnél a tükör előtt, hogy a rózsaszín vagy a világoskék lencse áll jobban, keress olyan napszemüveget, amely 100 százalékos védelmet nyújt az UV-A és UV-B sugárzással szemben.

A lencse sötétsége azt mutatja, hogy a fény mekkora arányát blokkolja. Az enyhén sötétített lencsék körülbelül 20 százalékos fényelnyeléssel rendelkeznek, míg a maximum 80 százalék körül alakul. Nem mindig a nagyon sötét napszemüveg a jó választás, mert segít ugyan csökkenteni a hunyorgást és a szem fáradását, de még nappali körülmények között is megnehezítheti a látást. A túl világos lencse pedig nem mindig elég a hunyorgás megelőzéséhez. A közepes, 50 százalék körüli fényelnyeléssel rendelkező lencsék a legtöbb szabadtéri tevékenységhez alkalmasak, érdemes általános használatra nagyjából ilyen értékkel rendelkező modellt választani.

Napszemüveget viselő nő a tengerparton

Fotó: Unsplash

De akármilyen sötét a lencse, ha nincs megfelelő UV-szűrővel ellátva, a szemed jobban károsodhat, mintha egyáltalán nem viselnél napszemüveget. Ennek az az oka, hogy sötétben a pupilla kitágul, így szűrő nélkül még több káros UV-sugárzás jut a szembe. Jó választás az olyan napszemüveg is, amely blokkolja a lencse hátuljáról visszaverődő UV-sugarakat is, és ha lehet, olyan fazont válassz, amely minél jobban védi oldalról is a szemedet.

Most pedig lássuk, hogy a különböző színű lencsék mire ideálisak!

Barna

A sötétebb árnyalatú barna vagy borostyánszínű napszemüveglencse csökkenti a vakító fényt, megakadályozza a szem fárdását, ezért jól működik mindennapi használatra. A barna lencsék növelik a kontrasztot, tisztábban észlelhetők vele a tárgyak körvonalai, ezért ideális sportoláshoz, vezetéshez is.

Sárga és narancssárga

Ezek a lencsék közepes és gyenge fényviszonyok között a legjobbak, ezért ködös, borult időben ideálisak. Fokozzák a kontrasztot, és megkönnyítik, hogy mozgó tárgyakra fókuszáljon a szem. Pilóták, vadászok használják, de kiváló éjszakai vezetéshez is.

Kék és lila

Segít mérsékelni a vakító fényt napos körülmények között, és csökkenti a tükröződéssel járó kellemetlenségeket. Javítja a színérzékelést és a kontrasztot, a vízi sportokhoz a legjobb választás.

Zöld

A zöld lencse kiszűr némi kék fényt és csökkenti a tükröződést. Nagy kontrasztot biztosít, szabadtéri tevékenységekhez, különösen teniszezéshez, golfozáshoz, horgászathoz és túrázáshoz ideális. Nyugtató hatása miatt csökkentheti a fejfájást, és szabadtéri olvasásoz is kiváló.

Piros és rózsaszín

Segíti a mélységérzékelést, javítja a kontrasztot, különösen fehér háttérrel szemben. Utóbbi tulajdonsága miatt a téli sportok kedvelői előszeretettel használnak rózsaszínű lencséket tartalmazó napszemüveget.

Szürke

A legsötétebb lencse a legkevesebb látható fényt engedi át. Nagy előnye, hogy a fényerőt anélkül csökkenti, hogy torzítaná a színeket. Sokoldalú lencseszín, kiváló szabadtéri tevékenységekhez, futáshoz, kerékpározáshoz, strandoláshoz, vezetéshez, de általános, városi viseletre is ajánlott.

Egyéb lencsetípusok

A szín nem minden, vannak további extra tulajdonságok, amelyekkel egy napszemüveglencse rendelkezhet.

Polarizált lencse

A speciális bevonat blokkolja a tükröződő felületekről – például vízről vagy üvegről – visszaverődő fényhullámokat, ezért segít csökkenteni a káprázást és a szem fáradását, valamint jobban láthatóvá válnak a részletek.

Tükrös lencse

A tükrös napszemüvegek lencséje kívül vékony fémes bevonattal rendelkezik. Ez a bevonat jobban visszaveri a vakító fényt.

Átmenetes színezés

Az egyszínű lencsék mellett elterjedtek azok a lencsék is, amelyeknél a fényelnyelés erőssége a lencse tetejétől az alja felé csökken. Ezek a napszemüvegek olyan helyzetekben optimálisak, amikor a fényviszonyok változnak, ha a szemüveg viselője felnéz. Ilyen például az autóvezetés, amikor a lencse felső, sötétebb részén keresztül az úttestet, a világosabb, alsó részén pedig a műszerfalat nézzük.

(CNET, Verywell Health, Ofotért)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top