nlc.hu
Életmód
A Márton-napi libahús csodát tesz az egészséggel

Márton-nap és libahús: 5 ok, amiért még az egészségünknek is jót tesz

Nem csak finom, de egészséges is a libahús, így duplán megérik a falatok.

Ahogy közeledik Márton-nap, ismét terítékre kerülnek a libás fogások. A libahús nemcsak ünnepi csemege, hanem az egészségünk szempontjából is hasznos választás. Nézzük meg, miért érdemes idén libát fogyasztani az asztalunkon.

1. Kiváló fehérjeforrás

A libahús gazdag fehérjében, mely nem csupán az izomzat építésében játszik fontos szerepet, hanem az immunrendszer és a sejtek megfelelő működéséhez is hozzájárul. Az esszenciális aminosavak, mint a hisztidin és az arginin, hozzájárulnak a szervezetben lévő gyulladások csökkentéséhez, és segítenek a sejtek regenerálódásában​.

2. Csökkenti a rossz koleszterint

Bár a liba bőrének meglehetősen magas a zsírtartalma, alatta valójában meglepően sovány hús rejtőzik. A libahúsban található zsírok nagy része telítetlen zsírsavakból áll, amelyek segítenek csökkenteni a „rossz” LDL-koleszterinszintet, így védik a szív- és érrendszert. Ezek a zsírsavak antioxidáns hatásúak, és hozzájárulhatnak a trombózis megelőzéséhez, valamint a vérkeringés javításához is​.

3. Gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban

A libahús kiemelkedően sok vasat tartalmaz, ahogyan réz és foszfor is bőven található benne, mindez pedig rendkívül hasznos a vérképzés és az megfelelő anyagcsere szempontjából. Ezenkívül jelentős mennyiségben tartalmaz B-vitaminokat (főként B1, B2, B3 és B12), amelyek támogatják az idegrendszer működését, hozzájárulnak a koncentráció javításához és csökkentik a fáradékonyságot​.

Fotó: GettyImages

Fotó: Getty Images

4. Erősíti az immunrendszert

A libahúsban található aminosavak, például a glicin és a glutaminsav, hozzájárulnak az immunrendszer erősítéséhez, mivel támogatják az antioxidáns hatású vegyületek termelését, amelyek megvédik a sejteket a káros szabadgyököktől. Ez különösen hasznos lehet a téli időszakban, amikor az immunrendszer extra támogatást igényel​

5. Védi a bőr és a kötőszövetek egészségét

A glicin különösen fontos az egészséges kötőszövetek és bőr fenntartásában, mivel részt vesz a kollagéntermelésben. Ennek köszönhetően hozzájárulhat a bőr rugalmasságának megőrzéséhez, és csökkentheti az öregedés látható jeleit.

Így készítsd el finoman és egészségesen!

A liba bőrének zsírtartalma ugyan magas, mégsem feltétlenül szükséges eltávolítanod az elkészítés során. Legalábbis a sütés vége előtt semmiképp! A bőr alatt található zsírréteg ugyanis a hő hatására fokozatosan kiolvad, átjárja a húst, mélyebb ízt és omlósabb textúrát adva neki. Ha pedig egészségesebb ételt szeretnél, de nem szívesen mondanál le a ropogósra sült bőr megkóstolásáról sem, akkor távolítsd el az elkészült húsról a bőrt, majd a bőr felét törd apróra és morzsáival hintsd meg a húst. Így a finom ízeket is élvezheted, mégis csökkented az elfogyasztott bőr mennyiségét.

via: FoodieLeaks, FoodFact

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top