nlc.hu
Életmód
4 hazugság, ami tönkreteszi a párkapcsolatot

Ezeket a hazugságokat talán te is mondod: 4 mondat, ami tönkreteszi a kapcsolatot

Ezek a hazugságok még a legerősebb kapcsolatokat is lerombolhatják a pszichológus szerint.

A hazugságot gyakran tekintik a végső árulásnak egy kapcsolatban, de a legpusztítóbb hazugságok nem mindig azok, amelyek nyilvánvaló megtévesztések. Az alattomos hazugságok lassan, de biztos okozhatnak óriási károkat, és alááshatják a bizalmat két ember között. Dr. Jeffrey Bernstein pszichológus írta össze, mi a négy legnagyobb hazugság, amely tönkreteszi a párkapcsolatot.

1. „Jól vagyok”

Alaphelyzet: Sandra és Abe három éve voltak együtt. Az utóbbi időben Sandra úgy érezte, hogy a munka és az intimitás hiánya rombolja a kapcsolatukat, de valahányszor Abe megkérdezte, hogy van Sandra, a válasza mindig az volt, hogy „jól vagyok”. Úgy vélte, hogy azzal, hogy magában tartja a frusztrációit, megvédi a párját a stressztől. Ezzel azonban csak azt érte el, hogy egyre nőtt benne a sértődöttség, Abe pedig egyre távolabb került, érezte, hogy valami nincs rendben, de nem tudta, mi az.

A hazugság: A „jól vagyok” hazugság csendes gyilkos a kapcsolatokban. Gyakran használják a konfrontáció elkerülésére vagy a béke fenntartására, de szakadékot teremt a partnerek között. Azzal, hogy tagadod a valódi érzéseidet, elveszed a párodtól azt a lehetőséget, hogy támogasson. A „minden rendben” látszata csak elhalasztja az elkerülhetetlen robbanást, amikor az elfojtott érzelmek végül felszínre törnek, gyakran végzetes következményekkel.

2. „Nem nagy ügy”

Alaphelyzet: Tom és Rhiana mindig is büszke volt arra, hogy nem nagyon van náluk veszekedés. Amikor Tom más nőkkel flörtölt, vagy túlzottan sok időt töltött a hobbijával, Rhiana mindig azt mondta magának: „Nem nagy ügy.” Nem akart bizonytalannak tűnni, ezért eltemette magában az érzéseit. Ez a hazugság azonban kezdte felemészteni az önbecsülését, és minél inkább meggyőzte magát arról, hogy ez nem nagy ügy, annál jobban elszakadt Tomtól. Végül a figyelmen kívül hagyott apró sérelmek lavinává dagadtak, és egy sokkal nagyobb problémává váltak.

A hazugság: Az érzéseid vagy a párod tetteinek minimalizálása egy olyan hazugság, ami csak megoldatlan problémákhoz és nehezteléshez vezet. Idővel ezek az apró hazugságok felhalmozódnak, és olyan érzelmi távolságot teremtenek a párkapcsolatban, amelyet nehéz áthidalni. Az egészséges kapcsolatokban még az „apró ügyeket” is tiszteletben tartják.

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

3. „Meg tudom változtatni”

Alaphelyzet: Amikor Lisa megismerkedett Mike-kal, azonnal vonzódott a férfi sármjához és kalandvágyó szelleméhez. Azonban azt is észrevette, hogy a férfi nem akar elköteleződni, és szokása, hogy kerüli a nehéz beszélgetéseket. Mindezek ellenére Lisa meggyőzte magát, hogy idővel meg tudja változtatni a férfit – kellő szeretettel és türelemmel Mike olyan partnerré válik, amilyennek ő szeretné. Évekig tartó küzdelem után összetört szívvel vette tudomásul, hogy a férfi egy kicsit sem változott meg a kedvéért.

A hazugság: Az a hit, hogy megváltoztathatod a párodat, veszélyes hazugság, amely mindkét félnek borítékolja a csalódást. Az emberek fejlődhetnek, de a változásnak belülről kell jönnie, nem pedig valaki más elvárásai miatt. Ha abban a reményben lépsz be egy kapcsolatba, hogy megváltoztathatod a párod alapvető tulajdonságait, akkor nem fogadod el igazán olyannak, amilyen. Ez a hazugság frusztrációhoz, nehezteléshez és gyakran ahhoz a felismeréshez vezet, hogy a másik egy idealizált változatába szerettél bele, nem pedig abba, aki valójában.

4. „Erről nem kell beszélnünk”

Alaphelyzet: John és Allie 10 éve házasok, de John kezdte úgy érezni, hogy megszakadt a kapcsolat Allie-vel. Gondolt rá, hogy felhozza, de aztán azt mondta: „Nem kell erről beszélnünk. Majd megoldódik magától.” Eközben Allie észreveszi John visszahúzódását, és azon tűnődik, mit hibázott. Ahelyett, hogy a köztük lévő egyre növekvő érzelmi távolságról beszélnének, kerülik a beszélgetést, remélve, hogy az idő majd begyógyítja, bármi is volt a baj. Ettől a távolság csak akkorára nő, hogy már nem lehet helyrehozni a kapcsolatot, amikor szembesülnek a problémával.

A hazugság: A nehéz beszélgetések elkerülése azzal a kifogással, hogy „erről nem kell beszélnünk”, az egyik legpusztítóbb hazugság egy párkapcsolatban. A kommunikáció minden sikeres kapcsolat alapja, és ha úgy döntesz, hogy nem beszélsz a problémákról, azok nem tűnnek el, maximum bepenészednek a szőnyeg alá söpörve. Ez a hazugság gyakran a konfliktustól való félelemből fakad, de az igazság az, hogy az elkerülés sokkal nagyobb félreértésekhez és érzelmi távolságtartáshoz vezet. Minél hamarabb foglalkozol a nehéz témákkal, annál erősebb lesz a kapcsolatod.

Via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top