Élni akarok cikkek

Ilyen a koraszülött intenzív

Ez az a hely, ahol mindig éppen éhes valaki, vagy tisztába kell tenni, és szinte soha nincs csend, mert egy baba biztosan sír. Sokszor az anyukák szemét is elfutja a könny, hol azért, mert aggódnak, hol azért, mert örülnek. Ez a koraszülött intenzív osztály, ahol pici életekről gondoskodnak nap mint nap az orvosok és a nővérek. A Péterfy Kórházban jártunk.

Azok az édesanyák, akiknek a vártnál korábban érkezett a babájuk, nem erre készültek, ezért érthető módon megijednek, és tanácstalanok. Gyakran hetekig, sokszor hónapokig nem foghatják a kezükbe a gyereküket, hiszen csövekkel fekszik egy inkubátorban, ahol az orvosok és a nővérek állandóan figyelik és táplálják a picit. Sokan az édesanyák közül depressziósak lesznek, és ahogyan Zsuzsi is meséli a filmben, egyedül érzik magukat. Zsuzsi kislánya 610 grammal született, sokáig aggódtak az életéért, ma már azonban 9 éves kiskamasz, aki egészséges. Persze vannak szomorú esetek is, de az újszülöttgyógyászat gyors fejlődésének köszönhetően ma már jó eséllyel indulnak az egészen kis súlyú csöppségek is. És ebben a küzdelemben mindenki részt vesz: a baba, a mama és persze az orvosok és a nővérek is.

Itt olvashatsz még többet koraszülöttekről: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top