Életmód
Szponzorált tartalom

Így válassz biztonságos digitális játékot a gyerekednek

A digitális játékoknak ma már éppen annyi létjogosultságuk van egy gyermek életében, mint a régi klasszikusoknak. Ezek között a jobb termékek ráadásul legalább annyira hasznosak, szórakoztatók és gyermekközpontúak, mint nagyanyáink vagy a mi kedves játékaink voltak. De vajon hogyan találhatsz rá ezekre, és melyek köztük a valóban biztonságos darabok?

Biztosan ismered azt az érzést, amikor egy játéküzlet polcai között zavartan és tanácstalanul álldogálsz, és az áttekinthetetlenül széles kínálatot látva végképp elfelejted, miért is mentél oda. Pedig otthon még világos volt: egy kedves, hasznos, biztonságos, fejlesztő játékkal akartad meglepni a gyermeked. Végül feladod, és azt mondod magadnak: jó, hát majd letöltök a tabletre valami neki valót otthon. Aztán amikor hazaérsz és nekilátsz a keresésnek, ugyanaz az érzés kerít hatalmába: a netet böngészve rádöbbensz, hogy a digitális játékok palettája talán még színesebb, mint az analógoké, és a kavalkád még nagyobb a soraikban.

Körültekintően válassz – ugyanúgy, mint az analóg játékoknál

Ezen a ponton kívánunk neked kitartást, és biztatunk, ne add fel. Arra is bátorítunk, hogy legyél épp olyan gondos és körültekintő, mintha csak egy hagyományos, analóg játékot választanál. Ugyanis a digitális játékok között is bőven akad selejt, haszontalan és veszélyes darab, mint ahogy jó minőségű, hasznos és biztonságos is. A szerencse az, hogy a legtöbbet még vásárlás előtt kipróbálhatod – sőt gyakran még vásárolni sem kell, mert számtalan remek, ingyenes játékapplikácó létezik –, így első kézből tudod megítélni, megfelel-e a te követelményeidnek és a gyermeked igényeinek az adott játék. A választás egyik legfontosabb szabálya tehát ez: teszteld le magad a játékokat, és nem érhet kellemetlen meglepetés.

A gyerekek biztonságára online játék közben is ügyelni kell. (fotó: profimedia.hu)

A gyerekek biztonságára online játék közben is ügyelni kell (Fotó: profimedia.hu)

Hol találok biztonságos játékokat?

A net végeláthatatlanul nagy univerzum, ezért nem mindig találjuk meg, ami nekünk való. Hol érdemes akkor keresgélni, és mik azok az oldalak, ahol jó eséllyel a számunkra érdekes játékokat kaphatjuk meg? Első körben a tematikus, szakértő kezek által írt szülő-gyermek weblapokat keresd fel, valamint azokat az általad megbecsült, jó nevű gyártók honlapjait, akik gyermekeknek készítenek különféle termékeket. Ezeken ugyanis valóban a gyermekek igényeit tartják szem előtt, és jó eséllyel találsz igényes, jó játékokat. A gyártók egyébként lehetnek játékgyártók is, de nemcsak az ő lapjaikat érdemes böngészni, hanem akár gyermekruházattal, édességgel foglalkozó cégekét is.

Azért nézd meg őket is, mert a magukra sokat adó és valóban megbízható márkák a vásárlóik bizalmának erősítésére ma már szinte kivétel nélkül készítenek különféle szórakoztató és hasznos képességfejlesztő játék appokat a gyermekeknek. Biztos lehetsz benne, hogy ezek az alkalmazások a legszigorúbb biztonsági elvárásoknak is megfelelnek, és ebből a szempontból torony magasan felette állnak a legtöbb olyan játékalkalmazásnak, amit ellenőrizhetetlen hátterű fejlesztők az app-áruházakba feltöltenek.

Egy jó példa a biztonságos és hasznos játékra

Jó példa a fentiekre a Kinder Meglepetés csokitojás. Ezért a nyalánkságért és a benne található meglepetés játékért már lassan ötven éve rajonganak a gyerekek, így igazán patinás és megbízható márkának mondható. Nemrégiben a klasszikus tojás mellé egy játékapplikációt is készített a cég, amely minden szempontból megállja a helyét a legjobbak között. Az Oxfordi egyetem munkatársaival közösen kifejlesztett alkalmazás megtervezésekor nemcsak a biztonságos használatra, hanem a kreativitás fejlesztésére, a közös játékélmények lehetőségére, a gyermek fejlődésének nyomon követésére (és még egy sor más tényezőre) is komoly hangsúlyt fektettek. Külön foglalkoztak a biztonság kérdésével, és végül egy olyan játékkal álltak elő, amely a szülőnek minden eszközt a kezébe ad, hogy ellenőrzés alatt tartsa a játék használatát és biztonságban tudhassa játék közben a gyermeket. Látszik, hogy a felelős, és mind a kreatív képesség fejlesztés, mind a biztonság terén tudatos szülőkkel számolt a cég, és az ő igényszintjük szerint alakították ki a játék paramétereit, kezelési módját. Egy ilyen gyártótól származó játékban például nyugodtan bízhatunk.

Erről ismered fel a biztonságos játékot

Amint arról már szó volt, a digitális játékok sok dologban hasonlítanak a háromdimenziós játékokhoz (például hasonló képességfejlesztési eredmények érhetők el velük), azonban a biztonság terén egészen más dolgokra kell ügyelnünk az analóg játékokkal összehasonlítva. Ezek esetében azt kell kivédeni, hogy a játékhoz használt digitális eszköz – okostelefon, tablet – segítségével olyan helyekre tévedjen a gyermek a világhálón, ami nem neki való, vagy azt, hogy illetéktelen kezekbe kerül sok fontos, személyes digitális adat játék közben. A körültekintően megtervezett biztonságos játékok éppen arról ismerhetők fel, hogy a szülő kezébe adja a kulcsot és az irányítást: különféle gyerekzárakkal, szűrőkkel, PIN kódokkal, biztonsági beállítási lehetőségekkel segítik, hogy játék közben a csemete a cybervilág minden veszélyétől védve legyen, és a játék felhőtlen örömet okozzon neki és a szülőnek egyaránt.

 

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.