Életmód

„A szenvedélybetegség nem holmi egzotikus probléma”

Ijesztő tény: a függőség közvetlenül vagy közvetve minden második embert érint.

Örökölhető-e a függőség? Mit tud tenni a szülő, ha észreveszi, hogy kamasz gyermeke bagószagúan, részegen vagy éppen betépve érkezik haza? Mi állhat a videójáték-függés hátterében? Miért a szexuális addikciók okozzák a legerőteljesebb szégyenérzetet? Melyek a legjellemzőbb időskori szenvedélybetegségek? Mi motivál minket egy-egy önpusztító tevékenység fenntartásában? Miként ismerhetjük fel szenvedélybetegségünket? Hogyan segíthetünk egy függőnek? Mikor kell szakértőhöz fordulni? 

Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kaphatunk választ Dr. Kapitány-Fövény Máté: Ezerarcú függőség – Felismerés és felépülés című könyvében, amely részben fiktív, de klinikai tapasztalatokon alapuló terápiás eseteken keresztül mutatja be a függőségek természetét és kialakulási okait. A kötődési problémákat, a trauma hatásait, az identitás kríziseit és az emlékezet szerepét társfüggő, alkohol- és drogfüggő, szerencsejáték-, szex-, internet- és videójáték-függő páciensek történetein keresztül ismerhetjük meg. Olvashatunk ezen kívül a gyógyulás és a megelőzés modern lehetőségeiről és betekintést nyerhetünk a jövő szenvedélybetegségeibe is.

Dr. Kapitány-Fövény Máté igyekszik rávilágítani arra, hogy a szenvedélybetegség nagyon is köztünk, illetve bennünk élő zavar, szinte alapvető emberi természetünk, épp ezért elharapózásának megakadályozása túlnyomórészt saját felelősségünk. Ehhez pedig az első lépés: a felismerés.

 

A klinikai szakpszichológus, adjunktus szerző – aki több mint tíz éve foglalkozik szenvedélybetegekkel – lesz a következő, január 29-i HVG Extra Pszichológia Szalon vendége, akárcsak a felépült, jelenleg tapasztalati szakértőként dolgozó szenvedélybeteg, Kapitány Krisztián.

Kiemelt kép: illusztráció, Pixabay

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top