nlc.hu
Életmód
Önmagunkkal randizás előnyei

Önmagaddal randizni nem is akkora butaság, mint gondolod

Jó, lehet, hogy a dolog elsőre furcsának hangzik, de valójában sokkal több pozitívuma van, mint azt elsőre hiszed, úgyhogy érdemes vele megpróbálkozni.

Egy ideje hatalmas slágernek számít önmagunkkal randizni. Nem, ez nem a szinglik legújabb agymenése (de ha az lenne, akkor is kikérnénk magunknak), hanem sokkal inkább egy olyan önismereti út kezdete, amit a szakértők is egyértelműen ajánlanak. Ugyanis lehet, hogy furcsának hangzik, de több van benne, mint hinnéd!

Most nyugodtan lehetsz önző

Az ember köztudottan társas lény, de ha mindig mindent párban, vagy társaságban csinálunk, az nem kifizetődő. A legújabb elméletek szerint nagyon is szükség van az önmagunkkal eltöltött minőségi időre, ami lehet bármilyen program, a lényeg, hogy egyedül csináljuk. Tehát adja magát a kérdés: mikor mentél el egyedül moziba vagy színházba? Netán kávézni? Volt már olyan, hogy egy könyvvel és egy pokróccal nyakadba vetted a Városligetet? Esetleg van olyan hobbid, ami egyszemélyes?

Az egyedül töltött, de korántsem magányos idő a pszichológusok szerint remek lehetőség az önreflexióra és önvizsgálatra. Általa jobban megérthetjük a gondolatainkat, érzéseinket, vágyainkat is. Sokszor a kirakós darabjai ott tolonganak az elmében, de nem tudnak helyükre kerülni a túl nagy „zaj” miatt. Azonban az ilyen alkalmak, amik kizárólag a lazításról és a belső fókuszról szólnak, letisztítják a képet és segítenek a darabokat egyértelmű üzenetté alakítani.

A Psychology Today szakembere szerint ez lehetővé teszi, hogy jobb döntéseket hozzunk, hogy javítsuk kapcsolatainkat, vagyis összességében segít abban, hogy egy teljesebb életet éljünk.

Legyél te is randiguru!

A magány negatív konotációját tehát ideje felülírni, és újraértelmezni magát a folyamatot. Az egyedüllét tökéletes lehetőséget nyújt arra, hogy megismerjük a mozgatórugóinkat, vagy ha jobban tetszik, a szenvedélyeinket, illetve arra is, hogy az érdeklődési körünket tágítsuk. Ehhez az olvasás, festés, kertészkedés, vagy gyakorlatilag bármilyen kreatív elfoglaltság is célravezető lehet. A lényeg ugyanis mindig ugyanaz: azok a tevékenységek, amik örömet okoznak, javítják a hangulatot és általános jólétet.

Persze, ha valaki ehhez nincs hozzászokva, akkor érdemes apránként megközelíteni a dolgot, máskülönben inkább kényelmetlenséget, semmint örömet fog okozni az egyedül töltött idő. Fontos, hogy ez is ugyanúgy alkalmazkodást és tanulást igényel, ami van, akinek egyszerűbben megy, van, akinek kevésbé. Ha te az utóbbi kategóriát képviseled, akkor néhány percről kezdd el növelni az időtartamot a fokozatosság elve szerint. Először próbálkozz 2-5-10 percekkel, és ezeket bővítsd egyre tovább, mindig egy picit átlépve a komfortzónádat.

Ez a már elkoptatott öngondoskodás egyik legjobb formája, már csak azért is, mert a magány békéje és csendje segít jobban kezelni a stresszt és a szorongást. Vagyis minden szempontból egy win-win helyzet.

És hogy hogyan érdemes nekikezdeni?

Tervezz be időt egyedül: minden nap szánj egy bizonyos időt az egyedüllétre, és kezeld úgy, mint egy fontos meetinget saját magaddal. Ez segít előtérbe helyezni az önreflexiót, és biztosít, hogy folyamatosan élvezd a magánnyal járó előnyöket.

Hozz létre egy kényelmes teret: jelölj ki egy csendes, pihentető helyet az otthonodban, ahol minden adott a zavartalan egyedüllétre. Ez lehet egy hangulatos olvasósarok, egy békés pont a hátsó udvarban, vagy akár egy pihentető habfürdő a fürdőszoba falai között.

Távolítsd el a zavaró tényezőket: kapcsold ki a telefonod, számítógéped és mindent, ami megzavarhat ebben az időben.

Gyakorold az éberséget: használd az egyedül töltött időt az éberségi gyakorlatok, például a meditáció vagy a mélylégzés gyakorlására, hogy segítsenek a gondolataidra és érzéseidre összpontosítani.

Vezess naplót: az egyedül töltött idő által értékes betekintést nyerhetsz a belső világodba. A naplóírás abban is segíthet, hogy nyomon kövesd a személyes fejlődésed, és azonosítsd a gondolataiban és érzelmeiben idővel kialakuló mintákat.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top