nlc.hu
Család

Megcsalás: a férfiak és nők közötti különbség

Százezer embert kérdeztek a megcsalásról: kiderült a nagy igazság a férfiak és nők közötti különbségről

A megcsalás nem túl szép dolog, mégis rengetegen érintettek benne. Most kiderült, hogy mi a legnagyobb különbség a hűtlenség terén a férfiak és nők között.

Egyesek szerint azért van ennyi megcsalás, mert nem monogámiára vagyunk kitalálva, így aztán nem bírjuk ki egyetlen szerelemmel az egész életet. Lehet, hogy valóban ez áll a hűtlenség mögött, de azért ez nem felmentés arra, ha egy párkapcsolatban megcsalják egymást az emberek. Most azonban betekintést nyerhetünk a hűtlenséget elkövetők változatos motivációiba egy új tanulmánynak köszönhetően.

Mi motivál a megcsalásra?

Maryanne Fisher, Ph.D., a kanadai Saint Mary’s University pszichológia tanszékének professzora a kutatócsapatával 94 943 embert (66,1 százalék nő, 33,9 százalék férfi) kérdezett meg a hűtlenséggel kapcsolatos személyes tapasztalataikról, motivációkról és következményekről. 

Az online felmérés eredményei érdekes betekintést engedtek a hűtlenség dinamikájába. Az egyik fő megállapítás, hogy a nők nagyobb valószínűséggel vettek részt érzelmi viszonyokban, cyberszexben és a hűtlenség online formáiban, mint a férfiak. Emellett a nők a férfiaknál nagyobb valószínűséggel keveredtek megcsalásba, ha problémák voltak a kapcsolatban, vagy ha úgy érezték, hogy unják a szexuális életüket, és a hűtlenség miatt fontolgatták, hogy elhagyják a házastársukat.

A nők nagyobb valószínűséggel vállaltak hűtlenséget olyannal is, akit a házastársuk ismert. Ezzel szemben a férfiak több eséllyel vállalták csak a szexért a hűtlenséget, és ezt többször tették meg, mint a nők.

Mi történt utána?

A hűtlenséggel kapcsolatos személyes tapasztalatok és motivációk mellett a felmérés a hűtlenség következményeit is vizsgálta. Az eredmények azt mutatják, hogy a legtöbben maguktól bevallották (56,8 százalék) a megcsalást, míg másoknál úgy derült ki, hogy a másik fél rajtakapta (21,5 százalék) vagy kérdőre vonta őket (8,3 százalék). Voltak, akik véletlenül buktak le (8 százalék), vagy egy harmadik fél tájékoztatta a házastársat a hűtlenségről (4,5 százalék).

Fisher szerint: „Ezek az eredmények arra utalnak, hogy az emberek többsége hajlandó önként bevallani, ami a lelkiismeret-furdalás szintjét, a lelkiismeret tisztázásának vágyát és a hűtlenség által okozott kár helyreállításának vágyát jelzi.”

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

A nőknek nehezebb

A szakemberek szerint a megcsalás – főleg, ha érzelmi viszonyról van szó – azt a veszélyt tartogatja magában leginkább, hogy elveszi az energiát az elsődleges partnertől, ez pedig történelmileg problémásabb lehetett a nők számára. „Az evolúciós történelem során a nők a férfiakra támaszkodtak a védelem, az erőforrások és a gyermeknevelésben nyújtott segítség tekintetében – írják a tanulmány szerzői. – Így a nők gyakran tapasztalják, hogy jobban zavarja őket, ha kiderül, hogy partnerük egy külső emberrel érzelmi kapcsolatban vesz részt, mint ha csak szexuálisban.

Továbbá, a nőknek a társadalmi és anyagi támogatási rendszerüket fenyegető veszélyekkel kell szembenézni, ha a partnerük hűtlenséget követ el, ami számukra és gyermekeik számára jelentősebb kockázatot jelent.

Ezzel szemben a férfiak ezek alapján jobban aggódnak a szexuális, mint az érzelmi hűtlenség miatt, mert attól tartanak, hogy végül olyan gyerekeket kell nevelniük, akikről nem tudják, hogy biológiailag tényleg tőlük származnak-e.”

Ennek a tanulmánynak az eredményei összhangban vannak a korábbi kutatások megállapításaival. Például Selterman és munkatársai 2021-ben arról számoltak be, hogy az érzelmek a legtöbb ember számára a hűtlenség kulcsfontosságú részét képezik, és ez a kérdés nagyon fontos a nők számára.

A hűtlenség motivációjával kapcsolatban azt találták, hogy a nők hajlamosak a hosszabb viszonyokra, és azokkal keverednek szeretői viszonyba, akiket már korábban is ismertek, míg a férfiak inkább ismeretlen, alkalmilag felszedett nőkkel lesznek hűtlenek.

„A mi eredményeink hasonló mintázatot mutatnak: a nők nagyobb valószínűséggel létesítettek érzelmi viszonyt, illetve bonyolódtak bele olyannal kapcsolatba, akit a partnerük ismer, és a hűtlenség miatt fontolgatták az elsődleges párkapcsolat befejezését – írja Fisher. – Más tanulmányok azt mutatják, hogy a nők a párkapcsolaton belüli fáradtság és frusztráció miatt, az elhanyagoltság érzése miatt, vagy esetleg kíváncsiságból vagy unalomból keresnek alternatív partnereket. Továbbá a korábbi munkák azt mutatják, hogy a férfiak 1,75-ször nagyobb valószínűséggel számolnak be hűtlenségről egy alkalmi randevú során, mint a nők, talán azért, mert a nők személyes biztonsággal kapcsolatos aggodalmai jelentős visszatartó erőt jelentenek.”

Via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top