nlc.hu
Egészség

Bemutatjuk a Williams Életkészségek programot

A legtöbb stresszt a saját gondolataid jelentik – van egy program, ami jobbá teheti az életedet

Az egyik legjobb dolog, ami a stresszemmel történt eddig, hogy belevágtam a Williams Életkészségek programba. Mindenkinek erősen ajánlott!

A stressz az életünk része, megszüntetni nem lehet, de fejlődni a kezelésében tudunk annyira, hogy ne tegye tönkre a testünket és lelkünket. A Williams Életkészségek program praktikus, gyakorlati technikákat ad a kezünkbe, hogy csökkentsük a stressz hatásait a mindennapokban és visszavegyük a kontrollt az életünk felett.

A gondolataim az én kezemben vannak

Bármennyire is vágyunk rá, olyan sajnos nincs, hogy teljesen stresszmentes élet. Vagy nem is olyan nagyon sajnos, hiszen a stressz adja az élethez az izgalmat is, nem csupa rossz érzésből születik. Például az is stressz a szervezet számára, ha a szerelmünkkel találkozunk és millió fordulaton ver boldogságunkban a szívünk. Vagy stressz a gyerek születése is, ami sokak életének a legszebb pillanatai közé tartozik. Nem az a feladat tehát, hogy kizárjuk a stresszt, mert akkor halálra unnánk magunkat, hanem inkább az, hogy megtanuljuk kezelni annyira, hogy a stressz negatív hatásai ne menjenek az egészségünk kárára.

Amikor jelentkeztem a Williams Életkészségek programra, akkor még nem tudtam, hogy nem lelkizésről és motivációs beszédekről lesz itt szó, hanem csupa gyakorlati tudnivalót és technikát kapok a kezembe. Meg egy csomó feladatot, amiket gyakorolni kell, mint a kisangyal, na, nem azért, mert olyan szigorú lenne a csoportvezető, hanem a saját érdekemben, hogy ezeket a készségeket el tudjam sajátítani és tényleg beépüljenek a lelki eszköztáramba. A program egyébként kis csoportban (nálunk 9 fő van) működik, hat alkalom van, melynek során el tudjuk sajátítani az alapvető tudnivalókat, amelyekkel aztán önálló munkában kell tovább dolgoznunk.

Még nem értünk a program végére, de nekem már több aha-pillanatom is volt, az egyik épp a legutóbbi alkalmon, amikor ráébredtem, hogy a gondolataim az én kezemben vannak.

Igen, bármilyen furcsán is hangzik, ám ha tudatosan belegondolunk, akkor alapból nem gondolunk bele igazán, hogy milyen gondolatok cikáznak a fejünkben, így aztán át is veszik felettünk, vagyis az érzelmeink felett a hatalmat. A programban is elhangzik, de logikusan is ki tudjuk következtetni, milyen sok múlik azon, hogy kézben tartjuk-e a gondolatainkat: a gondolatból születik az érzelem, az érzelem pedig meghatározza a reakcióinkat. Az tehát, ahogy az életünket éljük, ahogy a környezetünkre reagálunk, a gondolatainkban dől el, úgyhogy ha változtatni akarunk, akkor itt kell elkezdeni kapirgálni. Többek között ebben a tudatosságban is segíthet nagyon sokat ez a program.

Williams Életkészségek program stressz

Fotó: Életkészségek Facebook-oldal

A program, ami a reakciót változtatja meg

A program honlapján a hivatalos megfogalmazás: „A Williams Életkészségek® (WÉK) stresszkezelő és pszichoszociális készségfejlesztő program. (…) Tudományos vizsgálatok igazolják, hogy a készségfejlesztő program segítségével enyhíthetők, megelőzhetők a túlzott stresszel összefüggő kellemetlen testi és lelki tünetek, hosszú távon javul a személyes hatékonyság.”

Nem teljesen új keletű dologról van szó, már lassan 20 éve használják a programot, melyet a Duke Egyetem szakemberei, dr. Virginia Williams és dr. Redford Williams dolgoztak ki, a legfrissebb stresszkutatásokat alapul véve. A csoportterápia elemeit használó program magyar változatát pedig a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézettel karöltve 2004-ben dolgozta ki a Selye János Magyar Magatartástudományi és Magatartásorvoslási Társaság. Selye János, a stresszkutatás atyja sem a stressz megszüntetésére tett erőfeszítéseket, hanem pont ellenkezőleg, azt nyilatkozta, hogy „A stressz az élet sója. A stressz ellentéte a halál.”, azaz szerinte sem káros alapvetően a stressz, hiszen az élettel való megküzdéshez elengedhetetlen, ám a negatív hatásait is ismerni és kezelni kell, mert komoly bajt okozhatnak. A káros hatások ugyanis attól függően érvényesülnek, ahogy reagálunk a stresszre.

