Életmód

Járod a világot? – két tipp, hogy olcsón megúszd a mobiltelefon-roamingot

Még mindig összeugrik a gyomrod, ha külföldön megcsörren a mobiltelefonod? 10 másodpercre rövidíted a beszélgetéseidet, ha a határon túlról hívsz valakit? Még a szótáradból is törlöd a mobilinternet kifejezést, amikor nyaralásra indulsz? Ezek a beidegződések még mindannyiunkban megvannak, hiszen a költségei miatt valóban szinte luxusnak számított a mobilozás külföldön. Úgy néz ki, mindezt elfelejthetjük, mert ma már jóval olcsóbban is megúszhatjuk ezt, ha egy kis odafigyeléssel használjuk a telefont.

A szolgáltatók elébe mentek az Európai Unió által 2017-re tervezett telefonos rezsicsökkentésnek, és már idén nyárra olyan tarifákat hoztak össze, amivel gyakorlatilag komolyabb pluszköltségek nélkül használhatod a mobilodat külföldön. Ez igaz a telefonhívásokra és fogadásokra éppúgy, mint a mobilinternet használatára.

Járod a világot? – két tipp, hogy olcsón megúszd a mobiltelefon roamingot

Az EU-ban már hazai árakon beszélhetsz

Főleg azoknak örömhír ez, akik nemcsak évente egyszer-kétszer lépik át a határt egy vakáció miatt, hanem rendszeresen, akár hetente utaznak különféle üzleti ügyekben külföldre az unión belül. A roaming kérdése ezzel tulajdonképpen megoldódott, hiszen egy díjcsomagváltással olyan előfizetést szerezhetsz, amivel az EU-n belül is hazai tarifával beszélgethetsz, és a csomagban foglalt adatforgalmi keret erejéig nyugodtan internetezhetsz anélkül, hogy izzadó tenyérrel számolgatnád az elsuhanó kilobájtokat. Ha már az internetről van szó, egy további jó hír is van: egyes díjcsomagoknál a mobilinternetezéshez külön vásárolható olyan extra – akár több gigabájtos – adatforgalmi jegy is, amivel szintén felár nélkül használhatod a netet a telefonodról, vagy akár a laptopodról, ha van hozzá a SIM kártya befogadásához megfelelő adaptered vagy külső modemed.

Az EU-n kívül is megúszhatod olcsón a telefonálást

Az EU-ban – és még hozzá kapcsolódóan néhány európai országban (Andorra, Izland, Liechtenstein, Norvégia) tehát már aggodalom nélkül hagyhatjuk bekapcsolva a mobilinternetünket a telefonon, de mi a helyzet, ha más országba szól a repülőjegyünk – akár csak vakációra, akár üzleti útra? Ebből a szempontból a helyzet nem sokat változott, és sok népszerű célországban – például Egyiptomban vagy Törökországban – még most is rettentően sokba kerülhet egy szimpla telefonbeszélgetés még akkor is, ha minket hívnak, az internet árai pedig horribilisek. Azonban ilyen helyzetre is megvannak a megfelelő praktikák:

A helyi pre-paid kártya

Rögtön azután, hogy megérkezel, vásárolj egy feltöltőkártyás SIM-et. Ezt sokszor már egy átlagos benzinkútnál is megtalálhatod, de a mobilszolgáltatók üzleteiben biztosan. És ha már vásárolsz, ne aprózd el: vegyél rögtön legalább kettőt, ha családdal mész, hogy szükség esetén egymást is hívni tudjátok helyi tarifával. Külföldön, egy ismeretlen helyen könnyen megeshet, hogy eltévedtek, elkeveredtek egymástól, és ilyenkor ez nagyon hasznos lehet. Ráadásul az otthoniak bejövő hívásaiért sem fizetsz, és rendszerint jóval olcsóbb így hazatelefonálni is, mintha a saját, magyar SIM kártyánkat használnád.

Járod a világot? – két tipp, hogy olcsón megúszd a mobiltelefon roamingot

Nemzetközi SIM kártya

Itthon gyakorlatilag ismeretlen ez a fogalom, de a nyugati országokban, sőt a világ más tájain is teljesen általános a nemzetközi SIM kártyák használata. Nyilvánvalóan ehhez is szolgáltatófüggetlen telefonra lesz szükséged – akárcsak az előbbi, helyi SIM kártyához –, de még úgy is megéri az árát, ha külön erre a célra veszel a “függő” mobilod mellé egy független, használt “butamobilt”, vagy előkotrod a fiók mélyéből azt, amit pár évvel ezelőtt fintorogva odadobtál, mikor megvette az első okostelefonodat. Nem túlzás azt állítani, hogy egyes országokból közel tizede áron hívhatsz így külföldi magyar és más külföldi számokat ezzel a megoldással. Igaz, kicsit komplikáltabb így a telefonálás, mert amikor hívást indítasz, az gyakorlatilag azonnal megszakad, viszont a SIM kártyát kibocsátó szolgáltató rögtön vissza is hív téged és azt, akit te fel akartál hívni, és összekapcsol titeket. A hívások fogadásakor pedig minden a megszokott, hagyományos módon zajlik. 

Még több mobiltelefon az NLCafén: 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top