Aktuális

8 láthatatlan költség – Hova tűnik a pénz minden hónapban?

Őrület, hogy az ember megkapja a fizetését, aztán két hét múlva néz, hogy már alig van belőle. Hibáztatjuk a számlákat, meg hogy drága az ebéd az iskolában, és különben is új csizma kellett a gyereknek, pedig sokszor épp nem az ilyen egyértelmű kiadásokon csúszunk el a pénzünkkel.

Minden költségünk, amire hivatkozunk, igazi, mert tényleg annyi a befizetésre váró számla, hogy még gombócból is sok lenne, az ebédbefizetés és a kinőtt cipők pedig rémálmainkban szoktak előjönni, de átgondolva a kiadásokat rá kell ébrednünk, hogy vagy van egy fekete lyuk valahol, ahova mindenki fele havi büdzséje elvándorol, vagy vannak olyan apró, láthatatlan kiadások, ahol észrevétlenül rengeteg pénz eltűnik.

8 láthatatlan költség – Hova tűnik a pénz minden hónapban?

Volt olyan időszak, amikor hónapokig táblázatban vezettem, mire mennyit fizetek ki.

Tételesen a legutolsó zsemlét is felírtam, és nem felejtettem ki azt a “kaphatok egy Sport szeletet, anya?” kiadást sem, amit kb. naponta elkövettem. Volt nálam mindig egy kis füzet, amibe rögtön a vásárlás után lefirkantottam, mit vettem és mennyiért – tudom, mindenki más appot használna erre –, és már az első hónap végére egészen sokkoló eredményt kaptam.

Addig azt hittem, hogy a rezsim az egeket veri, és a távhő miatt maradunk éhkoppon minden hónapban, de kiderült, hogy igazából majdnem a legkisebb összeg ment el a kötelező számlák befizetésére. A legtöbbet az apró, lényegtelennek tűnő kiadások vitték el a fizetésemből, sőt olyan fizetnivalókat is felfedeztem például a bankomnál, amelyekről nem is tudtam, mégis vitték el a pénzemet.

A pénzmozgás követése számomra olyan lecke volt, amiből megtanultam, hogy sokkal éberebben vásároljak, és ne hagyjam magam elcsábulni minden apróságra, mert igazából semmi szükségem még egy bögrére, és az sem kötelező, hogy a gyerekek a friss zsemlék vásárlásakor minden nap kapjanak valami pár száz forintos finomságot. Ugyanis mindez összeadódik, és ha csak minden nap mondjuk egy ezrest költünk ilyen lényegtelenségekre, akkor az hó végén már egy nem annyira lényegtelen harmincezres összegre rúg majd. Ez pedig éves szinten 360 000 forint mínuszt jelent. Akár nyaralni is mehetnénk belőle ahelyett, hogy olyan badarságokra költjük, amikre másnap már nem is emlékszünk.

Kis közvélemény-kutatásom során kiderült, hogy nemcsak én nem tudom megfogni a pénzt, hanem mások kezéből is kiszalad, a legtöbb kiadás élelmiszerre megy. Enni kell, ezen spórolni nehezen lehet, de abban hozhatunk más döntést, hogy hol, mennyiért és milyen gyakran vásárolunk.

Azt is eldönthetjük, hogy az alábbi pénzügyi hibákat el akarjuk-e követni a jövőben is.

1. Titkos banki költségek

Azt hiszem, szinte mindegy, melyik bankról beszélünk, mert mindegyiknél vannak rejtett költségek, amelyekről nem is tudunk egészen addig, míg tüzetesen át nem nyálazzuk a számlatörténetünket. Meglepett, amikor kiderült, hogy az alapbeállításban lévő sms-küldés mennyibe kerül nekem havonta, pedig nincs is szükségem rá. Vagy amikor ráébredtem, hogy a papíralapon kiküldött kivonat mennyibe fáj nekem. A sok rejtett költség elég szép összegre rúg éves szinten, úgyhogy érdemes utánajárni. A legjobb, ha bemegyünk a bankba, és ott kérjük, hogy segítsenek minimalizálni a saját költségeiket.

2. Reggeli- és ebédvásárlás

Néha nyilván nem megkerülhető, hogy vásároljuk készen a reggelit és ebédet a munkahelyen, de legtöbbször nem muszájból adunk ki erre pénzt. Ha belegondolunk, hogy mondjuk napi 3000 forintot költünk el az étkezéseinkre, akkor az már havonta 90 000 forint kiadást jelent, éves szinten pedig 1 080 000-et, azaz több mint egymillió forintot. Ha viszont visszük magunkkal a kis szendvicseinket és dobozban az otthon főzött ételt, akkor ennek az összegnek a töredékéből is kijövünk.

