nlc.hu
Életmód
A hónap közepétől nagyot nő a gyorshajtási bírság

Majdnem duplájára nő a gyorshajtási bírság augusztus közepétől tavaly nyárhoz képest

50 ezer forint alatt már nem úszhatjuk meg a kisebb sebességtúllépéseket sem.

Tavaly nyáron a legkisebb bírság, amit gyorshajtáskor kiszabtak ránk még 30 ezer forint volt. Ezt emelték meg ősztől 39 ezer forintra. Az összeg augusztus 15-től újra növekszik majd, méghozzá nem kis mértékben – akkortól 50 ezer forint lesz a legkisebb gyorshajtásért kiszabható bírság – fedezte fel a spabook.

Halálos iramban

Őket nem érdekli a sebességkorlátozás (részlet a Halálos iramban-franchise-ból)

A kormány mindezt a Magyar Közlönyben jelentette be még július legvégén, ahogy azt is, hogy nemcsak a legalacsonyabb, hanem a legmagasabb bírság összege is jelentősen megnő. Ez tavaly nyáron még 300 ezer volt, amit ősszel 390 ezer forintra növeltek, augusztus 15-től pedig már 468 ezret kell fizetni a legvadabb száguldozóknak.

Annyiban nincs változás, hogy továbbra is lesz 50 km/óra alatti, 50-100 km/óra közötti, és 100 km/óra feletti kategória. A 100 km/óra feletti sebességtartományban enyhítésre került sor, ugyanis az eddigi 15 helyett 20 km/óra lett a ráhagyás, vagyis addig nem lép életbe az objektív felelősség keretében kiszabandó minimum 50 ezer forintos bírság. Helyszíni ellenőrzéskor természetesen 140 km/órás sebességért is megbüntethetik a sofőrt, de ez nem jellemző, lényegében mostantól 149-ig büntetlenül lehet haladni az autópályákon.

A teljes táblázatot az alábbi linken találod.

A fentieken felül az alábbi közlekedési bírságok összege is emelkedett:

  • A tilos jelzésen áthajtás 80 ezer forintra drágul.
  • A leállósáv szabálytalan használata 156 ezer forintba is kerülhet.
  • A behajtani tilos megszegése 47 ezer forintot kóstál.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top