
A zsíros serpenyőket és fazekakat szinte mindannyian ugyanúgy mossuk – sütés után forró vizet öntünk rájuk, megvárjuk, amíg a zsír „elolvad”, majd kiöntjük a vizet és hozzáadjuk a mosogatószert. A szakértők szerint azonban rosszul csináljuk.
Ez a módszer könnyen eltömítheti a konyhai lefolyót. A forró víz és a serpenyőben lévő zsír keveréke tökéletesen alkalmas arra, hogy eltömítse a csöveket.
Ha nem így, akkor hogyan?
Természetesen létezik hatékonyabb módszer. A legjobb, ha papírtörlővel összegyűjtöd a zsírt az edényekről, és a szemetesbe dobod, mielőtt a mosogatóba teszed őket elmosogatni. Ha nem tudsz elég zsírt eltávolítani, akkor jobban jársz, ha hideg vízzel mosod el a serpenyőt. Jó ötlet, ha a piszkos vizet a wc-be öntöd (bár ez sem ajánlott, de jobb megoldás, mint közvetlenül a mosogatóba).
Ha azon tűnődsz, mi a különbség, ha hideg vízzel mosogatsz, és miért kevésbé káros, a válasz a meleg víz és a mosószer kombinációjában rejlik. Ez a két összetevő ugyanis kölcsönhatásba lép a zsírral, emulziót képezve, amely a lefolyóba folyik, majd lehűlve szilárd masszává alakul, amely eltömítheti a csöveket.
(via)