nlc.hu
Trend

Az #UnapproachableMakeup trend

Erős sminkkel riasztják el zaklatóikat a Z-generációs lányok

A sztereotípiák szerint a nők azért sminkelik magukat, hogy ezzel is felkeltsék a férfiak érdeklődését. Egy új irányzat követői ennek ellenkezőjét teszik.
Szemsmink

A TikTokon még a nyáron kezdett felfutni az #UnapproachableMakeup, vagyis szó szerinti fordításban a #MegközelethetetlenSmink trend. Az irányzat lényege, hogy a fiatal lányok és nők olyan erőteljes sminkeket készítenek maguknak, melyektől azt remélik, hogy viselésükkel elriaszthatják a kéretlenül nyomuló pasikat például egy szórakozóhelyen, vagy akár a héköznapokban.

A trendet egy Los Angeles-i beautyinfluencer és feltörekvő popénekesnő, Hila Baksay indította el, aki június végén töltött fel egy mindössze 13 másodperces videót a TikTok-profiljára, melyen egy „megközelíthetetlen sminket” mutatott be. Az ötlet  rengeteg, főkén  Z-generációs fiatal lányt és nőt inspirált, akik hasonló sminkeket kezdtek készíteni, illetve ezekkel kapcsolatos tippeket megosztani az közösségi oldalon. Az #UnapproachableMakeup hashtag jelen cikk születésekor közel 80 millió megtekintésnél jár és több ezer ilyen témájú videót találunk a TikTokon.

„Úgy működik, akár egy bűbáj  – magyarázta a New York Post-nak adott nyilaktozatában Megi Hebeja, egy 22 éves amerikai influencer. – A férfiakat megfélemlítik a sötétebb sminket viselő nők. (…) Amikor felteszem a megközelíthetetlen sminkemet, nem jönnek oda hozzám, mert a külsőm félelmet kelt bennük, hogy elutasítást kapnak – és ez így is van.”

„Semmit sem szeretek jobban, mint feldühíteni a férfiakat, és semmi sem bosszantja fel jobban őket, mint amikor olyan jól nézel ki, hogy túlsgosan félnek közeledni hozzád” – fogalmazott az indluencer az egyik videójában. 

Mélyebb jelentése van

Ennek a sminktrendnek mélyebb jelentése van, mint egy új módszer az arc kiemelésére vagy kontúrozására. Ez a nők kiállásának jelképe. Olyan, akár egy páncél, amivel megvédik magukat az elkövetőktől, akik szándékosan zaklatják, riogatják és megfélemlítik őket, amikor nyilvános helyeken tartózkodnak” – magyarázta a Daily Mail-nek Hope Flynn szex- és párkapcsolati szakértő, aki szerint az irányzat népszerűsége rávilágít arra, hogy rengeteg nőt bizony gyakran kihasználnak. 

 Tehát a dominanciát megerősítő és megközelíthetetlenséget sugárzó smink viselése azt a biztonságot és védelmet nyújtja a nőknek, amit keresnek. 

A szakember által alapított FeedMeFemale közösségi multimédia-platform felmérése szerint a nők 99 százaléka tapasztalt szexuális zaklatást élete valamely szakaszában, így Hope szerint nem csoda, hogy a Z-generáció mindent megtesz, hogy megvédje magát. 

„Ha képesek vagyunk elutasítani a férfiakat, és nem kell aggódnunk amiatt, hogy beszólnak vagy fogdosnak, az felszabadító érzés. Ez a sminktrend szabadságot ad a nőknek, hogy elmenjenek és jól érezzék magukat anélkül, hogy zaklatnák őket.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top