nlc.hu
Életmód

Edzőtermi zaklatás

„Volt, hogy guggolás közben a fenekem fotózták” – az edzőtermi zaklatás nagyon is valóság

A TikTok felületén egyre több külföldi nő osztja meg a történeteit arról, hogy verbálisan vagy akár fizikailag is zaklatták már edzés közben. Utánajártunk, hogy Magyarországon mi a helyzet, és mit lehet tenni, ha valaki nem hagy békén edzés közben.

Míg 15-20 éve a konditerem csak a férfiak terepe volt, ma már rengeteg nő is jár edzeni – egy részük pedig közösségi médiában osztja meg az edzéstervét és az eredményeit. A TikTok oldalán hódítanak az olyan videók, amiken – nemtől függetlenül – a fitness influencerek bemutatják, hogy hogyan építik az izmokat. A felvételek nagy része ugyanarra a sémára készül: egy izmos ember dolgozik valamilyen gépen. A nőnemű influencerek videóiban azonban gyakrabban felbukkan egy különleges figura is: a bámuló/beszólogató/fotózó pasi.

@theadleyshow

Gym Creep Caught In The Act 😱

♬ original sound - adley

A jelenség gyakoriságát mi sem bizonyítja jobban, minthogy a videómegosztón a #gymcreep (azaz kondis fura figura) már több mint 126 milliós megtekintést hozott. De nem kell az influencerek világáig menni, hogy edzőtermi zaklatással szembesüljünk: az Orygym nevű edzőteremlánc az Egyesült Királyságban végzett kutatása szerint 10 edzőterembe járó nő közül hatot ért már zaklatás.

Az esetek többségében ez verbális töltetű: gyakoriak a beszólások, a szexuális tartalmú megjegyzések, de a nők 10 százaléka számolt be arról, hogy egy férfi követte vagy megfogdosta a teremben.

„Hazáig követett a srác a kondiból”

Bár Magyarország tekintetében nincs statisztikai adat, a nők közötti beszélgetésekből hamar kiderül: amikor az edzőtermi zaklatásról van szó, semmiben sem különbözünk más nemzetektől.

„Tizenhat lehettem, amikor elkezdtem járni egy közeli edzőterembe – meséli Vanda. – Néha persze kaptam egy-egy elismerő pillantást vagy valaki odajött megkérdezni, hogy hány gyakorlat van még hátra, de az sosem zavart. Viszont volt egy 30 körüli férfi, akinek valahogy mindig épp a mellettem levő gépen akadt dolga, de nem csinálta feltűnően, nem is szólított meg hetekig. Aztán egy nap futás közben elkezdett velem beszélgetni, akkor jöttem rá, hogy fel akar szedni. Amikor elmondtam, hogy van barátom, akkor róla kezdett kérdezősködni – végül mondtam, hogy befejeztem mára és elindultam haza.”

A közeli áruház parkolóján sétáltam át, amikor arra lettem figyelmes, hogy egy autó lassan követ. Megfordultam, ez a férfi ült bent. Megállt mellettem, lehúzta az ablakot, kérdezte, hogy hazavigyen-e…. mondtam, hogy itt lakom nem messze, jól esik a séta. Kicsit próbált győzködni, majd elhajtott, de hazáig követett – amikor felértem a lakásba, kinéztem az ablakon és láttam, ahogy elhajt.

– mondja. Vanda története jól alakult, ugyanis másnap elmondta a történteket a konditeremben dolgozó edzőnek, aki kitiltotta a zaklatót. 

Bár a legtöbb nő nem bánja, ha valaki odamegy hozzá, többen találkoztak olyan férfiakkal, akik nem fogadták el, hogy nem szeretnének ismerkedni.

Zaklató az edzőteremben

Fotó: Getty Images

Annának a Facebookon írogatott egy férfi, akivel egy terembe jártak: amikor rákérdezett, hogy honnan tudja a nevét, kiderült, hogy az edzőterem pultosa adta meg neki. A srác képeket küldött és üzenetekkel bombázta azután is, hogy Anna egyértelműen jelezte, hogy nem akar ismerkedni. Végül emiatt le is tiltotta a férfit.

