Életmód
Szponzorált tartalom

Kire vadásznak a cégek? – Így találhatsz jó állást, ha friss diplomás vagy

A munkaerőpiac gyors és jelentős változásokon megy keresztül, amit még annak sem könnyű lekövetni, aki szakmabeli, az első munkahelyére készülő friss diplomásnak pedig még bonyolultabb a kép. A Szegedi Tudományegyetem karrier-tanácsadójának és oktatási igazgatójának segítségével tekintettük át, hogy mi is az elvárás ma a munkaerőpiacon, és kikre vadásznak a legmenőbb, legjobban fizető cégek, továbbá egy kis rálátást is adunk a világ megmenőbb tanulási programjára, a Courserára

Manapság nincsenek rossz esélyei a jól képzett fiataloknak az elhelyezkedésre, de ez még távolról sem jelenti, hogy erőfeszítés nélkül egymásra találnak azzal a munkaadóval, akinél hosszú távon is megtalálják a számításukat. A munkahely kiválasztása speciális tudást igényel, mint ahogy mind inkább speciálissá válnak azok az elvárások is, amiket a munkaadók támasztanak a jelentkezők felé. Vajon ki az ideális jelölt ma számukra?

Az állásinterjúkon egyre többet számítanak a jelentkező személyes kompetenciái és készségei (fotó: profimedia.hu)

Az állásinterjúkon egyre több pontot érnek a kompetenciák és készségek (fotó: profimedia.hu)

Őket szeretik a fejvadászok

„Hozzánk a hallgatók azért jönnek, mert van egy álmuk, hogy mik szeretnének lenni, az egyetem pedig abban elkötelezett, hogy hozzásegítse őket az álmuk megvalósulásához. Ahhoz, hogy jól fel tudjuk készíteni ezeket a fiatalokat a munka világára, nekünk tudnunk kell, milyen munkavállalókat keresnek ma a cégek. A fejvadászok, akikkel beszéltem, azt mondják, hogy nekik leginkább problémamegoldó emberek kellenek, akik rugalmasan tudnak gondolkodni” – mondja a Szegedi Tudományegyetem oktatási igazgatója.

Szakál Péter szerint a rugalmas gondolkodás iránti igény nyilvánvalóan abból fakad, hogy szédületes iramban változik a világ, ezért az iskolában megszerzett szakmai ismeretek hamar elévülnek. „Egy amerikai kutatás szerint nagyjából öt évente kell megújítani a tudásunkat ahhoz, hogy lépést tudjunk tartani a fejlődéssel. Ez természetesen nincs minden szakmában

így, de például az informatika és a mérnöki területen talán még ennél is gyakrabban van szükség frissítésre. Ezzel párhuzamosan az automatizálás és a mesterséges intelligencia fejlődésének hatásaként teljesen új munkakörök jelennek meg, míg mások eltűnőben vannak. Becslések szerint globálisan mintegy 400 millió ember érint ez a jelenség. Nekünk, mint oktatási intézménynek ezekre a kihívásokra kell választ adnunk, és amint azt a kutatások jelzik, mind a hallgatók mind a munkaadók az egyetemek felelősségének tartják, hogy naprakész ismeretekkel és releváns szaktudással rendelkező pályakezdők lépjenek ki a munkaerőpiacra.”

 

Az Oktatási Hivatal által a diplomantul.hu-n közzétett kedvező elhelyezkedési adatok szerint Szegeden megtalálták a jó válaszokat a kor kihívásaira. A statisztikák azt igazolják, hogy korszerű és a munkaerőpiacon keresett tudást kapnak az SZTE hallgatói, akik a hagyományos egyetemi előadásokon valamint a valós munkatapasztalatokat biztosító duális és kooperatív képzésen túl olyan kurzusokon is részt vehetnek, ahol a világ legkeresettebb előadói és a legmenőbb cégek szakértői osztják meg tudásukat.

„A duális képzés során szerzett munkatapasztalatok értéke óriási, és jelentős előnyt jelent a munkába álláskor. De azoknak is kínálunk lehetőségeket, akik ilyen extra terhet nem tudnak vállalni. Hozzáférést adunk például a Coursera programhoz, ami a világ legtrendibb és legnagyobb oktatási portálja. Nevezhetjük az egyetemek Netflixének is. Itt a legjobb egyetemek és vállalatok képzései találhatók meg – olyanoké, mint például a Google, a Meta, az IBM vagy az Amazon” – mondta Szakál Péter.

