nlc.hu
Életmód

Ezért sírunk hagymaszeletelés közben, és így kerülhető el az orvos szerint

Ismerős érzés, amikor elered a könnyed hagymaszeletelés közben? Kémiai és biológiai reakció az oka. De az orvos tippjével állítólag elkerülhető.
Hagyma könnyezés

A hagyma az egyik legalapvetőbb konyhai alapanyag, amely szinte minden sós ételbe képes plusz ízt vinni. Nem véletlen, hogy a magyar konyhában is szinte nélkülözhetetlen: levesek, főételek, saláták is mind sokkal finomabbak vele. Ráadásul tele van antioxidánsokkal, amelyek segítenek a szervezet védekezőrendszerének erősítésében.

Mindezek ellenére a hagymának van két kellemetlen tulajdonsága: erős szaga, ami még órákig is velünk maradhat, és a szeletelés közben jelentkező, olykor csípős, égető könnyezés.

Miért sírunk hagymaszeletelés közben?

A válasz a hagyma sejtszerkezetében rejlik. Amikor felvágjuk, a sejtek megsérülnek, és különféle enzimek szabadulnak fel. Ezek reakcióba lépnek a hagyma kéntartalmú vegyületeivel, és egy propanetial-S-oxid nevű gáz keletkezik. Ez a gáz a levegőbe jutva gyorsan eléri a szemünk felszínét, ahol a könnyfilmmel találkozva kénes savvá alakul. Ez a sav irritálja a szem idegvégződéseit, amire a szervezetünk védekező reakciója a könnyezés: a könnyek segítenek „kimosni” az irritáló anyagot.

Vannak, akik érzékenyebbek erre a gázra, ezért náluk már kevés hagyma felvágása is heves könnyezést okoz, másoknál pedig csak enyhe csípő érzést. Ezért fordul elő, hogy egyesek akár konyhai védőszemüveghez nyúlnak, vagy egyszerűen kerülik a nyers hagymát.

Orvosi trükk a könnyezés ellen

Dr. Karan Rajan sebész és egészségügyi tartalomgyártó szerint van egy egyszerű, mégis hatásos módszer, amivel jelentősen csökkenthető a kellemetlenség: vágás előtt hűtsük le a hagymát.

„Ha a hagymát felvágás előtt lehűtjük, lassabban szabadul fel az a gáz, amely a könnyezést okozza” – magyarázza az orvos. Azt javasolja, hogy a hagymát szeletelés előtt kb. 20 percre tegyük a hűtőbe.

További tippek, amik még segíthetnek

  • Ne vágd át a hagyma gyökerét: a gyökérrészben koncentrálódik a legtöbb irritáló anyag, így ha ezt a részt érintetlenül hagyod, kevesebb gáz szabadul fel.
  • Használj éles kést: így kevesebb sejt sérül, és lassabban jut a levegőbe az irritáló gáz.
  • Nedvesítsd be a kést, vagy legyen egy tál víz a hagyma mellett: a gáz a nedvesség felé vonzódik, így kevésbé éri el a szemet.

via

ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top