„Ha megmutatom az enyémet, te megmutatod a tiédet” – Ezért szeret sok férfi fotót küldeni a péniszéről

Mikor készült az első péniszfotó? Ki készítette? Kinek mutatta meg? Örült neki az illető? Cikkünkből e kérdések egyikére se kapsz választ, viszont számos érdekességet megosztunk veled az utóbbi egy-két évtized egyik legkellemetlenebb trendjéről, a péniszfotókról.

Azt sajnos nem tudjuk, hogy ki volt az első férfi, aki a saját pénisze felé fordította a fényképezőgépét, de arról azért van némi fogalmunk, hogy a férfiak már nagyon régóta szeretnek gyönyörködni a hímvesszőjükben. Erre az egyik legjobb példa egy néhány éve Törökország déli részén egy ásatáson felfedezett római kori mozaik, amit egy régi latrinában találtak. Ez egy saját álló hímvesszőjét a kezében tartó, elégedett arckifejezésű férfit ábrázol, és a Vice egyenesen úgy írt róla, mint a világtörténelem első dick pic-jéről, azaz péniszfotójáról.

Persze a hivatalos megfogalmazás szerint ez a római kori mozaik nem lehet az első dick pic, mert nem felel meg a definíciójának. Innentől a Wikipédiát idézzük:

A péniszfotó egy péniszt ábrázoló kép vagy fotó, amit az internet segítségével küldenek el (a közösségi médiában, egy randioldalon, chaten, e-mailben…). Ezt gyakran szexuális gyakorlatnak és a szexting egyik formájának tekintik. Ha a címzett beleegyezése nélkül küldik, az exhibicionizmus vagy szexuális zaklatás egy formájának tekinthető.

Vagyis fényképezőgépe hiába van viszonylag régóta az emberiségnek, a péniszfotók elterjedéséhez leginkább a sokak által hozzáférhető internet kellett.

Miért küldenek a férfiak péniszfotókat?

Egy, a Journal of Sex Researchben 2019-ben megjelent tanulmány szerint a péniszfotók küldésének elsődleges motivációja az, hogy a küldő arra számít, hogy válaszként a fotó címzettje is egy meztelen fotót küld majd neki. A tanulmányban 1087 heteroszexuális férfit kérdeztek meg, és a megkérdezettek fele válaszolta azt, hogy az élete során legalább egyszer küldött már valakinek kéretlen péniszfotót. Azok között a férfiak között, akik már küldtek valakinek kéretlen péniszfotót, többségben voltak a fiatalok, a nárcizmusra hajlamosak és a szexisták. A képek küldése mögött jellemzően az a szándék állt, hogy valamilyen izgató fotót kapjanak válaszként. Mindössze a férfiak 18 százaléka állította azt, hogy számukra kielégítő az, ha péniszfotót küldenek valakinek.

A kutatás vezetője, Cory L. Pedersen, a Kwantlen Polytechnic University tanára szerint a felmérésük előtt sokan azt gondolták, hogy sok férfi azért küldözget péniszfotókat, mert gyűlöli a nőket, mérges rájuk, meg akarja alázni őket, vagy ily módon próbálja kifejezni az ellenségeskedését velük szemben. Pedersen szerint egyértelműen kiderült, hogy ez egy tévhit, a péniszfotókat valójában elsősorban egy régi óvodás gyakorlat motiválja:

Ha megmutatom az enyémet, te megmutatod a tiédet.

Illetve ott van még a partnerkeresés vágya, vagyis:

Már láttad a farkamat, feküdjünk le egymással.

Persze azt a kutató is kiemeli, hogy attól, hogy a dick pic küldése nem egy gyűlöletvezérelt tevékenység, még egyáltalán nem számít elfogadhatónak – sőt, a szexuális zaklatás egy sajátos formája – abban az esetben, ha kéretlenül küldik. És az is igaz, hogy van egy kisebbség (a dick pic küldők kb. 10 százaléka), akik rossz szándékkal küldözgetik az ilyen képeket, például azért, mert úgy érzik, a péniszfotó küldésével hatalmat szereznek afölött, akinek a képet küldték. A dick pic-eket küldők 6 százaléka válaszolta azt a felmérés során, hogy azoknak a nőknek küld péniszfotót, akiket utál, és kielégítő számára az érzés, amikor elküldi nekik. Ők a fotó küldésével sokkolni, félelmet és undort kelteni próbálnak a kép címzettjében.

Hány nő kap dick pic-et?

Ha 18 és 34 év közötti nő vagy, nagy az esélye, hogy az életed során már kaptál legalább egy alkalommal dick pic-et. A YouGov piackutató 2017-es felmérése szerint a milleniál generációhoz tartozó nők 53 százaléka kapott már az élete folyamán legalább egy dick pic-et. A teljes női lakosságnál ez a szám nagyjából 29 százalék, 35-54 éves generáció tagjai között pedig 35 százalék. Az 55 évesnél idősebb nők esetében ez a szám drasztikusan lecsökken: közülük mindössze 8 százaléknyi számolt be arról, hogy kapott már valaha dick pic-et. Azon nők közül, akik már kaptak péniszfotót, mindössze 11 százaléknyi számolt be arról (ez a szám a milleniál generáció esetében 23 százalék), hogy kifejezetten ő kérte azt, a maradék 89 százalék tehát kéretlenül kapta a fotót.

dick pic péniszfotó szexuális zaklatás online zaklatás pénisz

Fotó: Getty Images

Rögtönzött szerkesztőségi kutatásunkban tizenkilenc kolleginánk közül kilencen válaszolták azt, hogy még soha, semmikor nem kaptak kéretlen dick pic-et. Jellemzően olyan munkatársainkról van szó, akik vagy sohasem voltak fent randioldalakon, vagy csak nagyon rövid ideig, netán olyan rég randiztak utoljára, „amikor még nem voltak okostelefonok”. Vagyis jól látható, hogy a jelenség leginkább azokra jelent veszélyt, akik online ismerkedésre adják a fejüket, és ezen a rétegen belül is főképp a fiatalabbakra. A leggyakrabban az a kolleginánk kapott péniszfotókat, aki az egyik közösségi oldalon a követőszáma alapján már mikroinfluenszernek számít. Ez összhangban áll azzal, hogy számos ismert nő panaszkodott már nyilvánosan arra, hogy a közösségi oldalakon a követői rengeteg péniszfotót küldenek. 

