nlc.hu
Életmód
Nem tudod, mi csípett meg? Segítünk eldönteni!

Nem tudod, mi csípett meg? Segítünk eldönteni!

Ég, viszket, duzzadt, piros és nem tudod, mi okozta? Összegyűjtöttük a leggyakrabban előforduló csípések tüneteit, hogy megtudd, mit tehetsz a tünetek enyhítése érdekében.

A buszmegállóban várakozva éppen a késéssel és a hőséggel küzdöttem, amikor egyszer csak teljesen váratlanul egy éles fájdalmat éreztem az oldalamon, néhány centivel a hónaljam alatt, a kivágott ruhám által szabadon hagyott felületen. Apró, piros pöttyöt láttam, mely egyre jobban lüktetett, égett, néhány perccel később pedig már kis híján tenyérnyi méretű, vöröslő folt vette körül az addigra világos csípés centrumát. Megálltam az első gyógyszertárnál, ami az utamba került, ahol nagyon kedvesen segítettek megfejteni: valószínűleg darázs okozhatta ezt, melyet még csak észre sem vettem. És persze kaptam rá krémet, mely csodát ugyan nem tesz, de legalább egy kicsi enyhülést ad. De mi van akkor, ha nincs lehetőségünk segítséget kérni vagy ha otthon és gyorsan szeretnénk enyhülésre találni? Jó hír, hogy hazánkban nem kell különösebben veszélyes, mérgező csípésekre készülnünk, rossz pedig, hogy azért kockázatokkal így is érdemes számolnunk. Összegyűjtöttük, mik a legjellemzőbb típusok, honnan ismered fel őket és mire számíthatsz.

Szúnyog

A jellegzetesen piros, duzzadt dudor könnyen felismerhető, a csípés helye gyakorlatilag azonnal viszketni kezd, ez az érzés pedig gyorsan fel is erősödik, immunrendszerünk így ad választ a szúnyog nyálában lévő anyagokra. Bár mindez meglehetősen kellemetlen, jól tesszük, ha megpróbáljuk nem vakarni, a vakarás ugyanis sokszor még jobban felerősíti a kellemetlen tüneteket, a bőr felületén pedig így akár apró, vérző sebek is kialakulhatnak. Általában 1-2 nap alatt enyhül mindez, de előfordul, hogy akár több napig is tarthat, mire elmúlik a nyoma. Gyors segítséget és ad a hideg borogatás, esetleg jégaku, illetve antihisztamin vagy hidrokortizon tartalmú krémek.

Méh és darázs

A méhcsípés során a fullánk gyakran benne marad a bőrben, ami egy kis fekete pontként látható a csípés középpontjában, a körülötte lévő terület pedig gyorsan duzzadni kezd. Az éles, szúró fájdalom az egyik legjellemzőbb tünet, melyet gyorsan követ a duzzanat és erős színű pirosság, az érintett területen a bőr gyakran átmelegszik és lüktet. A fájdalom általában az első néhány percben a legerősebb. Szintén hasonló tüneteket tapasztalhatunk darázs csípése esetén, a darazsak azonban nem hagynak fullánkot, ugyanakkor képesek akár többször egymás után is csípni.

Piros duzzanat veszi körbe a méhek és darazsak csípését (Fotó: GettyImages)

Piros duzzanat veszi körbe a méhek és darazsak csípését (Fotó: GettyImages)

A hűtés, az antihisztamin itt is hasznos lehet, segíthetnek bizonyos típusú fájdalomcsillapítók is könnyebbé tenni a tünetek átvészelését, például az ibuprofen tartalmúak. Csillapíthatja a lüktetést az ecet és a citromlé is. Fontos azonban, hogy fulladás esetén, illetve ha enyhülés helyett fokozódik a pirosság, a fájdalom és a duzzanat, akkor forduljunk orvoshoz.

