nlc.hu
Életmód
3 bevált módszer, amivel 15 perc alatt új életre keltheted a használt kávéfőződ

3 módszer, amivel kívül-belül megújulhat az elhasznált kávéfőződ

Ha az otthoni gépednek újabban tovább tart a kávéfőzés, mint szokott, ráadásul még szokatlan, furcsa hangokat is hallat közben, akkor itt az ideje egy alapos tisztításnak.

Még emlékszem az első alkalomra, amikor huszonsok évvel ezelőtt anyukám nekiment ecettel az első kávéfőzőnknek…Az hagyján, hogy az a semmivel sem összetéveszthető szag örökre ráégett az orrnyálkahártyánkra, de ha jól emlékszem, a kávégépet is dobhattuk ki a kukába. Nagy ívben. Anyu amúgy az ecetes tisztítás receptjét egy kolléganőjétől kapta meg és – ha jól emlékszem – a leírás híján volt nemcsak a pontos instrukcióknak, de a pontos mértékegységeknek is – ezért is történhetett meg a katasztrófa. Pedig a módszer nem ördögtől való; annyira nem, hogy még az egyik legnevesebb konyhai eszközgyártó cég, a KitchenAid is esküszik az ecetes vízkőtlenítésre. Igaz, ők főleg azokban az esetekben ajánlják, ha valaki kerülné a vegyszeres vízkőoldó-tabletta használatát.

Van különbség a kávéfőző tisztítása és vízkőtlenítése között?

Van bizony. Míg a tisztítás alatt főleg piszlicsáré dolgokat értünk; vagyis olyasmiket, amiktől egy nedves-mosószeres szivaccsal is meg tudunk szabadulni, addig a vízkőtlenítés komoly procedúra, ami ha igazán jól akarjuk csinálni, bőven eltart egy fél napig is.

Ahogy azt a Good Housekeeping oldalán talált cikkben olvastam, a kávéfőzőt napi szinten ajánlott tisztítani – mert ez segít abban, hogy eltávolítsuk a készülékről a zavaró kávé- és olajfoltokat, valamint minden más olyan szennyeződést, ami a kávéfőzés közben keletkezik.

3 bevált módszer a koszos kávéfőző tisztításához.

3 bevált módszer a koszos kávéfőző tisztításához. (Fotó: GettyImages)

Mi történik, ha nem tisztítjuk alaposan a kávéfőzőt?

Semmi jó. Ha elhanyagoljuk a mindennapos tisztítókúrát, akkor az erre leginkább hajlamos helyeken felszaporodnak a kávéfőzés során kiváló mindenféle olajok, amik egy idő után keserűvé, hovatovább élvezhetetlenné teszik azt a bizonyos csésze kávét. De nem csak az olajok miatt érdemes napi szinten gondjainkba venni a kávéfőzőt: egy 2011-es kutatás szerint az igazán elhanyagolt gépekben nem csak az olajfoltok, de a penész- és élesztőgombák különféle fajtái is szép számmal tobzódtak.

Ez is érdekelhet Megnézem

És bár az utóbbiak jelentősen azért nem károsítják az egészséget, nem különösebben vidám arra gondolni, hogy penészgombát, vagy élesztőgombát kortyolgatunk együtt a kedvenc reggeli nedűnkkel.  

Milyen gyakran kell vízkőtleníteni a kávéfőzőt?

Erről megoszlanak a szakértői vélemények. A KitchenAid honlapja azt írja, évente legalább 4-szer érdemes alávetnünk a kávégépünket egy alapos belső tisztításnak, vízkőtlenítésnek. A Good Housekeeping ezzel szemben azt ajánlja, hogy a biztonság kedvéért – no és a legtökéletesebb otthoni kávéélményérthavonta ejtsünk meg egy jó ecetes átmosást.

Milyen jelei vannak annak, hogy eljött a vízkőtlenítés ideje?

A jó hír, hogy bizonyos esetekben a kávéfőző magától is jelzi, ha annyira elkoszolódott a belseje, hogy intézkednünk kell.

  1. A modernebb, okosabb eszközökön visszajelző fény jelzi, ha a vízkövesedés elérte a kritikus szintet.
  2. A kevésbé modern gépeknél figyelmeztető jel lehet, ha a kávé a szokott időnél tovább készül.
  3. Gyanakodnunk kell akkor is, ha a gép kávéfőzés alatt gurgulázó – vagy más szokatlan – hangot hallat.
  4. Ha fehér foltok, vízkőfoltok jelennek meg a gép látható részein, az mindenképp figyelmeztető jel!
  5. És végül: amennyiben ízetlenné válik az általunk főzött kávé, nincs mese, vízkőtleníteni kell a gépet!
Nem érdemes ellustulni se a napi tisztítást, se a negyedéves vízkőmentesítést!

Nem érdemes ellustulni se a napi tisztítást, se a negyedéves vízkőmentesítést! (Fotó: GettyImages)

3 tuti módszer, amivel megújul az elhasznált kávéfőződ!

Carolyn Forté, a Good Housekeeping igazgatója szerint a kávéfőző alapos belső tisztításához nem lesz szükség semmi másra, csak egy kis vízre, némi ecetre, no, és persze némi türelemre, amíg a procedúra lezajlik.

Az ecetes vízkőoldás egyébként a legnevesebb szakértők szerint is a legegyszerűbb, legpraktikusabb és legolcsóbb módja mindenféle kávéfőző vízkőmentesítésének, és ezzel együtt annak, hogy a lehető legfinomabb kávét ihasd nap, mint nap.

  1. lépés: mielőtt nekikezdenél a műveletnek, olvasd el a használati utasítást. Minden eszköz más és más, jó ha tudod, milyen eszközzel állsz szemben.
  2. lépés: távolítsd el a gépből a szűrőket!
  3. lépés: töltsd fel a gép víztárolóját vízzel és fehér ecettel, méghozzá fele-fele arányban!
  4. lépés: ha van a gépen tisztítóprogram, indítsd el. Ha nincs, főzz le egy adag kávét, majd 15-30 percre hagyd állni a készüléket. Hagyd, hogy az enyhén savas víz végezze a dolgát.
  5. lépés: öntsd ki a használt folyadékot, majd további 2-3 alkalommal – immár friss vízzel – ismételd a fenti eljárást.
Ez is érdekelhet Jóbarátok Megnézem

Ha nem kapsz fehér ecetet, almaecetet is használhatsz a procedúrához; ám itt mindenképp megjegyeznénk, hogy utóbbinak sokkal erősebb a szaga.

Ha nem rajongsz különösebben az ecetért, citromlével is nekiláthatsz a vízkőoldásnak: a kávéfőző víztárolójába ilyenkor fele-fele arányban tegyél citromlevet és vizet.

Ha inkább szódabikarbónával próbálkoznál, megteheted azt is. Ebben az esetben 1 rész szódabikarbónához 4 rész meleg vizet kell önteni. Az így kapott elegyet nagyon alaposan össze kell keverni, nehogy az összeragadt por eltömítse a kávéfőzőt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top