Életmód

Ez az érzelem áll a legtöbb függőség hátterében

A függőség sok formát ölthet: az alkoholtól kezdve a szerencsejátékon át az ételig nagyjából bármitől függhetünk ma már.

Mindannyiunk életében ott van valamilyen formában a függőség, a nagy kérdés mindig csak az, hogy mennyire romboljuk vele az életünket, és hogy egyáltalán miért alakul ki. A Harvard Egyetem kutatói a probléma gyökerét keresték, négy nagy tanulmány adatait vetették össze, a végén az lett az eredmény, hogy a legerősebb kiváltó érzelem a függőség mögött a szomorúság.

Minél szomorúbb vagy, annál nagyobb az esélyed a függőségre

Az első tanulmányban 10 ezer embert vizsgáltak, és azt találták, hogy minél szomorúbbak a résztvevők, annál nagyobb eséllyel gyújtanak rá, sőt a szomorúságtól könnyebben visszaszoknak akár egy évtizednyi füstmentesség után is. A másodikban 425 dohányossal nézettek különböző videókat, és akik szomorú filmeket láttak, sokkal jobban kívánták a nikotint.

függőség érzelem kutatás

Fotó: Profimedia

A harmadik tanulmányban 700 résztvevőnek kellett filmeket nézni, utána döntéshelyzet elé állították őket, hogy kevesebbet szívhatnak a cigibe hamarabb, vagy többet később. Azok, akik a szomorú videókat nézték, türelmetlenebbé váltak, és gyorsabban akartak cigizni. A negyedikben pedig olyan résztvevőkkel nézették a szomorú és vidám videókat, akik nem dohányoztak nyolc órája. A filmnézés közben egy eszközön keresztül cigizhettek, ami mérte, milyen mélyeket szívnak a cigiből. Nem annyira meglepő módon a szomorú videók közben agresszívabban cigiztek az alanyok, és sokkal mélyebben szívták le a füstöt.

Új szempontok a függőségben

A kutatócsapat vezetője, Charles A. Dorison szerint ez a kutatás új távlatokat nyithat a függőségek kezelésében: „Eddig az volt az általános nézet, hogy mindenféle negatív érzelem erősítheti a függőségre való hajlamot, legyen az düh, undor, stressz, harag, félelem vagy szégyen. Ez az új kutatás jobban leszűkítette a lehetséges okokat.”

Abban reménykednek a kutatók, hogy ezzel az információval a segítséget is célzottabban megkaphatják a függőséggel küzdők, jobban megértik a saját viselkedésüket is, és így könnyebben veszik vissza az irányítást a különböző szerektől.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top