Hangya

A hazánkban előforduló hangyák csípése általában nem jelent különösebb egészségügyi kockázatot, jó tudni viszont, hogy amit csípésnek nevezünk, az valójában harapás, a hangya pedig ennek során hangyasavat injektálhat a sebbe. Kisebb, piros pöttyöket tapasztalhatunk, enyhe, lokális viszketést és csekély, rövid ideig tartó fájdalmat. Alaposan tisztítsuk meg szappanos vízzel az érintett területet, hogy megakadályozzuk fertőzés kialakulását, alkalmazhatunk hűtést is, illetve kevés szódabikarbónából és vízből készített pasztát.

Bögöly

A csípés helyén gyorsan kialakuló, éles fájdalom jelentkezik, de kevésbé erős, mint a méhek és darazsak csípése esetén. Ráadásul míg utóbbiak mérget juttatnak a szervezetbe, addig a bögyöl esetén a fizikai sérülés és az állat nyála okozza a fájdalmat és gyulladást. Allergiás reakció ritkán tapasztalható csak, de a duzzanat méretes lehet és viszkethet is. Kezelése elsősorban a tisztításra, a hűtésre és a fájdalomcsillapításra fókuszál, antibakteriális kenőcsöket is használhatunk a fertőzés kialakulásának megelőzésére.

Kullancs

Általában úgy vehetjük észre, hogy magát a rovart találjuk meg bőrünkben, melyet fontos eltávolítani, méghozzá óvatos, egyenletes mozdulattal, ügyelve arra, hogy testét ne nyomjuk össze és egészben húzzuk ki.

Óvatos, lassú mozdulattal távolítsuk el a kullancsot (Fotó: GettyImages)

Óvatos, lassú mozdulattal távolítsuk el a kullancsot (Fotó: GettyImages)

Maga a csípés kevés tünetet okoz, bár járhat némi viszketéssel és duzzanattal. Ha azonban a helyi tünetek néhány nap alatt nem szűnnek meg, hanem továbbra is fennállnak vagy erősödnek, akkor forduljunk orvoshoz, hogy időben kezelni tudjuk a kullancsok által terjesztett betegségeket szükség esetén.

Pók

Jellegzetes ismertetőjegye, hogy bőrünkön a pók harapásának helyén 2 piros pötty keletkezik. A harapás pillanatában fájdalmat, azt követően pedig viszketést érezhetünk, de kisebb intenzitással, mint szúnyogcsípés esetén. Érdemes alaposan megtisztítani bőrünket és úrrá lenni vakarási késztetésünkön, hogy ne fertőződjenek el az apró sebek.

Bolha

Legjellemzőbb tünete az intenzív viszketés, amely a csípések helyén kezdődik. Általában kis, piros, kiemelkedő dudorok formájában jelennek meg többnyire a lábakon és deréktájon, gyakran csoportos elrendeződésben, mivel a bolhák többször is megcsíphetnek, miközben mozognak a bőrön. Közepükön apró lyuk jelzi a szúrócsatornát, olykor néha fájdalommal is járhat a viszkető érzés. Sok vakarástól duzzadtság alakulhat ki és el is fertőződhet, ezért érdemes a bőr megtisztítása után antihisztaminos vagy hidrokortizon tartalmú krémet kenni rá.

Bolhacsípés

Bolhacsípés (Fotó: Getty Images)

Ágyi poloska

Az állat betegséget ugyan nem terjeszt, de csípése rendkívül kellemetlen, ráadásul sok is van belőle. Kis, piros, duzzadt dudorok jelzik csoportosan elhelyezkedve az ágyi poloska jelenlétét, közepükön pici, piros pöttyel. Néhány naponta ismétlődő újabb csípések esetén komolyan gyanakodhatunk a jelenlétükre, különösen akkor, ha reggelente fedezzük fel magunkon az újabb tüneteket. A viszketés kimondottan intenzív és hosszantartó lehet, krémek és hűsítés segíthet az enyhítésben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top