Sokan hajlamosak azt hinni, hogy léteznek olyan csodás ételek, amelyek nem hizlalnak, sőt, akár fogyasztanak is. Ha a hízlaló ételek helyett egészségesen táplálkozunk, és azt vesszük, hogy az életmódváltás előttihez képest mennyi kalóriát viszünk be, akkor negatív a mérleg nyelve, tehát végső soron olyan, mintha fogynánk, nem? A valóság ennél árnyaltabb – figyelmeztet Magda Carlas orvos és táplálkozási szakértő.
Ha eljutottunk arra a pontra, hogy szeretnénk magunkat formába hozni, és tudatosabban táplálkozni, érdemes újragondolnunk néhány mélyen berögzült elképzelést. Ilyen például az a gyakori tévhit, hogy egy étel csak azért, mert egészséges, korlátlanul fogyasztható.
Ilyen például
a friss sajt,
mint például a ricotta, túró vagy mozzarella, amelyek gyakran szerepelnek kalóriaszegény diétákban. De ahogy Carlas mondja: „Bárcsak igaz lenne, hogy a friss sajt nem hizlal. Fantasztikus lenne, ha egy ilyen finom étel kalóriamentes lenne.”
De a helyzet az, hogy az egyetlen dolog az étrendünkben, ami nem hizlal – igaz, nem is fogyaszt –, az a víz.
A friss sajt valóban kevesebb zsírt és több vizet tartalmaz, mint az érlelt sajtok, ezért energetikai értéke alacsonyabb. De ez nem jelenti azt, hogy következmények nélkül ehetjük. „Ha ugyanannyi mennyiséget eszünk belőle, mint egy zsírosabb sajtból, akkor kevesebb kalóriát viszünk be – de azért még mindig beviszünk kalóriát” – magyarázza a szakértő.
A mennyiséggel van a baj
A hízás vagy fogyás sosem egyetlen ételen múlik. A kulcs mindig az összkép: a teljes étrend, a bevitt kalóriák, az adagok és a rendszeresség számítanak. Carlas szerint a friss sajt előnye, hogy könnyebben emészthető, viszont kevesebb benne a kalcium és a vitamin, mint például egy érlelt sajtban.
Ráadásul nem minden friss sajt egyforma. Nagy különbséget jelent, hogy milyen tejből készült – tehén-, kecske- vagy bivalytej –, illetve hogy mennyi zsírtartalommal bír. „Egy nagy adag burrata paradicsommal ugyanúgy lehet nehéz étel, még ha salátaként is tálalják” – figyelmeztet a szakember.

Forrás: Getty Images
A mérték a lényeg, nem a tiltás
Minél több zsír és só van egy sajtban, annál kisebb adag ajánlott belőle. Ha éppen életmódváltásban vagy, nem kell teljesen száműznöd sem a friss sajtot, sem más – egyébként egészséges – alapanyagokat, mint az avokádó vagy a diófélék. A hangsúly mindig a mértéken van.
Ha friss, tápanyagdús ételekre – zöldségekre, gyümölcsökre, halakra, hüvelyesekre, teljes kiőrlésű gabonákra, magvakra és sovány húsokra – építed az étrended, nincs okod az aggodalomra. Csak tartsd észben: az „egészséges” nem egyenlő a „kalóriamentessel”.
Forrás: Men’s Health