nlc.hu
Életmód

Vigyázz ezekkel az ételekkel! A mikrohullámú sütő méreggé változtathatja őket

A mikrohullámú sütő gyors és kényelmes, de légy óvatos, ugyanis vannak olyan ételek, melyeket tilos beletenni.

Sokunk számára a mikrohullámú sütő olyan, mint egy varázsdoboz, azonban ennek a kényelemnek van árnyoldala is. Néhány étel ugyanis kiszámíthatatlanul viselkedik benne: megreped, mérgező anyagokat bocsát ki , vagy csak félig melegszik fel, amitől a baktériumok melegágyává válik. És hogy melyek ezek a fogások? Azonnal megtudhatod. 

Keménytojás

Mikrohullámú sütő és tojás? Ez szó szerint egy időzített bomba. A héjban lévő gőznek nincs hová távoznia, és a tojás nemcsak a mikró belsejében robbanhat fel, hanem a kezedben vagy – a legrosszabb forgatókönyv szerint – a szádban is.  

Feldolgozott hús

A mikrohullámú sütőben melegített virslik, kolbászok vagy sonkák a melegítés hatására kémiai változásokon mennek át, a felszabaduló anyagok pedig károsak lehetnek a szívre.  

Rizs

Ártatlannak tűnik, de kellemetlen tud lenni. Tartalmazza a Bacillus cereus baktériumot, amely melegítés után is vígan túlél szobahőmérsékleten, és méreganyagokat termel. Az eredmény? Hányinger vagy hasmenés. Különösen az idősek számára, akiknek a szervezete legyengült, az ilyen rizs fogyasztása végzetes lehet.  

Mikrohullámú sütő

(Fotó: Getty Images)

Csirke

A mikrohullámú sütők főleg kívülről melegítik a húst, így a belseje nem sül meg eléggé, ez pedig ideális környezet a baktériumok számára.  

Leveles zöldségek

Spenót, kelkáposzta vagy cékla – mind jót tesz az egészségnek, de mikrohullámú sütőben melegítve a nitrátjaik nitrozaminokká alakulnak. Ez pedig már sokkal kevésbé egészségesnek hangzik, mivel rákkeltő anyagok.

Csípős paprika

A felforrósított paprika kapszaicint kezd kibocsátani: ugyanazt az anyagot, ami a paprikasprayben is megtalálható. A mikrohullámú sütőben így gyakorlatilag könnygáz képződik. 

Gyümölcs

A szőlő mikrohullámú sütőben való melegítése majdnem olyan, mintha házilag készített tűzijátékot próbálnál meg csinálni . Plazmát hozhat létre, és elégetheti a műanyag tálat. Más gyümölcsök pedig hajlamosak szétrobbanni, így nassolnivaló helyett egy nagyobb takarítást kell végezned.

Burgonya fóliában

Ha a burgobnyát alufóliába csomagolva tárolod, majd mikrohullámú sütőben melegíted, fennáll a botulizmust okozó baktériumok elszaporodásának veszélye. 

Maradékok újramelegítése

Íme egy egyszerű szabály: egyszer elég. Minden további hűtés és újramelegítés növeli a baktériumok elszaporodásának kockázatát.

via

Ez is érdekelhet Jóbarátok Megnézem

ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top