Sokunk számára a mikrohullámú sütő olyan, mint egy varázsdoboz, azonban ennek a kényelemnek van árnyoldala is. Néhány étel ugyanis kiszámíthatatlanul viselkedik benne: megreped, mérgező anyagokat bocsát ki , vagy csak félig melegszik fel, amitől a baktériumok melegágyává válik. És hogy melyek ezek a fogások? Azonnal megtudhatod.
Keménytojás
Mikrohullámú sütő és tojás? Ez szó szerint egy időzített bomba. A héjban lévő gőznek nincs hová távoznia, és a tojás nemcsak a mikró belsejében robbanhat fel, hanem a kezedben vagy – a legrosszabb forgatókönyv szerint – a szádban is.
Feldolgozott hús
A mikrohullámú sütőben melegített virslik, kolbászok vagy sonkák a melegítés hatására kémiai változásokon mennek át, a felszabaduló anyagok pedig károsak lehetnek a szívre.
Rizs
Ártatlannak tűnik, de kellemetlen tud lenni. Tartalmazza a Bacillus cereus baktériumot, amely melegítés után is vígan túlél szobahőmérsékleten, és méreganyagokat termel. Az eredmény? Hányinger vagy hasmenés. Különösen az idősek számára, akiknek a szervezete legyengült, az ilyen rizs fogyasztása végzetes lehet.

(Fotó: Getty Images)
Csirke
A mikrohullámú sütők főleg kívülről melegítik a húst, így a belseje nem sül meg eléggé, ez pedig ideális környezet a baktériumok számára.
Leveles zöldségek
Spenót, kelkáposzta vagy cékla – mind jót tesz az egészségnek, de mikrohullámú sütőben melegítve a nitrátjaik nitrozaminokká alakulnak. Ez pedig már sokkal kevésbé egészségesnek hangzik, mivel rákkeltő anyagok.
Csípős paprika
A felforrósított paprika kapszaicint kezd kibocsátani: ugyanazt az anyagot, ami a paprikasprayben is megtalálható. A mikrohullámú sütőben így gyakorlatilag könnygáz képződik.
Gyümölcs
A szőlő mikrohullámú sütőben való melegítése majdnem olyan, mintha házilag készített tűzijátékot próbálnál meg csinálni . Plazmát hozhat létre, és elégetheti a műanyag tálat. Más gyümölcsök pedig hajlamosak szétrobbanni, így nassolnivaló helyett egy nagyobb takarítást kell végezned.
Burgonya fóliában
Ha a burgobnyát alufóliába csomagolva tárolod, majd mikrohullámú sütőben melegíted, fennáll a botulizmust okozó baktériumok elszaporodásának veszélye.
Maradékok újramelegítése
Íme egy egyszerű szabály: egyszer elég. Minden további hűtés és újramelegítés növeli a baktériumok elszaporodásának kockázatát.