nlc.hu
Életmód
Igazi a kortizol arc?

Kortizol arcod van? Inkább ne a TikTok-ról gyógyítsd magad!

Egyre többen beszélnek a TikTok-on a „kortizol arcról”, és azt mondják, hogy a stressz az oka. De mit mond erről az orvos?

A tükörbe nézve a legtöbben nem arra vágyunk, hogy egy felpuffadt arc nézzen vissza ránk a szemek alatt óriási karikákkal. Ezért is használunk arcmaszkokat, krémeket, szérumokat, hogy minél kiegyensúlyozottabban nézzen ki az arcunk. Sok minden okozhatja az arc puffadtságát, például az allergia, az ekcéma, a magas sótartalmú étrend és még az egyszerű fekvés is, amikor alszunk. De most a TikTok-on a felhasználók szerint van egy másik oka is az arcpuffadásnak: a magas kortizolszint, vagyis a stresszhormon.

A közösségi média felhasználói „kortizol arcnak” nevezik, és azt állítják, hogy a túl sok stresszhormon kerek arcot, puffadt bőrt, szem alatti karikákat és pattanásokat okoz. De vajon igaz ez? Igen is és nem is a HuffPoston nyilatkozó orvos szerint.

@theworkoutwitch

cortisol face—high cortisol can silently change the way your face looks, without you even noticing 🥹 release stress & stored trauma in 30 days 🔗 on profile ✨ #traumarelease #stressrelease #cortisol #cortisollevels #hormoneimbalance #stressrelief

♬ Otra Vez - ProdMarvin

A kortizol meghatározott célt szolgál

„A kortizol egy hormon, amely segít szabályozni a szervezet stresszre adott válaszát” – mondta Dr. Divya Yogi-Morren, a Cleveland Clinic Hipofízis Központjának orvosigazgatója. A kortizol főként a mellékvesékben termelődik, és elengedhetetlen a mindennapi élethez. „Kortizol nélkül a szervezet számos funkciója nem tudna megfelelően működni, és lényegében a kortizol hiánya azt jelenti, hogy meghalunk – mondta Yogi-Morren. – A kortizol segít szabályozni a szervezet zsír-, fehérje- és szénhidrát-felhasználását, valamint az anyagcserét.”

A túl sok kortizol az arc kerekdedségét okozhatja, de ez nem olyan gyakori, mint amilyennek a tiktokerek jelenleg beállítják a szakember szerint. „Ha a szervezetedben túl sok kortizol van, az lehet csak a mindennapi stressz miatt, vagy egy Cushing-szindrómának nevezett betegség miatt is – mondta Yogi-Morren. – A leggyakoribb oka a túl sok kortizolnak az, amikor az emberek orvosi okokból hosszú ideig, nagy dózisban szednek kortizolt.” A Cushing-szindrómát nem lehet otthon kezelni vagy a TikTok-on található videón keresztül diagnosztizálni, inkább orvoshoz kell fordulni – tette hozzá az orvos.

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

Ne a TikTok diagnosztizáljon!

Vannak olyan időszakok, amikor a szervezet extra kortizolt termel, például amikor eltörik egy csont, de a hormonok rövid idő után kiegyenlítődnek. Amikor a magas kortizolszint miatt az arc felpuffad, valószínűleg nem az élet stresszes pillanatai állnak a háttérben, hanem a Cushing vagy egy másik egészségügyi állapot, például a policisztás ovárium szindróma (PCOS), amely többek között súlygyarapodást, rendszertelen menstruációt és a túlzott szőrnövekedést is okozhat.

Legtöbbször nem a Cushing-szindróma a válasz, hanem valami gyakoribb: PCOS, elhízás, cukorbetegség, metabolikus szindróma. Ezek is okozhatnak puffadt arcot

– tette hozzá a szakember. Azt pedig nyomatékosan hangsúlyozta Yogi-Morren, hogy ne a TikTok-tól kérjünk egészségügyi tanácsokat, hanem az orvosoktól. „A legjobb, amit mindenki tehet, ha aggódik a kortizolszintje miatt, hogy beszél az orvosával, aki elrendel néhány előzetes vizsgálatot – mondta Yogi-Morren. – Aztán ha a tesztek olyan eredményt mutatnak, akkor a háziorvos beutal egy endokrinológushoz, aki fel tud állítani egy diagnózist és el tudja dönteni a további tennivalókat.”

Via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top