nlc.hu
Életmód
3 egészségesnek tartott ital, amely árt az agynak

3 egészségesnek tartott ital, amely káros az agyadnak

Figyelmeztet a neurobiológus: ezekről az italokról sokan azt gondolják, hogy egészségesek, de igazából ártanak az agyunk egészségének.

Az étrend az egyik legfontosabb tényező, amikor az agyunk egészségéről van szó, hiszen amit elfogyasztunk, az a szellemi teljesítményünktől kezdve egészen a neurodegeneratív betegségek – mint például az Alzheimer-kór – kockázatáig sok mindent befolyásol.

Az egészséges táplálkozás során hajlamosak vagyunk csak arra figyelni, hogy mit eszünk, miközben az is nagyon lényeges, hogy mit iszunk, hiszen a különböző italok is hatással vannak az agyunk állapotára. Dr. Robert W. B. Love neurobiológus bemutatott néhány olyan innivalót, amelyeket egészségesnek hiszünk, de károsak lehetnek az agyunk egészségére.

Vörösbor

Bár a vörösbort antioxidáns-tartalmának köszönhetően dicsérik, mert támogathatja a szív egészségét, az agyra gyakorolt hatásai kevésbé kedvezőek. A bor és általában az alkohol károsítja a bélflórát és a májat. A bélrendszer egészsége szorosan összefügg az agyműködéssel, és gyulladáshoz vezethet az egész szervezetben. Ráadásul rontja az az alvást és a memóriát, a kognitív egészség két fontos tényezőjét. Ezért ha szereted a vörösbort, légy mértékletes, és csökkentsd az alkoholfogyasztásodat.

Sportitalok

Akik rendszeresen edzenek, azok közül sokan fogyasztanak különböző sportitalokat mozgás közben vagy utána, hogy plusz energiához juttassák a szervezetüket, pótolják az elveszített ásványi anyagokat, és elősegítsék testük regenerálódását. Ám ezek az italok gyakran sok cukrot vagy mesterséges édesítőszert tartalmaznak – és mindkettő károsíthatja az agyat.

A magas cukorfogyasztás számos egészségügyi problémával, például elhízással és 2-es típusú cukorbetegséggel hozható összefüggésbe, ami hatással lehet az agy egészségére is. A kutatások szerint azok, akik sok üdítőt, cukrozott teát és más cukros italokat isznak, sokkal nagyobb valószínűséggel küzdenek memóriazavarokkal. A mesterséges édesítőszerek kalóriamentesek ugyan, de a vizsgálatok szerint negatívan hathatnak a bélrendszer állapotára és a kognitív funkciókra.

A kutatások szerint azoknál az embereknél, akik naponta legalább egy diétás üdítőt isznak, közel háromszor nagyobb a stroke vagy a demencia kialakulásának valószínűsége. A tudósok szerint ennek hátterében a mesterséges édesítőszerek állhatnak. 

@robertwblove AVOID These Three “Healthy Drinks” because they can hurt your brain. #brain #drinks #alcohol #wine #redwine #memory #alzheimers #dementia #sugar #aspartame #coffee ♬ original sound - Robert Love

Kávé

A rendszeres kávézás jótékony hatását több kutatás is igazolta: egy tanulmány szerint azoknál, akik naponta két-három csésze kávét vagy két-három csésze teát fogyasztottak, 32 százalékkal kisebb volt a kockázata az agyvérzésnek, és 28 százalékkal alacsonyabb volt a demencia kialakulásának kockázata. Eközben nem szabad átsiklani afelett, hogy a kávé a világ egyik legintenzívebben vegyszerezett növényei közé tartozik, a termesztés során műtrágyát, növényvédő szereket, gyomirtókat, gomba- és rovarölő anyagokat használnak.

Egy nő bögréből iszik

Fotó: Unsplash)

A növényvédő szerek károsíthatják az idegsejteket, amelyek az információkat továbbítják a szervezetben. A kávéról nem kell lemondani, de ha teheted, inkább válassz biokávét, és abból is a világos pörkölésűt, mert abban több az antioxidáns.

(További források: WebMD, EatThis)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top