nlc.hu
Életmód
5 másodperc szünet megmentheti a kapcsolatod

5 másodperc szünet megmentheti a párkapcsolatod

A kutatók szerint nagyon sokat segít, ha adunk magunknak és párunknak pár lélegzetvételnyi időt, amikor komolyabban felhúztuk magunkat.

Sokszor hallottuk már, hogy „számoljunk tízig”, mielőtt egy vita hevében valami meggondolatlan mondat csúszna ki a szánkon. De kiderült, nem is kell ennyit várnunk: egy új kutatás szerint már öt másodperc is elegendő lehet, hogy lehűtsük a kedélyeket, amikor felkaptuk a vizet és hevesebbé válik a hangulat.

Skóciában, a St. Andrews Egyetem pszichológusai 81 párt vontak be egy kísérletbe, mely során a pároknak mesterségesen generált stresszhelyzetekkel kellett megküzdeniük. Feladatuk az volt, hogy előre meghatározott instrukció szerint 5, 10 vagy 15 másodpercet kellett várniuk, mielőtt reagáltak az érzelmileg túlfűtött szituációban.. Az eredmények meglepőek voltak: az öt másodperc ugyanolyan hatékonyan csökkentette a negatív érzelmeket és az agressziót, mint a hosszabb időtartamok.

Fotó: GettyImages

Fotó: GettyImages

A kutatók szerint a rövid szünetek lehetővé teszik, hogy az emberek kevésbé impulzívan reagáljanak. Ez az aprócska lélegzetvételnyi idő segíthet minket emlékeztetni arra, hogy valójában szeretjük a partnerünket és lehetőséget ad arra, hogy egy lépéssel hátrébb lépve jobban átlássuk a nagyobb képet. A szünetek mélyebb értelmezést és megértést is kínálhatnak, amelyek végül erősíthetik a párkapcsolatokat ahelyett, hogy a konfliktus során impulzív módon súlyos sebeket ejtenénk egymáson.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top