A tej kalcium és a D-vitamin tartalma miatt fontos táplálék. Az új adatok egy másik, az emésztőrendszerben található mikrobák bonyolult közösségével kapcsolatos előnyre utalnak. A Baylor Orvosi Egyetem kutatásai szerint a tejtermék fogyasztása sok hasznos baktérium szaporodásával jár, a sajt fogyasztása viszont csökkentheti bizonyos, a kiegyensúlyozott bélkörnyezethez fontos mikrobák számát – írja a Nutrients. A tejtermékek kölcsönhatásba lépnek a bélrendszer mikrobiomjával, ami a szervezetben található mikroorganizmusok keverékeként segít lebontani a tápanyagokat. Úgy tűnik, hogy a tej a bélmikrobák szélesebb körét támogatja, ami az alkalmazkodóképesebb bélrendszer jele.
A tudósok szerint a tej hatására elszaporodnak
bizonyos baktériumok, ami gyulladáscsökkentő hatást és a bélrendszer védőrétegének erősítését eredményezi. A tendencia összefüggésben állhat a tejtermékek szénhidráttartalmával. A tejtermékekhez köthető mikrobák egyike a Faecalibacterium. Ez olyan anyagokat termel, amelyek segítenek fenntartani a bélrendszer egyensúlyát és csillapítják a gyulladásokat. A másik, az Akkermansia az egészséges testsúly elérése és a vércukorszint szabályozása miatt fontos. A kutatók szerint ezek a baktériumok a növekvő tejfogyasztás hatására elszaporodhatnak a bélben.
A sajt fogyasztása – úgy tűnik – más következményekkel jár.
Csökkenti a vastagbél állapotát befolyásoló Bacteroides baktériumok számát, ahogyan az anyagcsere során szerepet játszó Subdoligranulum bacik számát is. A tudósok szerint a probiotikumnak tartott Bifidobacterium bélben való jelenléte is növekedhet bizonyos tejfogyasztási szokások hatására. Bár a joghurtot gyakran dicsérik probiotikus potenciálja miatt, jelen tanulmány nem talált egyértelmű összefüggést a joghurtfogyasztás és a bélmikrobiota változásai között.
Ez valószínűleg azért van, mert a résztvevők összességében nagyon alacsony joghurtfogyasztásról számoltak be, ami korlátozta az érdemi elemzést. Elegendő adat hiányában a kutatók nem tudták megállapítani, hogy a joghurtnak ugyanolyan hatása van-e a kulcsfontosságú baktériumokra, mint például az Akkermansiának vagy a Faecalibacteriumnak.
A tej magasabb laktóz tartalma segítheti
az egészséges baktériumok szaporodását, miközben az erjesztéssel előállított sajt kevesebb laktóz mellett más elemeket is tartalmaz, amik másképp alakíthatják a bélrendszert. Lényeges, hogy a napi tejtermék-ajánlások életkor, életmód és egészségi állapot szerint eltérőek. lehetnek. A laktózérzékenyek, illetve emésztési problémákra hajlók körültekintően kell, hogy megválasszák tejtermékeiket – írja az Earth.
A kutatók most azt szeretnék kideríteni, hogy az egyes tejtermékek hogyan módosítják ezeket a mikroorganizmusokat a különböző korú és hátterű emberekben. Azt is meg akarják érteni, hogy milyen tápanyagok, például a kalcium vagy a fehérje, a bélmikrobákkal együttműködve biztosíthatják az emésztés zökkenőmentes működését.
Kép forrása: Pixabay