Ezeken a szórakozóhelyeken nem tűrik tovább a nők szexuális zaklatását

K.G. | 2024. Szeptember 06.
A Nane Egyesület szakmai közreműködésével született meg a NePohár, amely segíthet a nőket érő szórakozóhelyi zaklatás elleni fellépésben: konkrét, kézzelfogható, erős vizuális eszköz lehet a nők kezében. A pohár felmutatása nemcsak a „nem” határozott kifejezésében segíthet kéretlen közeledés esetén, de jelzés lehet a környezetnek is - hogy ami épp történik, az NEM oké.

Európai kutatások szerint minden második nő volt már kéretlen szexuális közeledés áldozata, a legtöbb zaklatás a szórakozóhelyeken történik. Az alkohol oldja a gátlásokat, ami aztán megágyazhat a szexuális zaklatáshoz. Erre reagálva született a NePohár a Cup Revolution és a NANE összefogásának eredményeképp, amely konkrét eszközt ad a nők kezébe, hogy határozottan nemet tudjanak mondani a kéretlen közeledésre.

A szórakozóhelyeken történő szexuális zaklatások számát nagyon nehéz megállapítani, hiszen a legtöbb áldozat egyáltalán nem is sorolja a történteket a zaklatás kategóriájába. Letapizták a fenekét, megfogdosták a mellét tánc közben, vagy akár lesmárolták a pultnál – mindezt egyáltalán nem akarta, de derült égből érkezett az erőszakos közeledés. A fétispartikról szóló riportunkban az egyik résztvevő épp azt nyilatkozta, hogy azért jár ilyen partikra, mert szigorú szabályok vannak, nem szabad megérinteni egymást kéretlenül, így nem kell a kéretlen közeledést, zaklatásokat átélnie, mint egy átlagos szórakozóhelyen.

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

Az inceidensek gyakran elsikkadnak, betudják a nők a zaklatásokat annak, hogy sokat ittak a zaklatók, így válik szinte társadalmilag elfogadottá az, hogy a nők nincsenek biztonságban a szórakozóhelyeken (és egyébként általában a köztereken fényes nappal sem), mert annyira mindennapossá vált a szexuális zaklatás, a kéretlen közeledés.

A NePohár válasz a kéretlen közeledésre, ami határozottan üzen a zaklatóknak, hogy „A nem az nem!”

A 30 éve a nőket segítő Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület (NANE) szakmai támogatásával létrejött NePohár születésével olyan repoharak kerülnek a magyar szórakozóhelyekre, amelyek akkor is tudnak nemet mondani, ha épp olyan hangos a zene, hogy egy szavadat sem hallja a nyomulós ember. Arra is használhatjuk a poharat, hogy a környezetünknek jelezzük, ha olyan helyzetbe keveredünk buli közben, ami nem komfortos és szabadulni szeretnénk. „A NePohárral a kéretlen közeledés különféle formáinak fokozottan kitett nők kezébe adunk egy konkrét, kézzelfogható eszközt” – írja a NANE.

A kezdeményezéshez a budapesti Dürer, illetve a Kertem csatlakoztak elsőként, de a Cup Revolution rendszerét használó más vendéglátó egységeknek is lehetőségük van a NePohár megrendelésére. A Dürer és a Kertem edukációs plakátokat is kitesz, amelyeken a szórakozóhelyek világossá teszik a betérő vendégek számára, hogy a hely elítéli a nők elleni erőszakot, és zéró tolerancia van érvényben a zaklatókkal szemben. A vendégek pedig a NePohár használata mellett a poháron lévő QR-kód beolvasásával tudhatnak meg többet a kezdeményezésről, illetve támogathatják is a NANE munkáját a nők elleni erőszak felszámolásáért. Ez jóval több több, mint egy repohár, ez a NePohár, ami a nők biztonságának növeléséért jött létre.

Exit mobile version