Nagy előny, ha már az egyetemi évek alatt szerzel munkatapasztalatot - például duális képzés során (fotó: profimedia.hu)

Nagy előny, ha már az egyetemi évek alatt szerzel munkatapasztalatot – például duális képzés során (fotó: profimedia.hu)

„A Courserán keresztül olyan szakmai bizonyítványt tudunk adni a hallgató kezébe, amit másként nem valószínű, hogy meg tudna szerezni. Például a programban elvégezhet egy 6 kurzusos modult, aminek a végén egy, a Meta által kiadott betétlapot kap a diplomájába arról, hogy képes a Facebookon és az Instagramon kezelni a hirdetéseket, érti azokat a metrikákat, amiket a Meta ad, tud célcsoportot elemezni, targetálni és így tovább. És nem az Egyetem állítja a hallgatóról, hogy ő minderre képes, hanem maga a Meta, mert ezt a kurzust a vállalat validálja.”

A Coursera lépést tart a világ technológiai forradalmával, ezért például a mesterséges intelligenciáról is kínál tananyagokat kezdő szinttől a haladó kurzusokig, ráadásul a világ vezető egyetemein és vállalatainál dolgozó specialisták előadásában. A munkahelyeken ugyanis egyre inkább elvárás az MI ismerete és használata.

Ezek a trendi kompetenciák

A naprakész szakmai ismeretek és az egyetemi tanulmányok alatt megszerzett munkatapasztalatok tehát elsők között szerepelnek azon a listán, ami alapján fejvadászok és munkaadók válogatnak a frissdiplomások között. Ám ezen felül még fontosak az úgynevezett soft skillek, vagyis személyes készségek is.

Kérdésünkre a Szegedi Tudományegyetem Karrier Irodájának szakmai vezetője, Fazekas Melinda úgy fogalmazott, hogy a szakmai ismeretek egy részét át lehet adni a munkahelyen is, de a kompetenciákat sokkal nehezebb és költségigényesebb utólag fejleszteni. „A munkaadók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy milyen készségekkel lép be hozzájuk egy fiatal pályakezdő, és az lesz a befutó jelentkező náluk, aki már az egyetemi évek alatt elkezdi fejleszteni a készségeit. Kifejezetten értékes ma a munkaadók szemében az asszertív kommunikáció és a konfliktuskezelési technikák, valamint rendkívül felértékelődött a csapatmunkára való készség is. Fontos számukra a rugalmasság, a változásokhoz való alkalmazkodási képesség és a belső igény a szakmai fejlődésre, az önképzésre.”

Az érzés, amikor nincsenek trendi kompetenciáid

A naprakész szakmai ismeretek és az egyetemi tanulmányok alatt megszerzett munkatapasztalatok tehát elsők között szerepelnek azon a listán, ami alapján fejvadászok és munkaadók válogatnak a frissdiplomások között. Ám ezen felül még fontosak az úgynevezett soft skillek, vagyis személyes készségek is.

Fejleszd a személyiséged is - ez a sikeres álláskeresés egyik kulcsa - (fotó: profimedia.hu)

Fejleszd a személyiséged is – ez a sikeres álláskeresés egyik kulcsa – (fotó: profimedia.hu)

Kérdésünkre a Szegedi Tudományegyetem Karrier Irodájának szakmai vezetője, Fazekas Melinda úgy fogalmazott, hogy a szakmai ismeretek egy része munkahelyi közegben, „on the job” gyorsan bővíthető, de a munkavégzést, beilleszkedést segítő személyes kompetenciákat sokkal nehezebb és költségigényesebb utólag fejleszteni. „A munkaadók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy milyen készségekkel lép be hozzájuk egy fiatal pályakezdő. Frissen készült munkaerő-piaci preferenciákat vizsgáló kutatásunk szerint a naprakész szakmai tudás, kapcsolódó gyakorlati tapasztalatok mellett kifejezetten értékes ma a munkaadók szemében a magas szintű kommunikációs készség, az együttműködésre, csapatmunkára való készség, a hatékony problémamegoldás és a proaktív hozzáállás. Fontos még számukra a rugalmasság, a változásokhoz való alkalmazkodási képesség, a motiváció a szakmai fejlődésre, új ismeretek elsajátítására.”

 

Az érzés, amikor nincsenek trendi kompetenciáid

De vajon mindenkinél fejleszthetők ezek a képességek? Aki pedig nem kifejezetten kommunikatív személyiség vagy épp a csapatmunkában nem erős, az mondjon le arról, hogy jó munkahelye lesz? Fazekas Melinda szerint egyrészt fejleszthetők ezek a készségek, és minél előbb kezd el valaki tenni a tudatos fejlesztésükért, annál jobb eredményt érhet el, másrészt nem csak a fent felsorolt trendi kompetenciákra van szükség a munkaerőpiacon, bár ezek birtokában kétségtelenül könnyebben megy a beilleszkedés és a munkatársakkal való együttműködés.