„Direkt el szoktam vonulni a terem távolabbi részeibe, oda, ahol szinte csak lányok szoktak guggolni, hasazni, nyújtani. Mindig van rajtam fejhallgató, hogy ezzel is jelezzem, hogy nem szeretnék társalogni, de még így is van olyan, aki odajön és beszélgetni próbál” – meséli Zsófi, hozzátéve, hogy ezt még nem gondolja zaklatásnak, de bosszantó tud lenni, mert megakasztja az edzést.

Egyszer viszont egy fickó rám vakuzott a telefonjával fenék edzés közben, az szerintem már kimeríti a zaklatás fogalmát is

– teszi hozzá.

Bár a kutatások szerint nőként kétszer akkora eséllyel szembesülhetünk nemkívánatos figyelemmel az edzőteremben, a férfiak sem feltétlenül ússzák meg a beszólogatást vagy a szexuális tartalmú ajánlatokat.

Rékának egy személyi edzőként dolgozó ismerőse mesélt arról, hogy férfiként néha ő is kap keresetlen bókokat. „Az edzőm mondta, hogy őt a női vendégek zaklatták. Volt olyan, aki miután elutasította, melegnek titulálta és lemondta az edzést” – mondja.

„A termek felelőssége kezelni a problémát”

Bár még mindig vannak olyan helyek, ahol nem veszik komolyan a zaklatást vagy akaratlanul még akár bátorítják is a zaklatókat, egyre több olyan újgenerációs edzőterem van, ahol a vezetők tudatosan igyekeznek megelőzni az ilyen eseteket.

Ezek közé tartozik a 4% Fitness GYM is, ahol többek között külön női szekcióval és szigorú szabályokkal igyekeznek elkerülni azt, hogy a vendégek kényelmetlen helyzetbe kerüljenek.

„A probléma valós és sajnos sok teremben nem is kezelik jól” – mondja Csarnai Csaba, a 4% Fitness alapítója és tulajdonosa. A szakember hozzáteszi, hogy a zaklatás sokféle módon megnyilvánulhat, attól kezdve, hogy valaki a közösségi oldalon írogat lányoknak addig, hogy hazáig követi.

„Úgy gondolom, hogy nagy részben a termek felelőssége kezelni ezt a problémát. Ha egy lány vendég személyesen vagy anonim módon jelez számunkra egy ilyen problémát, akkor rövid időn belül megvizsgáljuk a szituációt. Szomorúan tapasztaltam, hogy sok teremben a recepciósok olyan választ adnak ilyenkor, hogy sajnálják, de a zaklató is ugyanúgy vendég” – részletezi.

A 4% Fitness termeiben többlépcsős protokoll van arra, hogy mi történik akkor, ha valaki másokat zavar a viselkedésével.

„Ha valaki »túl sok« egy női vendég számára, először megkérjük, hogy fejezze be ezt a fajta magatartást. A második alkalommal kizárjuk őt az összes termünkből”.

A legtöbb esetben elfogadják a kérést, de volt, hogy ki kellett zárnunk olyan – akár törzsvendégeket is – akik túlmentek egy határon.

„Általában nem is szokott vita lenni ebből, tudják, hogy mit tettek. Tudom, ez eltér sok másik teremtől, de nagyon figyelünk a vendégkör összetételére és a jó hangulatra” – meséli a tulajdonos.

4% edzőterem

A 4% Fitness külön női részleggel is várja a vendégeket (Fotó: 4% Fitness)

A terem csak nőknek szóló, Onlygirls részlege ugyan elsősorban nem a zaklatások miatt jött létre, de abban is segített, hogy kevesebb legyen az ilyen jellegű probléma.

Minden női vendégünk örült az új részlegnek, hiszen megvan a lehetősége a döntésre, hogy akár férfiak társaságában, akár anélkül eddzen

– teszi hozzá Csarnai.

Sok nő számára a kezdő edzőterembe járók alapvető szorongásán kívül a zaklatástól való félelem is stresszt okoz – nekik azt javasolja a szakember, hogy először a csúcsidőn kívül, barátokkal menjenek le a terembe, így növelve a komfortérzetet. 

„Az első pár alkalommal érdemes személyi edzővel dolgozni, aki megmutatja a gyakorlatokat és segít abban is, hogy a vendég kényelmesebben érezze magát a teremben” – összegzi.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top