Életmód

Így vegyél fel személyi kölcsönt – tippek és tanácsok

Előfordulhat, hogy nagyon gyorsan van szükséged pénzre, és éppen nincs annyi a bankszámládon, amennyi kellene. Máskor viszont a pénzhiány nem annyira égető, de lenne egy annál fontosabb, régóta vágyott dolog, amit szeretnél megvenni – például egy új konyhaszekrény, egy háztartási gép, vagy éppen arra lenne szükséged, hogy egy családi nyaraláson vagy wellnesshétvégén pihend ki magad távol otthonról és a munkádtól. Ilyen helyzetekben akár 1-2 nap alatt is hozzájuthatsz már a szükséges pénzhez anélkül, hogy órákon át kellene ácsorognod egy bank ügyfélvárójában.

Számtalan hitelkonstrukció található a hazai bankok kínálatában, ám a legtöbb esetben egy nagyobb hitel felvétele mindent egybevetve hetekig tartó procedúrával is járhat, és azért inkább lemondunk arról, hogy ilyen formában javítsuk fel a pénzügyi helyzetünk. Pedig a legtöbbször nincs is szükségünk tízmilliós kölcsönre, ami ingatlanfedezet bevonását és még egy sor időigényes adminisztrációs dolgot igényel, hanem csupán néhány százezer forint kellene azért, hogy egy váratlan kiadást fedezzünk, vagy megvalósítsuk egy régi álmunkat – például egy külföldi vakációt. Sokan nem is tudják, hogy az ilyen esetekre kifejezetten rugalmas és gyors megoldásokat kínál némelyik bank személyi kölcsön formájában.

Így vegyél fel személyi kölcsönt - tippek és tanácsok

Minimálbérrel is igényelhető

Meglepő, de már egészen alacsony – gyakorlatilag a minimálbér környékén mozgó – havi jövedelem mellett is lehetővé teszi néhány bank, hogy személyi kölcsönt vegyél fel tőlük. Ilyen esetekben persze alacsonyabb összeget kaphatunk csak – például van olyan pénzintézet, ahol a nyújtható kölcsön felső határ ilyen jövedelem mellett 300 ezer forint –, de már ez is elég a legtöbb esetben arra, hogy megvalósítsuk céljainkat. Ennyi pénzből például egy takarékosabb családi vakációt is ki lehet hozni négy főre például, de jelentős hozzájárulás már egy lakásfelújításhoz, bútorvásárláshoz is, vagy a hirtelen támadt pénzzavar elhárításához.

Két napon belül pénzhez juthatsz

Az ilyen gyorsfolyósítású személy kölcsönökhöz akár már 1-2 napon belül hozzájuthatsz, de ehhez persze nem árt, ha te is felkészülsz, és beszerzed a hozzá szükséges dokumentumokat. A legjobb, ha kiválasztod a neked megfelelő bankot, és megkérdezed tőlük, hogy pontosan milyen papírokat kell ilyenkor magaddal vinned, és egyúttal arról is tájékozódsz, hogy milyen feltételeknek kell megfelelned ahhoz, hogy igényelhesd a kölcsönt. Sok helyen például életkorhatár is van – például 23 év alatt nem adnak ilyen kölcsönt és a 70 évet nem töltheted be még azelőtt, hogy a kölcsön visszafizetésének ideje lejárna.

Négy aranyszabály hitelfelvételhez

Mielőtt úgy döntesz, hogy egy gyorsan és könnyen elérhető személyi kölcsönnel hidalod át a pénzügyi nehézségeidet, jó ha az alábbi aranyszabályokat megfogadod.

1. Tájékozódj, informálódj, kérdezz!

Az első és legfontosabb lépés minden pénzügyi manőver előtt, hogy alaposan tájékozódj. Az információ a legértékesebb “valuta”, amivel a zsebedben könnyedén léphetsz át azokon a buktatókon, amikbe mások belebotlanak. Egy hiteligénylés előtt például alapvető fontosságú, hogy nem az első szembejövő bankba lépsz be kölcsönért, hanem körbejárod a “piacot”, és felméred, kinek milyen ajánlatai vannak, és milyen feltételek mellett kínálja a hiteleit.

Így vegyél fel személyi kölcsönt - tippek és tanácsok

2. A saját helyzeted is alaposan mérd fel

Bölcs és igazán megfontolásra érdemes a mondás: addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér! De aki azt sem tudja, milyen hosszú a lába, és meddig ér a takarója, az bizony könnyen találhatja magát bajban. Ezért ugyanúgy, ahogy felmérted a piaci kínálatot, vizsgáld meg a saját lehetőségeidet is: készíts egy alapos elszámolást a bevételeidről, próbáld meg megjósolni, hogy a jövőben hogyan alakulnak majd a bevételeid és kiadásaid. Ez még mindig nem elég: vess számot a dolog emberi oldalával is, és őszintén válaszolj magadnak a kérdésre, hogy milyen hosszú törlesztési időre vagy “kalibrálva” – mert van, aki ezeket a terheket évtizedekig el tudja vinni, míg másnak akár 4-5 év rendszeres törlesztés is olyan pszichés nyomást okoz, ami például már az egészségét vagy a családi békéjét rombolja. Ne félj tanácsot kérni a fenti kérdésekben, és ha igénybe veszed másnak a segítségét, akkor ügyelj rá, hogy az hozzáértő ember legyen!

3. Számolj alaposan!

Ha eljutsz odáig, hogy kölcsönért folyamodj, mindig legyen nálad egy kockás füzet és ceruza, de legalább egy számológép, amivel újra és újra átszámolod a hitelfelvétellel kapcsolatos minden költséged. Nem csupán a részleteket kell majd fizetned ugyanis, hanem már a kölcsön folyósítása előtt is lehetnek költségek – ezekről tájékozódj, és kalkuláld bele az összkiadásba, mielőtt bármit aláírsz.

4. Ne tartozás rendezésére vedd fel a személyi kölcsönt

Ha tartozást kölcsönnel akarsz rendezni, akkor csak látszólag javult a helyzeted, valójában pedig csöbörből vödörbe kerültél, hiszen – bár kifizetted a korábbi tartozásod, egy újabb tartozást hoztál létre magadnak a kölcsönből. Ez egy olyan spirálba visz, aminek a végén csak még jobban eladósodsz, és hacsak nem ugornak meg valami miatt hirtelen a bevételeid, nagyon sokáig tart majd, amíg kikászálódhatsz ebből a helyzetből.

Még több pénz az NLCafén: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top