„Nem kell senkinek 180 fokos fordulatot venni, és olyan személyes kompetenciák kifejlesztésére időt, energiát fordítani, melyek a személyiségétől nagyon távol állnak. Míg bizonyos feladatokhoz inkább a háttérben működő, a problémákat hatékonyan elhárítani tudó személy az ideális, addig más feladatokban a nyitottabb, extrovertáltabb személyiség érvényesül jobban. Nem gond, ha valaki nem szeret kiállni nagyobb nyilvánosság elé, és az sem, ha a csapatmunka helyett az elmélyülős, önállóbb feladatokban talál örömet, hiszen sok olyan feladatkör létezik, ahol pont erre van szükség!

Ugyanakkor, ha pusztán az hátráltat valakit a vágyott munkakör betöltésében, hogy ezekben a kompetenciákban kevéssé erős, akkor lehetősége van a fejlesztésükre például kiscsoportos tréningjeinken keresztül. Arra bátorítjuk a hallgatókat, hogy minél korábban kezdjenek el foglalkozni az önfejlesztéssel, a tudatos tervezéssel. Keressék a Karrier Irodát, ahol egyéni tanácsadás keretében feltérképezhetik saját erősségeiket, de későbbi elhelyezkedési lehetőségeiket, a piacon támasztott elvárásokat is. A kettő összevetéséből szépen kirajzolódik, hogy miben érdemes fejlődni és ebben a Szegedi Tudományegyetem, a Karrier Iroda szolgáltatásai hogyan tudnak segíteni.”

A soft skillek mellett az is lényeges, hogy az egyetemi tanulmányokkal párhuzamosan a hallgató milyen aktivitásokat vállal (diákmunka, önkéntesség, majd a szakmaibb tevékenységek felé fordulva a versenyek, projekt munkák, gyakornoki program, rész vagy teljes munkaidős állás), mert ezek a szakmai kompetenciák fejlesztéséhez, a magabiztosság növekedéséhez járulnak hozzá és segítenek a későbbi álláskeresési preferenciák megfogalmazásában is. Ez az erőfeszítés kifizetődő lesz majd, amikor friss diplomásként kilép a munkaerőpiacra.

Én minden pénzt megérek! – tévhitek a fizetésekről

Az SZTE munkatársai szerint a diákok ma tudatosabbak a karriertervezés kérdésében: egyrészt érzik a munkaerőpiaci versenyhelyzetet, másrészt jobban átgondolják, hogy milyen szakmai tudásba és milyen kompetenciák elsajátításába fektessék az idejüket és adott esetben a pénzüket. Nem csupán megfelelni akarnak a leendő munkaadónak, de elvárásokat is támasztanak.

Fontos szempont számukra a jó munkahelyi légkör, a mentoráló vezető, de a kívánságlista elején továbbra is a fizetés és a fejlődési, előrelépési lehetőség áll. Fazekas Melinda úgy látja, hogy ezen a területen a vágyak és a realitás nem mindig találkoznak, és sok fiatal akkor bukik el egy egyébként ígéretes állásinterjún, amikor” meghatározza a bérigényét. Az irreális álmok a jövedelemmel kapcsolatban szertefoszlanak néhány sikertelen próbálkozás után, ám ezeket a kudarcokat meg is lehetne spórolni egy kis előzetes felkészüléssel. „Az SZTE Karrier Irodája ebben a témában is támogatást tud nyújtani, és segít megtalálni a diákoknak azokat a csatornákat, ahol tájékozódhatnak az egyes munkakörökben kérhető fizetésekről. Emellett a béralku menetét is gyakorolhatják nálunk, így magabiztosabban és jobb eséllyel indulhatnak egy állásinterjún.”

De nemcsak a fizetési igények túlzóak időnként a szakember szerint, hanem azok a várakozások is, melyek a munkahelyi előléptetésekhez

fűződnek. „Gyakran találkozom azzal, hogy túl gyorsan akarnak vezetői pozíciót elérni a végzés előtt álló fiatalok. A pályatervezési folyamat során rendszeresen megkérdezem a hallgatókat, hogy mi a legfontosabb elvárásuk, igényük leendő munkájukkal és munkahelyükkel kapcsolatban. Ilyenkor fel kell állítaniuk egy preferencia sorrendet, és arra biztatom őket, hogy ebből a „listából” csak az első néhányhoz ragaszkodjanak, a többiben érdemes rugalmasnak lenniük. Ne várják el, hogy minden vágyuk egyszerre, azonnal teljesüljön. Az a kép, amit a leendő munkahelyükről alkotnak időnként távol áll attól, ami a valóságban rájuk vár, ezért is fontos, hogy eljöjjenek hozzánk és közösen tervezzük meg, milyen lépések vezetnek el a kitűzött célig, az ő részükről mit kell ehhez hozzáadni. Összességében az a célunk, hogy reális képet kapjanak arról a munkaerő-piaci helyzetről, amiben érvényesülniük kell majd.

 

 

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top