nlc.hu
Életmód
Tarts macskát, tovább élsz!

Tarts macskát és tovább élsz!

Számos előnnyel jár, ha valaki macskát tart. Amellett, hogy hihetetlen édesek és szeretgetni valóak, számos pozitív hatást is gyakorolhatnak ránk jelenlétükkel.

Gyermekkorom óta a macskák szerelmesei vagyok. Már a legelső házi videóink egyikén az látható, ahogy alig kétévesen a rokonok kertjében egy kis cirmos cicát üldözök ügyetlen léptekkel, aki persze könnyen kislisszant a kezeim közül, én pedig szomorkás hangon a kamerát tartó édesapám felé fordulok egy ártatlan kérdéssel: „Miért nem akarja apa?!” Akkor még nem tudtam a kérdésemre a választ, hogy nem másért, mint azért, mert a macskák a független természetükről és a játékos, színes személyiségükről ismertek. Így hát, egy cica, ha ő nem akarja, nem fog simogatást kapni.

Minden cicának saját, egyedi személyisége van (Fotó: Getty Images)

Minden cicának saját, egyedi személyisége van (Fotó: Getty Images)

Mielőtt azonban bárki azt mondaná erre, hogy: „Na, hát ezért kell az embernek egy kutya, az mindig vehető egy kis kényeztetésre!” – ne feledje azt, hogy nekünk embereknek sem esik jól a nap minden percében a figyelem. Azonban, ha nem is állandó lelkesedéssel és örömmel fordul felénk minden pillanatban egy cicus, tartásuk akkor is számos meglepő előnnyel járhat az egészségünk és a lelki jólétünk szempontjából.

Csökkentik a stresszt

Aki simogatott már életében cicát, az tudja, hogy mennyire nyugtató és pihentető élmény tud lenni, ahogy kezeink végig futnak a kis szőrgombóc hátán. A szeretgetés közben szinte érezzük, ahogy a cicus dorombolásával szinte elszáll belőlünk minden stressz és feszültség, egyre nyugodtabbak leszünk. Azt azonban kevesebben tudják, hogy tudományos bizonyítékok is vannak arra, hogy a macskával töltött idő tényleg csökkentheti a stressz szintünket, enyhítheti a szorongásunkat, sőt még a depresszió tüneteit is enyhítheti – írja a Cornell Feline Health Center.

Akár tovább is élhetünk általuk!

A macskák azonban nem csak a mentális, de a fizikai egészségünknek is jót tehetnek. A Journal of Vascular and Interventional Radiology publikációja kifejtette, hogy a macskatulajdonosoknál alacsonyabb a szívbetegség és a szélütés kockázata, valamint alacsonyabb a gazdik vérnyomás – és koleszterinszintje is. Ezáltal tehát a cicák megteremthetnek csupán puszta jelenlétükkel egy hosszabb és egészségesebb életet számunkra.

Tarts macskát, tovább élsz! (Fotó: Getty Images)

Tarts macskát, tovább élsz! (Fotó: Getty Images)

Erősítik az immunrendszert

A macskákkal való érintkezés valóban segíthet az immunrendszerünk erősítésében is. A kis négylábúnk jelenléte ugyanis csökkentheti az allergiák és más immunrendszeri rendellenességek kockázatát. Ez különösen igaz azokra a gyermekekre, akik fiatalkorukban érintkeztek macskákkal.

Viszlát magány!

Mint egy édes vörös cicus büszke gazdája alátámaszthatom, hogy egy szőrgombóc a baráti kapcsolatok kialakításában is a segítségünkre lehet. Számomra például mindig is nehezen ment az oly sokak számára könnyen kivitelezhető bájcsevej. Azonban, ha megtudom valakiről, akit akkor ismertem meg, hogy van egy macskája, akkor máris ömleni kezdenek belőlem a szavak, megkönnyítve a beszélgetést. Mindemellett egy cica olyan közösségekbe, internetes csoportokba is eljuttathat bennünket, amelyekben korábban nem vettünk még részt.

Mindezek mellett egy cica a saját társaságával is segít bennünket abban, hogy ne érezzük magunkat magányosnak. A magány és az elszigeteltség sok ember számára komoly problémát jelenthet, különösen azoknál, akik egyedül élnek. Egy négylábú azonban társaságot és érzelmi támogatást nyújthat mindazoknak, aki szomorúnak érzi magát egyedül a négy fal között. Ha van ugyanis egy szőrös barátunk, akivel együtt nézhetjük a filmeket, máris nem is vagyunk annyira egyedül.

Egy szőrgombóc rengeteg figyelmet igényel (Fotó: Getty Images)

Egy szőrgombóc rengeteg figyelmet igényel (Fotó: Getty Images)

Célt adnak az életünknek

Habár egy kisállat gondozása óriási felelősséggel és lemondásokkal is járhat, mégis egyfajta célt ad az életünknek. Ha ugyanis van kiről gondoskodnunk, az motivációt és sikerélményt adhat a mindennapokban. Egy bújós szőrgombóc így könnyen átsegíthet minket azokon az időszakokon, amikor magányosnak vagy elveszettnek érezzük éppen magunkat. Mielőtt azonban meggondolatlanul örökbe fogadnánk egy cicát magányunk enyhítésére, fontos mérlegelnünk, hogy utána is lesz-e elég energiánk hozzá, ha már elvonultak felőlünk a viharfelhők.

Segítenek az alvásban

Habár ezzel a ponttal macskatartóként tudnék vitatkozni, engem ugyanis állandó jelleggel felébreszt a „kis vörös” éjszakánként hol édes szerenádjával, hol pedig csak azzal, hogy éppen a fejemet használná párnának, egyes vélemények szerint egy cica segít az alvásunk minőségének javításában. A macskák ugyanis nyugtató és pihentető jelenléttel bírnak, így jelenlétükkel a hálószobában hozzájárulnak egy ideális alvási környezet megteremtéséhez. Mindezek mellé pedig édes dorombolásukkal egy olyan statikus hangot adnak ki magukból, amelynek hallatán könnyebben álomba szenderülünk.

Via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top