3. Munkahelyi italozás

Itt most nem a titokban butykosból alkoholizálásra gondolok, hanem arra az egy tejeskávéra a reggelihez, frissen facsart gyümölcslére az ebédhez, esetleg egy kólára délután az álmosság ellen. Csak pár száz forintokról beszélünk, amiket összeadva súlyos ezreket költünk innivalókra havonta. A víznél jobb innivaló nincs, csak egy üveg és egy csap kell hozzá, és a reggeli kávét is vihetjük otthonról, most úgyis divatos a termoszbögre.

4. Nem használt edzőtermi bérlet

Jó ötletnek tűnhet az első edzés után rögtön bérletet vásárolni, de a tapasztalat azt mutatja, hogy az emberek többsége ritkán használja ki a bérlet adta lehetőségeket. Lemegyünk 10 alkalom helyett kétszer, így teszünk szert a világ legdrágább edzéseire. Kicsit sokba kerül így nyugtatni a lelkiismeretünket, inkább legyünk őszinték magunkhoz, és csak akkor vegyünk bérletet, ha már bizonyítottuk, hogy tényleg kitartóan járunk az edzésekre.

5. Túl sok online vásárlás

Amikor igazi boltba megyünk, akkor megfogjuk az igazi tárcánkat, kivesszük belőle az igazi pénzünket és odaadjuk az igazi pénztárosnak. Nehéz lesz a szatyrunk, és az agyunk realizálja, hogy mi most vásároltunk, pénzt adtunk ki, amiért cserébe mindenféle holmit vihetünk haza. Az online vásárlásnál nincs ez az érzés, csak klikkelgetni kell, olyan, mintha virtuális játékpénzünk lenne, és sokkal többet rakunk a kosárba, mint azt a valóságban tennénk. Túl könnyű így vásárolni, és még a szállítási költség sem éri meg, ha nem veszünk sok mindent.

Az online vásárlásról ettől függetlenül nem kell lemondanunk, de készülhetünk úgy rá, mint egy igazi vásárlásra: írjunk listát, és célirányosan barangoljunk a honlapon, ne hagyjuk magunkat eltéríteni, ne térjünk el a tételeinktől. Így jó eséllyel pont annyit fogunk költeni, amennyit igazi boltban tennénk.

6. Kozmetikumok vásárlása

Hány arckrém kell egy nőnek? Valójában csak kettő: egy nappalra és egy éjszakára. De sajnos a legtöbben bedőlünk a reklámoknak és megvesszük csilliárdokért a legújabb szemránckrémet, ami azt ígéri, reggelre 20 évet fiatalodunk tőle. Aztán otthon már nem is merjük nagyon használni, mert túl drága volt, és túl kevés van a tégelyben ahhoz, hogy csak úgy elherdáljuk egy hétköznap délután. A nőknél a kozmetikumokból, tusfürdőkből, samponokból, sminkkellékekből szinte mindig túl sok van, érdemes összeírni, mennyit költünk rájuk úgy, hogy még csak nem is használjuk a többségét. Meglepő lesz az eredmény.

7. Üres pénztárca

A készpénz nélküli vásárlás veszélyes, mert ha szinte csak a kártyánkat használjuk, akkor elfelejthetjük, hogy közben fogy a pénzünk. Mivel nem látjuk konkrétan, hogy a bankjegyek fogynak a tárcánkból, így nem tudatosul bennünk, mennyit költöttünk pontosan. Ebből pedig egyenesen következik a túlköltekezés.

8. Háztartás, lakberendezés

Az élelmiszerek után a tisztítószerekre és lakberendezési tárgyakra költjük az egyik legmasszívabb összeget. És még csak meg sem látszik a lakáson, mert sajnos nem takarítanak ki maguktól. Kicsit olyan ez, mint az edzőtermi bérlet: megvesszük az 50. szivacsot és a legjobb súrolószert, ami csak létezik ebben az univerzumban, hogy aztán ott álljon a mosogató alatti szekrényben még egy év múlva is.

A lakberendezési láz a nőknél tömegesen megfigyelhető, elég csak egy átlagos szombat délután elmenni az IKEA-ba, és körülnézni, milyen sok ember vadászik a legszebb Billy polcokra és újabb akasztókra. Tényleg olcsónak tűnik, de sokszor nincs szükség rájuk, inkább csak a lelkünk igényli, hogy úgy érezzük, ezekkel az apróságokkal szebbé tesszük az otthonunkat. A bevásárlólista ilyen esetekben is jó barátunk, ne térjünk el tőle, és akkor tényleg azt vesszük majd meg, amire szükségünk van.

A pénz ezeken kívül is valószínűleg még ezerféle módon képes kicsúszni a kezünk közül, ezért érdemes követni az útját, ha nyugodtabbak szeretnénk lenni a pénzügyeink felől. Egy táblázat vezetése nem fáj, viszont szembesít a saját rossz szokásainkkal, és segít, hogy jobban az irányításunk alatt tartsuk a pénzünket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top