
Fotó: Getty Images – greenleaf123
Ha egy megüresedett pozícióra tömegesen jelentkeznek a jelöltek, elvileg könnyebb dolga van a munkaadónak, hogy megtalálja közöttük a legrátermettebbet, a „bőség zavara” miatt azonban nem mindig egyszerű megtalálni a befutót.
A hirdetésekben felsorolt elvárások listája sosem teljes, vannak ugyanis olyan készségek és képességek, amelyek meglétéről a legjobbakra vadászó interjúztatók szeretnek a saját szemükkel meggyőződni.
Új trend: a kávéteszt
Nyilván nem mindegy, hogy milyen típusú munkáról van szó, de általánosságban elmondható, hogy a rátermett és megfelelő végzettséggel rendelkező jelöltektől azt várják, hogy lelkesek, nyitottak, rugalmasak és csapatjátékos-alkatúak legyenek. De az utóbbi időben egyre fontosabbá vált még valami, amit nem szokás beleírni az önéletrajzba…
Ez nem más, mint az udvariasság, a kedvesség és a rendszeretet, amit Trent Innes, a Xero Australia stratégiai vezetője szerint a legtöbb munkahelyen méltatlanul alulértékeltek korábban a kiválasztási folyamatok során.
Az általa kidolgozott kávéteszttel észrevétlenül méri fel, hogy kiben vannak meg ezek a kvalitások, amelyek számára annyira meghatározók, hogy aki elbukik a teszten, azt ki is ejti az esélyes pályázók közül.
„Azokkal, akik szimpatikusak, teszünk egy kört az irodában, érintve a konyhát is, ahol kávéval (vagy valamilyen más itallal) kínáljuk őket. Azután leülünk beszélgetni, és közben a kávé is elfogy. A nagy kérdés, hogy mi történik ezután a csészével: vajon visszaviszi a konyhába?” – osztotta meg Innes a The Ventures című szakmai podcastben.
Hozzátette, hogy náluk mindig rend és tisztaság honol a konyhában, amit nem lehet nem észrevenni. „Aki tényleg nálunk szeretne dolgozni és a csapatunkhoz akar tartozni, az már az állásinterjún megpróbál belesimulni az itteni környezetbe, és kérés nélkül is tudja, mit kell tenni az üres kávéscsészével” – fejtegette tovább, kiemelve, hogy az egyre több helyen alkalmazott kávétesztjén az igazán lelkes jelentkezőknek mindössze 5-10 százaléka vérzik el.
„A képességek fejleszthetők menet közben is, ahogy a tudás és a tapasztalat is bővíthető a közös munka során, az alapvető hozzáállás azonban nem igazán csiszolható. És ez a kávéteszt lényege!” – mondta még zárásképp.