Hogyan reagálj egy kéretlenül kapott péniszfotóra? (a wikiHow tanácsai)

1. Blokkold az illető számát/profilját!

2. Jelezd, hogy egyáltalán nem vagy lenyűgözve, vagyis ne legyezd az egóját!

3. Dobj be valami sértőt!

4. Válaszolj egy másik dick pic-kel! (teli van velük az internet)

5. Időnként a legjobb válasz az, ha nincs válasz. Reakcióra vágynak, ne adj nekik!

6. Kérdezz rá, hogy miért küldte a képet, és emlékeztesd, hogy nincs rendben, ha valaki kéretlenül ilyen fotót küld.

A reakciók

Szintén a fenti kutatásból derül ki, hogy mit gondolnak a milleniál nők a péniszfotókról. 49 százalékuk gondolja undorítónak őket, 48 százalékuk vélekedik úgy, hogy ilyesmit küldeni a hülyeség kategóriába tartozik, 24 százalékuk pedig egyenesen szomorúnak tartja, ha egy férfi lefotózza a nemi szervét és az arról készült képet elküldi egy nőnek.

A férfiak jól láthatóan másképp gondolkodnak erről. Bár a legmagasabb arány (32 százalék) náluk is az undorító volt, a második legmagasabb válaszadási arány (30 százalék) a szexire jött ki, amiből elég egyértelműnek tűnik, hogy sok férfi tartja vágykeltőnek azt, ha megmutatja a péniszét. A milleniál generációhoz tartozó nőknek mindössze 17 százaléka gondolja úgy, hogy egy péniszfotó szexi lehet, és a teljes női társadalmon belül ez az arány ennél is lesújtóbb: csak 9 százalék. Egy korábbi kutatás szerint a fiatal férfiak nagy része nincs tisztában azzal, hogy egy péniszfotó kéretlen elküldése a szexuális zaklatás egy formájának számít. Az Egyesült Királyságban például egy kibervédelemmel kapcsolatos idei törvénytervezet a dick pic-ek kéretlen küldését már börtönbüntetéssel sújtaná, az amerikai Texasban pedig 500 dolláros (kb. 200 ezer forintos) pénzbírság jár érte.

Nem a dick pic a gáz, csak az, ha kéretlenül küldik

Szögezzük le gyorsan: nem önmagában a péniszfotók készítésével és az így készült képek megmutatásával van a baj, a gond akkor jelentkezik, ha ez kéretlenül történik. Egy párkapcsolatba/házasságba sok minden beleférhet, akár a sexting (szexuális, erotikus tartalmú szöveges üzenetek, képek és videók küldése) is, és nincs ezzel semmi baj, amíg a társalgásban résztvevő mindegyik fél akarja a dolgot. Persze ilyenkor sem árt észnél lenni, és átgondolni azt, hogy biztosan megbízunk-e annyira a másikban, hogy ilyen intim fotókat rábízzunk (lásd nemrég Opitz Barbi esetét), de ez már egy másik cikk témája lenne, így most maradjunk annyiban, hogy önmagában nincs baj a dick pic-kel, ha a másik fél beleegyezik abba, hogy küldjenek neki egyet, netán ő maga kéri azt.

Ennek is köszönhető, hogy az internet teli van „hogyan készítsünk jó péniszfotót” jellegű cikkekkel, mert abban még a műfaj rajongói is egyetértenek, hogy a fürdőszobában, rossz világítással, letolt gatyával készült kicsit homályos fotók azért nem a csúcsot jelentik ebben a kategóriában.  A Men’s Health magazin sok érintettet és szakembert megszólaltató cikke szerint alapvetés, hogy a dick pic-en ne láthassunk arcot, viszont az is fontos, hogy a kép többől álljon, mint egy pénisz. Ha látszik valami a hasból, mellkasból vagy fenékből is, sokkal jobb lehet az eredmény. Jól jöhet a kreatív szögből fotózás, és egyáltalán nem mellékes a világítás kérdése sem, ugyanis a legtöbb ilyen fotó ott vérzik el, hogy félhomályos hálószobákban, wc-kben vagy túlvilágított fürdőszobákban készítik őket. Jól jöhet egy kis borotválás/trimmelés fotózás előtt, és az is fontos, hogy amennyiben látszik valami a környezetből is, az tiszta és rendezett legyen: egy koszos, rendezetlen, cuccokkal teli ágy például elég kiábrándító háttér. Az időzítés is lényeges: egy rosszkor – például a másik épp értekezletet tart a munkahelyén – küldött péniszfotó akkor is kellemetlen tud lenni, ha a másik amúgy engedélyt adott arra, hogy ilyet küldjenek neki. A lényeg ugyanis az, hogy mindkét fél jó szórakozásnak találjon egy ilyen fotót, és ameddig ez így van, addig nincs is semmi gond.

Felhasznált cikkek: (menshealth), (psypost), (bustle), (vice)