nlc.hu
Életmód
Szabadságvesztés utcai zaklatásért

Szabadságvesztéssel büntetnék a britek az utcai beszólogatást

A szigetország új törvényjavaslata nemcsak a beszólogatást, hanem az obszcén és zaklató jellegű viselkedést is szankcionálná.
Utcai zaklatás

Minden nő tudja milyen az, amikor kéretlen megjegyzéseket vagy rosszabb esetben inzultálást kell elszenvednie az utcán, ezért a brit kormány úgy döntött, fellép az elkövetők ellen. Legújabb törvényjavaslatukban szankcionálnák az utcai beszólogatást, az obszcén vagy zaklató jellegű megjegyzéseket, a sértő mozdulatokat, ha valaki szándékosan elállja a másik útját, vagy ha kocsival, motorral lassít a másik mellett – írja a BBC

Bár már ez is hatalmas előrelépés, a szigorúbb büntetés mellett kampányolók szerint a füttyögést és a bámulást is fel kellene venni a listára, mint jogi következménnyel járó viselkedést.  

Suella Braverman belügyminiszter szerint a szexuális zaklatás illegális, de reményeik szerint azzal, hogy az utcai zaklatás szabálysértését is törvénybe foglalják, még több ember érzi majd biztonságban magát, és még többen jelentik majd a rendőrségen az ilyen atrocitásokat. A törvényjavaslat a jelenleginél komolyabb büntetési tételt is bevezet, és hat hónapról két évre emeli a maximálisan kiszabható büntetés mértékét. 

A YouGov közvélemény-kutató cég által a BBC számára készített, márciusban közzétett felmérés szerint a nők kétharmada nem érzi biztonságban magát, ha éjszaka egyedül sétál, legalábbis bizonyos esetekben. A Crown Prosecution Service (CPS) szerint pedig kifejezetten a 34 év alatti nők a szexuális bűncselekmények elsődleges célpontjai, de ők azok, akik a legkevésbé valószínű, hogy feljelentést tesznek. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top