Vödrökben és használt autógumikban termeszt zöldséget egy ballószögi nyugdíjas, csodakertet csinált

F.C. | 2024. Augusztus 11.
Különleges módszert alkalmaz a konyhakertjében.

Tóth Sándor 73 évesen döntött úgy, hogy feleségével egy ballószögi tanyára költözik, ahol egy 6 ezer négyzetméteres erdő, szántó nagy részét varázsolta egy év alatt csodakertté, melyben a család számára, gyerekeknek, unokáknak megtermeli az összes konyhakerti zöldséget. 

“A kertészkedést autodidakta módon tanulta. Ha valami nem sikerült, az nem vette el a kedvét, tanult belőle és próbálkozott tovább” mesélte a Sokszínű Vidéknek a lánya, Ilona, hozzátéve, hogy a gyümölcsfák metszését is megtanulta az édesapja.

Sándor bácsi a vödrös termesztési módszert alkalmazza (erről fotókat is közzétett a portál) a konyhakertjében, amit a szamócának köszönhet. “Úgy 5 évvel ezelőtt szamócatermesztésbe fogott, és akkor szétnéztünk, milyen módszerek vannak a nagyvilágban. Végül a vödrös módszer mellett döntött és vásárolt 800 darabot” – árulta el a lánya. A postásból lett hobbikertész időközben rájött, hogy szinte mindent lehet vödrökben termeszteni, még krumplit is. A vödrökbe saját maga gyártotta komposztot rak: lótrágyából, marhatrágyából, homokból és háztartási, kerti komposztált anyagból keveri. Sőt nemcsak vödröket használ, hanem elhasználódott autógumikat is. Ugyanúgy megtölti azokat komposzttal, és a terjedelmesebb növények (mint például a cukkini) abban növekednek.

Amúgy a vödrös módszer előnye, hogy kevesebb termőföldre van szükség, és locsoláshoz is kevesebb vizet kell használ. Emellett fizikailag is könnyebb a növények gondozása is, ez pedig nem utolsó szempont az immár 87 éves Sándor bácsi számára, aki egyedül gondozza a kertjét.

Kiemel fotó: illusztráció, iStock

Exit mobile version