nlc.hu
Életmód
Test hatásos lehűtése, egy percen belül

Az amerikai hadsereg testet lehűtő módszere hatásos és pofonegyszerű

Egyszerű és könnyen használható módszerrel hűti le a katonáit az Egyesült Államok hadserege. A megoldást odahaza is bárki kipróbálhatja.

Kegyetlenül meleg napokon vagyunk túl és a globális égés fokozódásával ez már csak rosszabb lesz. Klímaberendezés, illetve hűtőfürdő használatához komoly infrastruktúra kell, miközben a terepen gyakran csupán perceken múlhat egy túlhevült testű ember élete. A problémával szembesülő amerikai hadsereg

rapid és pofonegyszerű módszert alkalmaz

a katonák testhőjének hatékony csökkentésére. Ha jeges fürdőre nincs lehetőség, elég egy nagyobb edénybe hideg vizet engedni, abba pedig jeget tenni – írja a CBS News. Dave DeGroot, az amerikai hadsereg alezredese szerint egy jeges fürdő akár fél Celsius-fokkal is képes csökkenteni a szervezet belső hőmérsékletét, ami érzetre jelentős különbség, az ember sokkal kellemesebben érzi magát.

Az amerikai hadsereg testet lehűtő módszere hatásos és pofonegyszerű

A kar jeges vízbe mártása során a vérkeringés

a karban lehűtött vért szállítja szét a szervezet minden részére. A hatás eléréséhez nagyjából fél-egy percre van szükség. A hvg szerzőjének tapasztalata szerint alsókarjait egy percre, jégkockákkal 12,4 Celsius-fokosra hűtött vízbe merítve az először kellemetlen érzés fél perc alatt kellemessé válik, egy perc letelte után pedig javul a közérzet. Elsősorban

a felsőtesten érezhető a kimelegedés érzetének szűnése,

aminek helyét kellemes komfortérzet veszi át, szűk negyed órán keresztül.

Az Egyesült Államokban nagyjából 1000 olyan speciális asztal és tárolóegység van, ami a katonák hűtését szolgálja, de ugyanezt a módszert használják a tűzoltók és a NASA is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top