Életmód

3 dolog, amit feltétlenül nézz meg egy élelmiszer címkéjén 

Ne hagyd magad becsapni: attól, hogy egy étel light, diétás verzióját, esetleg laktóz- vagy gluténmentes változatát választod, még bőven tartalmazhat káros adalékanyagokat. Légy tudatos vásárló, és étkezz egészségesen!

Az adalékanyagok nem hatnak egyformán mindenkire, hiszen ahány ember, annyiféle szervezet létezik, és természetesen az sem mindegy, hogy miből mennyi kerül a szervezetünkbe, de vannak olyan anyagok, amelyeket kivétel nélkül mindenkinek ajánlott kerülni.

3 dolog, amit feltétlen nézz meg egy élelmiszer címkéjén 

 

Transzzsírok

A transzzsírok nem mások, mint hidrogénezett növényi olajok, a létező legrosszabb zsiradékok: nagymértékben növelik a szívbetegségek kialakulásának esélyét azáltal, hogy megemelik a rossz koleszterin, azaz az LDL szintjét, és csökkentik a jó, azaz a HDL szintjét. Számos előrecsomagolt pékáru és félkész vagy készétel tartalmaz transzzsírokat, ezért mindig olvasd el a címkét, és ha hidrogénezett növényi olajat találsz az összetevők között, az egészséged érdekében tedd vissza a polcra az ételt!

Ételszínezékek

Ugyan a legtöbb ételszínezék már ártalmatlannak mondható, még mindig vannak a boltok polcain olyan ételek, amelyek károsak lehetnek az egészségedre. Amikor csak teheted, igyekezz színezékmentes vagy természetes módon színezett ételeket választani, ugyanis ha a mesterséges anyagoktól pompázó falatokat teszed a bevásárlókosaradba, akkor könnyen az egészséged láthatja a kárát. Számos színes-szagos üdítőben, cukorkában, light termékben, sőt még bizonyos állateledelekben is találhatsz mesterséges és káros színezéket: a kék, a piros, a zöld és a sárga festéket tartalmazó ételek, italok nagy mennyiségben fogyasztva növelhetik a veseproblémák és a rákos megbetegedések kialakulásának esélyét is.

3 dolog, amit feltétlen nézz meg egy élelmiszer címkéjén 

 

Nátrium

A nátrium nem méreg, sóra szüksége van a szervezetünknek, azonban ha túl sokat fogyasztasz belőle, akkor növelheti a szív- és érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás, a vesebetegségek és a stroke kialakulásának kockázatát. A napi maximális nátriumbevitelt a dietetikusok 2300 milligrammban határozzák meg, ami nagyjából 1 kanálnyi sónak felel meg. Ügyelj tehát a készételek, félkész ételek, zacskós levesek, de az egészségesnek tűnő glutén- és laktózmentes ételek csomagolásán feltüntetett összetevőkre is, és ha sok nátriumot találsz bennük, akkor inkább ne tedd a kosaradba!

 

Olvass még egészséges étkezés témában itt, az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top