nlc.hu
Életmód
Életveszélyes a túl kevés alvás

Életveszélyes következménye lehet a túl kevés alvásnak

Komoly következményei lehetnek annak, ha tartósan kevesebbet alszunk az egészségesnél.

Újabb kutatások támasztják alá, hogy a szív egészséges működéséhez 6-8 óra alvás szükséges éjszakánként. Szakértők szerint növeli a stroke, a szívroham és infarktus kockázatát az, ha valaki rendszeresen kevesebb, mint 7 órát tölt alvással naponta. „Úgy gondoljuk, hogy az alváshiány növeli a szívbetegségek kockázatát azáltal, hogy szervezetünket arra kényszeríti, hogy a szimpatikus idegrendszerre támaszkodjon, amelyet gyakran „küzdj vagy menekülj” idegrendszernek neveznek. Ez több adrenalin és magas kortizolszint felszabadulásához vezet, ami növeli a szívbetegségek kockázatát” – magyarázta Kathleen Drinan, a Chicagói Egyetem Orvostudományi Karának kardiológusa.

Fotó: GettyImages

Fotó: GettyImages

A nem megfelelő mennyiségű és minőségű alvás egyébként más krónikus problémák okozója is lehet. A depresszió kockázatát például jelentősen növeli a kialvatlanság, a kutatók következtetése alapján az álmatlanság és a depresszió gyakran kéz a kézben járnak, az egyik állapot megléte pedig növeli a másik kialakulásának kockázatát.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top