Ha tehát átvesszük az uralmat a gondolataink felett, akkor változnak a stresszre adott reakcióink, javul a kommunikációnk és alapjaiban változhat meg az életünk.

Hogy egy gyakori példával éljek – legalábbis nagyon valószínű, hogy nem vagyok ezzel egyedül –, hajlamosak vagyunk katasztrofizálni a helyzeteket, azaz a legrosszabb forgatókönyveket lefesteni magunk előtt. Ha nem veszi fel a kamasz gyerek a telefont, akkor tuti az árok szélén fekszik holtan. Ha emelik a villany árát, akkor hajléktalanként végezzük. Ha haragszik a főnök, biztos ki fog rúgni. A legrosszabbat várjuk, mintha ez felkészítene arra, hogy ne csalódjunk, ám inkább önbeteljesítő jóslatként működnek ezek a gondolatok, és nem azért, mert valamiféle mágikus univerzumban élünk, hanem mert átveszik az érzelmek és ezáltal a cselekedeteink, reakcióink felett az uralmat. És persze olyan stresszben tartják a szervezetünket, mintha már át is élnénk a rettenetes, elképzelt helyzetet. Ez csak egy példa abból a 11 tipikus gondolkodási hibából, kognitív torzításból, amibe tömegesen beleesünk minden pillanatban (ezekkel is részletesen megismerkedünk a csoporton). A programban megtanulhatjuk, hogyan csípjük nyakon ezeket a gondolatokat és korrigáljuk még időben, hogy csökkentsük a negatív hatásaikat.  Így változhat meg szép lassan az életünk.

Stressz, kapcsolati nehézségek, kommunikáció

Dr. Stauder Adrienne Ph.D., pszichiáter, pszichoterapeuta, habil. egyetemi docens, programvezető a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetében, kérdésünkre elmondta, kiknek ajánlják leginkább a Williams Életkészségek programot: „A tréninget elsősorban azoknak ajánljuk, akik úgy érzik, hogy sok a stressz az életükben, és szeretnének a mindennapi stresszhelyzetekkel eredményesebben megküzdeni.

A program különösen hasznos azoknak, akik könnyen felhúzzák magukat apróságokon is, nehezen tudják kezelni indulataikat, negatív érzelmeiket, illetve akiknél a sok feszültség akár már testi tüneteket (alvászavar, fejfájás, magas vérnyomás, szapora szívverés, emésztési panaszok) okoz.

Williams Életkészségek program stressz

Dr. Stauder Adrienne Ph.D. (Fotó: Semmelweis Egyetem)

A testi és a lelki feszültségek csökkentése mellett a program a stresszt okozó konfliktusok kezelését és megelőzését is elősegíti – tette hozzá a szakember. – Ezért ajánljuk a programot mindazoknak, akik szeretnék javítani családi, párkapcsolati, baráti vagy akár a munkatársi kapcsolataikat, akik szeretnének hatékonyabban önérvényesíteni vagy nemet mondani. A program azoknak is nagyon hasznos, akik  az önismeretüket szeretnék fejleszteni, szeretnék jobban megérteni saját maguk és mások viselkedését.”

A szakember szakmai ajánlása egybevág azzal, amit laikusként, egyszeri felhasználóként megfogalmaztam magamban már a program második alkalma után: mindenkinek el kéne végeznie, sőt, bevezetném az iskolában tantárgyként, hogy ezeket a készségeket már egészen fiatalkorukban sajátítsák el az emberek. Óriási fordulatot jelentene, ha tényleg készségszinten használhatnánk a programban megtanult technikákat egészen gyerekkorunktól kezdve, teljesen más, sokkal jobb, békésebb, teljesebb és összességében kielégítőbb életet élhetnénk, ha nálunk lenne fiatalon ez a tudás. A döntéseink határozzák meg az életünk folyását, a döntéseinket az érzelmek mentén hozzuk, az érzelmek mögött pedig a gondolataink állnak. Ha átvesszük a gondolatok felett irányítást, nemcsak a stresszel fogunk sokkal jobban bánni, hanem az élet minden területén javulást fogunk érezni egy idő után.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top