nlc.hu
Európa-bajnokság
Először léphetett pályára az Eb-n Bolla Bendegúz

Először léphetett pályára az Eb-n Bolla Bendegúz, Szoboszlai gyerekkori barátja

Ez a második alkalom, hogy Bolla Bendegúz részt vesz az Európa-bajnokságon, azonban a három évvel ezelőtti kontinenstornán még nem állhatott pályára.

Szombaton lépett először pályára a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokságon a magyar válogatott, de ahogy korábban beszámoltunk, a csoportkör legelső mérkőzése nem éppen úgy alakult, ahogyan abban sokan reménykedtek. Marco Rossi úgy nyilatkozott, miszerint a svájci csapattól elszenvedett 3-1-es vereségért elsősorban ő vállal felelősséget. Az első félidőben a statisztikák azt mutatták, hogy szinte minden téren jobban teljesített a Svájc, és habár a második félidőben valamivel jobbak voltak a magyar válogatott mutatói, sőt, még egy gólt is sikerült szereznünk, mindez kevésnek bizonyult. 

A második félidőben több csere is történt, hiszen pályára lépett Dárdai Márton és Ádám Martin is, akiről nem mellesleg az egyik legnagyobb mémes oldal is posztolt, ráadásul az utóbbi időben az internetezők kedvence is lett. A cserék között szerepelt még a 24 éves Bolla Bendegúz is, aki ugyan már három évvel ezelőtt is jelen volt az Európa-bajnokságon, azonban akkor kénytelen volt a kispadról végignézni a mérkőzéseket. A védő ezúttal csak az első félidőben ült a kispadon, az viszont kétségtelen, hogy csereként lendületet hozott a csapat játékába.

Hogy őszinte legyek, az első félidőnél nem volt nehezebb jobban játszani a másodikban. Próbáltam lendületet vinni a játékba, a támadójátékon segíteni. A gólnál sikerült, azért voltak még helyzeteink beadásból, sajnos az egyenlítéshez ez már nem volt elég

– nyilatkozta a találkozó után a játékos a Nemzeti Sportnak, majd azt is hozzátette, hogy a kispadról borzasztó volt végignézni az első félidőt. 

Bolla Bendegúz

Bolla Bendegúz (Fotó: Getty Images)

Bolla Bendegúz és Szoboszlai Dominik gyerekkori barátok voltak, tudása nagy részét a csapatkapitány apukájától kapta

Bolla Bendegúz 16-szoros magyar válogatott futballista, pályafutását pedig a székesfehérvári Főnix Gold FC kezdte. Az egyesületet három édesapa Szoboszlai Zsolt, Molnár Csaba és Bolla László alapította, mivel úgy vélték, hogy az utánpótlás-nevelés képtelen megadni azt a nevelést, amit ők szerettek volna gyermekeiknek. Bolla Bendegúz édesapja mint tulajdonos, és Szoboszlai Zsolt mint szakmai munkáért felelős mindent elkövettek azért, hogy utat mutassanak a fiatal labdarúgók számára. A futballista korábban a Büntető.com-nak elmondta, hogy gyerekkorukban szinte mindenhol együtt voltak a jelenlegi válogatott csapatkapitányával, mondhatni együtt nőttek fel. 

„Volt szerencsém megtapasztalni, milyen képzést kapott az édesapjától, Szoboszlai Zsolttól. Ő tartotta nekünk az egyéni edzéseket. A tudásom nagy részét Dominik apukájától szereztem a Főnixben, ami máig nagy segítség a karrieremben” – mondta. 

Az Európa-bajnokságot megelőző felkészülési mérkőzésen Bolla Bendegúz bizonyítani akarta, hogy helye van a magyar válogatottban, az Izrael elleni mérkőzésen pedig kiválóan teljesített. Elmondása alapján pedig mindig kifizetődik a játékkapcsolata Szoboszlai Dominikkel.

„Próbáltam bizonyítani, hogy a jövőben is kezdőként számítsanak rám. Örülök, hogy így sikerült, és hogy mindig jól kifizetődik a játékkapcsolatom Szoboszlaival.”

Székesfehérvártól a Premiere League-ig

A székesfehérvári klub több magyar csapatnak is kölcsönadta a játékost, ilyen volt például a Siófok, illetve a Zalaegerszegi TE együttese is. Az újonc már ekkor meghatározó tagja volt a csapatnak, a nevét többször is kiemelték, ráadásul akkoriban az NB I legjobb utánpótláskorú játékosaként hivatkoztak rá. 

Marco Rossi 2020 szeptemberében hívta meg először a válogatott keretbe, majd egy évvel később a szövetségi kapitány nevezte a magyar válogatott Európa-bajnokságra készülő 26 fős keretébe. A kontinenstornán ugyan ekkor még nem lépett pályára, Bolla egy korábbi interjúban azt mondta, hogy ennek ellenére hatalmas élmény volt ott lenni. 

2021 júliusában Bolla Bendegúzt az angol Premiere League-ben szereplő csapat, a Wolverhampton igazolta le, azonban hivatalos mérkőzésen sosem lépett pályára, azóta pedig kölcsönjátékosként volt légiós Svájcban. A hónap elején derült ki, hogy a továbbiakban angol klub nem tart igényt a játékosra. Sajtóértesülések szerint azonban Bolla Bendegúz szerződése 2026 nyarán járt volna csak le – írta az Index.  A továbbiakban az osztrák Rapid Wiennél folytatja pályafutását, ugyanannál a csapatnál, ahol korábban Kerkez Milos is játszott. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top