nlc.hu
Szabadidő

Hasznos önsegítő könyvek

5 önsegítő könyv, ami valóban hasznos

Az önsegítő könyveknek elég rossz a sajtójuk, pedig vannak olyanok, amik tényleg hasznosak lehetnek egy-egy adott élethelyzetben.

Ha azt mondjuk, önsegítő könyv, annak van némi lesajnáló jelentése, pedig az egyik legnépszerűbb műfajról beszélünk, ami tényleg komoly gondolatokat, élet- és szemléletmódváltást idézhet elő, sőt, akár egy nagyon mély gödörből is segíthet kijutni.

Nő olvas

Fotó: Getty Images/KatarzynaBialasiewicz

Épp ezért tegyük most félre a negatív felhangot, és koncentráljunk azokra a kötetekre, amik valóban hasznos tanácsokkal szolgálhatnak egy-egy problémás helyzetben, és amiket érdemes időről időre átforgatni.

Mélylevegő Projekt: Elmerülő 

Önsegítő könyvek: Elmerülő

Fotó: Libertine Kiadó

Ha kicsit is jelen vagy az online térben, akkor a Mélylevegő Projektet aligha kell bemutatni, a fiatal pszichológusokból álló csapat az Instagram egyik nagy kedvence, ugyanis szakzsargon nélkül, teljesen közérthetően mesélnek a mentális egészséget érintő dolgokról. Ez az általuk megjelentetett kötetben sincs másképp, a napjainkra jellemző pszichés problémákat kézzelfogható tanácsokkal, gyakorlati tippekkel, és nem mellesleg fontos emlékeztetőkkel dolgozzák fel, és közben kiemelt hangsúlyt fektetnek arra is, hogyan tudod a mentális egészségedet megőrizni. Ha ehhez még a remek illusztrációkat is hozzáadjuk, akkor biztosra veheted, hogy egy nem mindennapi könyvről van szó.

Libertine Kiadó, 4 999 forint 

Marie Haddou: Merj nemet mondani! A visszautasítás művészete 

Önsegítő könyvek: Merj nemet mondani!

Fotó: Park Kiadó

A felgyorsult világ szereti azt éreztetni az emberrel, hogyha nemet mond, akkor automatikusan lemarad valamiről, de ez nincs így! Fontos, hogy ki tudjunk állni önmagunkért – a munkában és a magánéletben egyaránt –, a céljainkért, vágyainkért vagy adott esetben a szeretteinkért, és meghúzni bizonyos határokat azzal, hogy azt mondjuk, eddig és ne tovább!

Ez szerencsére tanulható készség, Marie Haddou könyve pedig segít abban, hogyan lehet az erőszakmentes kommunikációt a saját előnyödre fordítani, ugyanis nem születik mindenki igenembernek, és ez így van jól! Gyakorlat teszi a mestert, ehhez pedig ezt a kötetet érdemes leemelni a polcról.

Park Kiadó, 2 000 forint 

Julian Brass: Légy úrrá a szorongásodon! – 99 egyszerű módszer, hogyan uraljuk rejtett erőforrásainkat 

Nem kell, hogy a szorongás stigmatizáljon és olyan lehetőségektől fosszon meg, amiket egyébként csont nélkül tudnál teljesíteni. Julian Brass erre a remek példa, a szerző ugyanis maga is megtapasztalta, milyen az, amikor kevés önbecsüléssel, magányosan, stresszesen és rosszabb esetben depressziósan kell átélni egy hullámvölgyet.

Önsegítő könyvek: Légy úrrá a szorongásodon!

Fotó: Partvonal Kiadó

Ő a saját szorongásából végül előnyt kovácsolt, mára pedig sikeres média- és üzleti tanácsadóvá vált, hogy végül veled is megossza (szórakoztató formában), hogyan kezeld az élet kihívásait – társadalmi hovatartozástól, földrajzi helyzettől és fizikai képességeidtől függetlenül. Megint csak egy gyakorlatias kötet, ami segít kihozni magadból a legtöbbet.

Partvonal Kiadó, 3 499 forint

Nick Trenton: Ne agyald túl!

Önsegítő könyvek: Ne agyald túl!

Fotó: Édesvíz Kiadó

A cím magáért beszél, a túlgondolás a boldogtalanság egyik legfőbb oka. Agyalunk, aminek köszönhetően számos pszichoszomatikus tünetet idézünk elő saját magunknál, azonban léteznek olyan módszerek, melyek egy stresszmentesebb, nyugodtabb életet kialakítását ígérik. Ebben hasznos társ Nick Trenton kötete, ami azt mondja, segít a ránk szabott mentális börtönből kiszabadulni, és újrakeretezni az egész életünket olyan bizonyított módszerekkel, mint a narratív terápia és kivezetés, az autogén tréning, vagy akár a progresszív izomlazítás. Ő aztán tényleg nem árul zsákbamacskát!

Édesvíz Kiadó, 4 990 forint

Andrea Owen: Hogyan ne érezd magad sz*rul – 14 rossz szokás, ami a boldogságod útjában áll

Önsegítő könyvek: Hogyan ne érezd magad sz*rul

Fotó: Magnólia Kiadó

Andrea Owen, a nemzetközi hírű életmód-coach sajátos nyelvezettel, némi iróniával fűszerezve mesél arról, hogy mik azok a szokások, amikkel elvágjuk magunkat a boldogságtól és még csak nem is tudunk róla. A kifejezetten nőknek íródott alkotás azokat az önromboló viselkedési formákat vizsgálja, amikkel a nők hajlamosak saját magukat kínozni, de amellett, hogy kritikus tükröt tart az olvasó elé, egyúttal érthetően, befogadhatóan törekszik arra, hogy hasznos eszközöket adjon a kezünkbe, amikkel tehetünk ezek ellen. Nincs szépítés, nincsenek mély tanulmányok, csakis a színtiszta valóság. 

Magnólia Kiadó, 3 280 forint 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top