nlc.hu
Életmód
Harmadával csökkentik a fővárosi ügyeletek számát

Ősztől harmadával csökkentenék a budapesti orvosi ügyeletek számát

A változásokra októberben kerülhet sor, jelentősen kevesebb lesz a mostani 23 ügyeletnél.

23 orvosi ügyelet helyett mindössze 13 felnőtt és 3 gyermekügyeleti pont lesz októbertől a fővárosban, amennyiben Budapestet is becsatlakoztatják az egységes állami ügyeleti rendszerbe – írja a Népszava.

Mentősök

Új mentőautók átadása 2023-ban. Képünk illusztráció (fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Az új felnőtt ügyeleti pontokból hatot sürgősségi osztály mellett, ötöt szakrendelőkben és kettőt az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) két telephelyén kereshetnének fel a betegek. A gyermekügyeleti pont a Heim Pálban, a Szent János kórházban, valamint a XIII. kerület Révész utcai rendelőjében működne. Ezek mellett az OMSZ még öt úgynevezett „szekunder” két fős ügyeleti mentőegységet is alkalmazna, ők végezhetnék például a közterületi halottszemléket.

A koncepciót a fővárosi önkormányzat és a Magyar Orvosi Kamara is aggályosnak találja. A kamara szerint a változtatásnak egyetlen előnye lehet, az egységes irányítás, ugyanakkor romolhat a biztonságos ellátás Budapesten. A csökkentésre akkor kerül sor, amikor amúgy is rengeteg a beteg az ügyeleteken.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top