Testi fogyatékosságot hazudott a juttatások miatt, közben pedig maratonokon indult

F.C. | 2024. Augusztus 04.
Börtönbüntetésre ítélték.

Egy brit nő bevallotta, eltúlozta testi fogyatékosság iránti kérelmét, hogy nagyobb juttatásban részesüljön, miközben több mint 70 futóversenyen vett részt. Sara Morrist 2005-ben szklerózis multiplexszel diagnosztizálták, de 4 évvel ezelőtt egy, átszámítva 9 milliós járadékot igényelt – eltúlozva a tüneteit –, amelyre azonban nem volt jogosult.

A 49 éves nő azt állította, hogy alig tud kilépni a kádból, rossz az egyensúlyérzéke, a tűzhely előtt sem képes állni, valamint egyedül felöltözni is képtelen. Azt is állította, hogy annyira szorong, amikor el kell hagynia a házat, hogy még egy rövid út a gyógyszertárba is alaposan megviseli. Mindezek nyomán átszámítva havi 1 millió forintos juttatásban részesülhetett, miközben több tucat 5, illetve 10 km-es futóversenyen is részt vett.

Valamilyen oknál fogva Sara Morris nem érezte szükségét, hogy a közösségi médiában titkolja a futás iránti szenvedélyét, annak ellenére, hogy tudta: hazudott a fizikai állapotáról a Munka-, és Nyugdíjügyi Minisztériumnak. Mindössze két nappal azután, hogy igénybe vette a megemelt juttatásokat, a háromgyerekes anyuka fotókat tett közzé egy futóversenyről, amelyen részt vett, majd ezt követően más maratonokról is posztolt, amelyeken ugyancsak indult.

A minisztérium illetékeseinek azonban feltűnt, hogy az asszonynak a futóversenyes fotóin korántsem látszanak azok a problémák, amelyek alapján igényelte a komoly juttatást. Segítség nélkül futott, valamint egyensúlyproblémák sem mutatkoztak nála. A Munkaügyi Minisztérium vizsgálatot indított, és megállapította, hogy Sara Morris legalább 73 versenyen vett részt, miközben azt hazudta, hogy súlyosbodott a szklerózis multiplexe.

A nő végül bűnösnek vallotta magát abban, hogy tisztességtelenül járt el, hazudott a juttatásért, de hozzátette, hogy a futás volt az egyik módja annak, hogy kezelje a szklerózis multiplexét. A bíró azonban nem vette be ezt a magyarázatot. Morris – szándékos csalás miatt – 8 hónapos börtönbüntetést kapott.

(via)

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Exit mobile version