nlc.hu
Szabadidő

Második alkalommal vették filmre a világ legritkább bálnafaját

Második alkalommal vették filmre a világ legritkább bálnafaját

Korábban a történelem során csupán egyetlen alkalommal sikerült megörökíteni ezt a varázslatos szépségű bálnafajt.

Egy turistacsoport éppen egy charterhajón tartózkodott Thaiföldön, és valószínűleg életük egyik legnagyobb élményében lehetett részük. Élőben megpillanthatták ugyanis azt az igencsak ritka bálnafajt, amelyet a történelem során csupán egyetlen egyszer sikerült eddig filmre venni. Január elején ők lettek a másodikok.

Úttörő felfedezés

A csoport tagjai lencsevégre kaptak egy pár ritka Omura-bálnát, amelyek együtt úsztak a Andamán-tengerben. Az egyikük igazán különleges volt, ugyanis teljesen fehér volt. A felvételen jól látszik, ahogy az egyedülálló szépségű állat a hajó mellett úszkál, a turisták pedig csodálkozva bámulják a nem mindennapi jelenséget.

Úgy tudni, ez az első olyan alkalom, amikor teljesen fehér bálnát észleltek Thaiföldön. A hírt jelentették is a thaiföldi tengeri és tengerparti erőforrások minisztériumának, akik azonnali kutatást indítottak a festői szépségű lény után. Bár nem találták meg, munkájuk során mégis sikerrel jártak, ugyanis legalább négy másik Omura-bálnát észleltek a Phi-Phi szigetek közelében fekvő térségeken. Hogy még jobban megértsük, hogy mennyire ritka találkozás is ez, tudnunk kell, hogy az Omura-bálnák a legújabban azonosított emlősfajok.

A nagy találkozás

Omura-bálnákkal 2003-ban találkozhattunk először, sajnos akkor azonban csak egy elhullott tetemet vizsgálhattak a kutatók. 2015-ben azonban rámosolygott a szerencse a világra, és élve is sikerült megpillantani egyet.

Lélegzetelállító látvány

Ez a bálnafaj azért is annyira különleges, mert hosszú és vékony testük van, ami miatt „kígyószerűnek” tűnnek, hátúszójuk pedig kicsi és erősen kampós vagy ívelt. A kifejlett példányok akár 13 méter hosszúra is megnőhetnek, míg súlyuk elérheti a majdnem 20 000 kilogrammot is – írta meg a Daily Mail

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top