Aszalt sárgabarackot hívott vissza a forgalomból az ALDI – tette közzé honlapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Határérték feletti kén-dioxid lehetséges jelenléte miatt döntött így az ALDI Magyarország Élelmiszer Bt. A kén-dioxid az arra érzékeny embereknél allergiás reakciót okozhat.
A forgalomból visszahívott termék a Happy Harvest aszalt sárgabarack.
Mutatjuk:
A Nébih kéri a vásárlókat, hogy a 200 grammos kiszerelésű, 2024. november 30-i és 2025. január 31-i minőségmegőrzési idővel rendelkező terméket ne fogyasszák el!
Bármelyik ALDI üzletbe visszavihető a visszahívott aszalt sárgabarack, amelynek az árát blokk nélkül is visszatérítik.
Amúgy nem ez az első termékvisszahívás mostanában. Legutóbb, 3 hete egy Auchan-termékkel volt probléma. Akkor egy mérgező gyomnövény, a csattanó maszlag lehetséges jelenléte miatt hívták vissza a forgalomból a 450 grammos Auchan gyorsfagyasztott zöldhüvelyű vágott zöldbabot. Június elején meg a Tesco egyik terméke bizonyult problémásnak. Határérték feletti növényvédőszer-maradék miatt az 500 grammos, TS vörös vesebabot hívta vissza a Nébih. Előtti pedig smoothie italt, debrecenit, tortellinit és ásványvizet is ki kellett vonni a forgalomból.
Aszalt gyümölcsöt egyébként – kis munkával – otthon is készíthetünk. Menete a következő: megmossuk a gyümölcsöt (lehet meggy, cseresznye, sárgabarack, szilva, paradicsom, de akár sárgadinnye vagy füge is). Az aprókat elég csak kimagozni. A sárgabarackot felezzük el, az őszibarackot legalább négyfelé vágjuk és meg is kell hámozni, a fügét elég félbevágni. A paradicsomot szintén félbe, de inkább négybe vágjuk és ki is magozzuk (ez annyit tesz, hogy az ujjunkkal kitoljuk belőle a magokat a zselével együtt). Vágásfelületükkel fölfelé, szépen, egymás mellett elrendezzük a gyümölcsöket. Ha nem rácsra tesszük, hanem tálra vagy tepsire, akkor tegyünk alá szilikonos sütőpapírt, nehogy odaragadjon. Lefedjük egy tüllel, szúnyoghálóval vagy bármilyen más, laza szövésű anyaggal, hogy ne lepjék a legyek és kitesszük a napra. Legalább 3 napig el fog tartani az aszalás. Akkor van kész az aszalt gyümölcsünk, amikor jó kis gumis állaga van, ebben az állapotban gyakorlatilag télálló.
Kiemelt fotó: illusztráció, MTVA/Bizományosi: Róka László