
Rendelsz egy eszpresszót, és kapsz mellé egy pohár vizet is a felszolgálótól. Gondolkodtál már azon, hogy mire való ez? A válasz nem a koffein és a dehidratáció kapcsolatában keresendő. Sőt, még csak nem is abban, hogy az eszpresszót felhígítsd – már csak azért sem, mert az eszpresszót forró vízzel hígítják. A vizespohár mögött nem életmódbeli hatást, hanem történelmi okokat kell keresni.
A minőség jele
Néhány évtizeddel ezelőtt a víz alig volt iható. A szennyező anyagokon kívül baktériumok és vírusok sokaságát is tartalmazta. Gusztustalanul hangzik? Az is. Mielőtt a víz iható lett volna, mindig fel kellett forralni.
Ez akkor változott meg, amikor a nagyobb városokban lefektették az első ivóvízvezetékeket, amelyek csak tiszta, tehát ivóvizet szállítottak. Ez a folyadék nem volt fertőzött kórokozókkal, és közvetlenül, forralás nélkül is fogyasztható volt. Az új ivóvízvezetékkel felszerelt kávézók erre nagyon büszkék voltak. Hogy megmutassák vásárlóiknak, hogy a kávéjukhoz használt víz biztonságos és csíramentes, egy pohárral felszolgáltak a forró ital mellé. Ez a szokás sok kávézóban ma is él.

Fotó: Getty Images/Amphawan Chanunpha
Árulkodó választás
Egy másik magyarázat egy arab hagyományból ered. Ott volt szokás egy pohár vizet kávé mellé felszolgálni, és mindkét folyadékot meghatározott sorrendben fogyasztani: először a vizet, majd a kávét. A korty víz célja volt a szomjúság oltása és a sivatagi éghajlaton kiszáradt száj megnedvesítése, valamint a kellemetlen ízek megszabadítása. Csak így lehetett élvezni a kávét annak minden aromájával együtt.
Sok külföldi kém – különösen az európaiak – nem tudott erről a szokásról. Általában először a kávéért nyúltak – elvégre ez volt az elsődleges gondjuk –, majd a vízért. Ez a kis rutinváltás lehetővé tette a jelenlévők számára, hogy egyértelműen beazonosítsák, ki tartozik hozzájuk és ki nem, sivatagi ruházatuk ellenére.
Egy pohár víznek egyébként tényleg van haszna: semlegesíti az ízlelőbimbókat, legalábbis eszpresszó előtt fogyasztva. A száj megtisztítása után a kávébab aromája teljesen valójában élvezhető, nem befolyásolja, torzítja el semmi. Ugyanakkor utólag fogyasztva sem rossz választás: ebben az esetben segít lemosni az ízlelőbimbókat.