A cseresznye népszerű gyümölcs nyár elején, a muslica lárvák jelenléte is jól ismert probléma a szemekben. Van, aki egyáltalán nem foglalkozik vele, más hozzá sem ér a gyümölcshöz, ha nem biztos abban, hogy kukacmentes. De valóban félnünk kell attól, ha véletlenül megettünk egy kukacot? A kukacos cseresznye leggyakrabban a Rhagoletis nemzetségbe tartozó cseresznyelegyek lárváit tartalmazza. Ezek a
néhány milliméter hosszú fehér lárvák
a gyümölcs belsejében fejlődnek ki és nem termelnek semmilyen mérget, vagy emberre káros anyagot – írja az Italske Bistro. Emésztőrendszerünk tökéletesen képes megemészteni ezt a fajta fehérjét, egy-két lárva nem képes mérgezést okozni.

Legfeljebb a nagyon érzékeny gyomrú, allergiás vagy csökkent immunitású emberek szembesülhetnek esetenként enyhe gyomorpanaszokkal (hányinger, puffadás, ritkábban hasmenés). A szakértők egyetértenek abban, hogy a kukacos cseresznye fogyasztásának
nincs egészségügyi kockázata,
bár látványra kevéssé esztétikus.
A rovarlárvák nem terjesztenek betegségeket, és nem jelentenek mikrobiológiai veszélyt – ellentétben a növényvédőszer-maradványokat tartalmazó mosatlan gyümölcsökkel. A kukacok eltávolításának legegyszerűbb módja a cseresznye sós vízben való áztatása. Egyszerűen
adjunk 1-2 evőkanál sót egy liter vízhez,
és áztassuk a gyümölcsöt 15-30 percig. A lárvák, ha vannak, gyakran a felszínre úsznak. Másik módszer az ecetes víz használata: körülbelül 1 evőkanál ecet kell literenként. Ez nemcsak a gilisztákat segít kimosni, hanem a szennyeződéseket is eltávolítja. A tökéletes megoldás pedig az, ha a vízfürdő után kettévágjuk a cseresznyét és belekukkantunk – különösen, ha a cseresznyét gyermekeknek vagy érzékeny gyomrú embereknek szánjuk.
Kép: Pixabay