nlc.hu
Életmód

Már egy marék dió is életmentő lehet – megdöbbentő, amit kiderített egy friss kutatás

Apró lépésekkel az egészségesebb szív felé.
dió - fotó: Getty Images

A rendszeres diófogyasztás összefüggésbe hozható a szívbetegség miatti halálozás alacsonyabb kockázatával – derítette ki egy friss kutatás. Mint a magyarmezogazdasag.hu írja, a tudósok arra jöttek rá hogy azok, akik gyakrabban esznek dióféléket – legyen az mandula, kesudió, dió vagy akár mogyoró –, akár 14 százalékkal kisebb eséllyel halnak meg szív- és érrendszeri betegségekben.

A vizsgálat különösen a diófélék (mandula, kesudió és a dió) hatásait emelte ki. Ezek fogyasztása a szívbetegség miatti halálozás 17 százalékos, az iszkémiás eredetű halálozás pedig 27 százalékos kockázatcsökkenésével járt együtt.

A kutatók szerint nem szükséges teljes étrendváltás ahhoz, hogy a diófélék jótékony hatása érvényesüljön. Már mérsékelt mennyiségű diófogyasztás is összefüggésbe hozható alacsonyabb kockázattal.

Bár a százalékos javulások elsőre nem tűnnek nagynak, a szívbetegségek elterjedtsége miatt ezek a változások hosszú távon jelentős hatással lehetnek a lakosság egészségére.

A kutatás szerint hetente néhányszor egy kis maréknyi (körülbelül 30 gramm) dió elegendő lehet a kedvező hatásokhoz. A legjobb választás a sótlan vagy enyhén sózott dióféle.

A diófélék tehát nem csodaszerek, de egy kiegyensúlyozott, változatos étrend részeként könnyen beilleszthetők a mindennapokba, és hosszú távon is kézzelfogható előnyöket hozhatnak.

Kiemelt fotó: illusztráció, Getty Images

ajánlott videó


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top