nlc.hu
Életmód

5D módszer a biztonságos közbelépésért, ha utcai zaklatás tanújává válunk

Az utcai zaklatás nem vicc! Ezt az 5 dolgot tanítsd meg a gyerekednek, hogy jól kezelje a helyzetet!

Egyszerű módszerekről van szó, mégis segíthetünk velük, ha utcai zaklatás szemtanúi vagyunk.

Szinte nincs olyan lány és nő, akit ne zaklattak volna már az utcán. Nincs köze megjelenésünkhöz, öltözékünkhöz vagy viselkedésünkhöz, nincs összefüggésben azzal, milyen a társadalmi helyzetünk, kultúránk, szexuális irányultságunk. Talán próbálunk nem foglalkozni az esettel, ám az utcai zaklatás nem bók. Egy bók nem kelt félelmet, nem aláz meg, és nem lesz belőle olyan élmény (pontosabban trauma), amit évtizedekkel később is teljes pontossággal tudunk felidézni. 

Nagyon fontos, hogy ilyen esetben van-e valaki, akihez segítségért fordulhatunk, és az illető tud-e, akar-e segíteni nekünk. Gyakori, hogy az utcai zaklatások szemtanúi nem lépnek közbe, mert maguk is félnek, nem tudják, mit kellene tenniük, remélik, majd valaki más közbelép, aki jobban kezeli a helyzetet. A szemtanú félelme is érthető, ám fontos tudnunk, mi is válhatunk áldozattá, a gyerekünk is elszenvedhet hasonlót. 

utcai zaklatás

Illusztráció: Getty Images

Az Ipsos felmérése szerint a magyar nők 80 százaléka már tapasztalt utcai zaklatást, 26 százaléka állította azt, hogy valaki segített.

Nagyon fontos, hogy otthon mi is beszélgessünk a témáról a gyerekünkkel, ugyanis az utcai zaklatást nem könnyű felismerni. A zaklatás gyakran nagyon ravaszul tálalt és alig felismerhető a kívülállók számára. Fontos azonban tudni, hogy amint kéretlen verbális, nonverbális vagy testi kontaktus történik, az zaklatás. Utcai zaklatásnak minősül  a „véletlen” dörgölődzés, vagy ha a zaklató azt mondja „mosolyogj rám”, a kétértelmű bókok, a tapogatás, a személyes terébe való betolakodás, ha valaki a testrészét a másik testéhez nyomja, a hirtelen szexuális támadás (például ha valaki megfogja a másik mellét vagy fenekét), a szexista viccek, szexuális célozgatások, szexista és sértő graffitik.

Az emberek 73 százaléka már szemtanúja volt szexuális zaklatásnak köztereken, de többségünk mégsem cselekszik. Úgy érezzük, tennünk kellene valamit, de inkább csendben maradunk. Tenni akarunk ellene, de nem tudjuk, mit.

Ezen próbál változtatni az a szakértők által jóváhagyott eszközkészlet, ami segíti a biztonságos közbelépést, ha utcai zaklatás tanújává válunk. Ez az 5D módszer, aminel célja, hogy egyidejűleg elriassza a zaklatókat, támogassa az áldozatokat és ösztönözze a bámészkodókat az utcai zaklatás elleni biztonságos beavatkozásra. A módszert a L’Oréal Paris és a Right To Be dolgozta ki, és itthon a Patent Egyesülettel indult el a Stand Up program keretén belül, amivel minél több embernek szeretnék megtanítani a módszereket. 

5D módszer a biztonságos közbelépésért

  1. Distract – Zavard meg: Tegyél úgy, mintha egy barátod lenne, kérdezd meg a pontos időt, tereld el a figyelmet, légy kreatív.
  2. Delegate – Delegálj: Keress valakit, aki valamilyen hatáskörrel rendelkezik (pl. tanár, pultos vagy buszsofőr) és kérd meg, hogy avatkozzon közbe.
  3. Document – Dokumentálj: Figyelj és tanúskodj, jegyezd le vagy vedd fel videóra a zaklatást, és add oda az áldozatnak a rögzített bizonyítékokat; azokat soha ne oszd meg online vagy használd fel az ő engedélye nélkül.
  4. Direct – Irányíts: Emeld fel a hangod és szólítsd meg a zaklatót, majd fordítsd a figyelmed a zaklatást elszenvedőre. Ha a zaklató válaszol valamit, azt hagyd figyelmen kívül, ne hagyd elharapózni a helyzetet. Az irányítást csak utolsó eszközként használd, az erőszak megelőzéséért. Az áldozat és a te saját biztonságod a legfontosabb.
  5. Delay – Késleltess: Az incidens után vigasztald meg a zaklatást elszenvedő személyt és erősítsd meg őt abban, hogy a zaklató viselkedése helytelen volt. Legyél barátságos.

Az 5D módszert egy rövidebb formában online is elsajátíthatjuk a Stand Up program honlapján keresztül, ahol felmenőben 1 órás, személyes képzésekre is feliratkozhatunk, melyeket a Patent Egyesület képzett munkatársai tartanak. A L’Oreal Paris, a Right To Be és a Patent Egyesület közös célja, hogy minél több embernek felhívják a figyelmét az utcai zaklatás mindennapos problémájára és arra, hogy ez a módszer alkalmas lehet a helyzet hatékony és biztonságos kezelésére. 

„Örömmel csatlakoztunk a kezdeményezéshez, mert óriási szükség van arra, hogy Magyarországon is elinduljon a párbeszéd a nők biztonságos köztérhasználathoz való jogáról. Szinte nincs olyan lány és nő, aki ne lett volna utcai zaklatás áldozata, a közvéleményben mégis rengeteg tévhit él ezzel az erőszakformával kapcsolatban. Reméljük, hogy a kampányhoz csatlakozva minél több embernek tudunk eszközöket adni ahhoz, hogy magabiztosan és hatékonyan fellépjen a zaklatás és a nők elleni erőszak ellen” – mondta el Mészáros Gréta, a PATENT Egyesület munkatársa, nőjogi aktivista, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a Stand Up programban arra is kidolgoztak egy programot, hogy megtanuljuk, hogyan reagáljunk biztonságosan, ha utcai zaklatás áldozatává válunk

Az Ipsos felmérése szerint Magarországon a 18-34 év közötti nők 94 százaléka tapasztalt már szexuális zaklatást nyilvános helyen. Ebből is látszik, mindennapos esetnek számít az utcai zaklatás, aminek gyerekeink attól a pillanattól kezdve áldozataivá válhatnak, hogy önállóan közlekednek az utcán. Fontos, hogy megtanulják, miként védhetik meg magukat, hogyan viselkedjenek, ha utcai zaklatás áldozatává válnak, és épp ilyen fontos, hogy megtanulják, mit tegyenek, ha szemtanúi lesznek egy ilyen helyzetnek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top