nlc.hu
Európa-bajnokság
Lamine Yamal a legfiatalabb játékos az Eb-n

Az utcai focitól a spanyol válogatottig – Lamine Yamal az Eb-történetének legfiatalabb játékosa

Lamine Yamal az Eb-történetének legfiatalabb játékosa. A mindössze 16 éves játékos már most rekordokat döntöget, mindezt úgy, hogy mérkőzések előtt és után tanulással töltötte szabadidejét.

Úgy tűnik, hogy a 2024-es Európa-bajnokság javarészt a fiatal sportcsillagok felemelkedéséről szól. Míg Szoboszlai Dominik idén az Eb-történetének legfiatalabb csapatkapitánya lett, addig a spanyol támadó, Lamine Yamal szintén beírta magát a történelembe. 

Mindössze 16 éves, de már rekordot döntött az Európa-bajnokságon

Barcelónában már egy ideje azt suttogták, hogy hamarosan egy új szupersztár emelkedik ki az ifjúság soraiból, és így is lett. Egy rekordokkal teli év után ugyanis a futball berkein belül már mindenki ismerte a 16 éves támadót, Lamine Yamalt. A fiatal játékos jelenleg az FC Barcelona klubcsapatában játszik, ezzel ő lett a legfiatalabb “Barca-játékos”, aki valaha a Bajnokok-ligájában szerepelt. Ha ez még nem lenne elég, a csatár a La Liga történetének legfiatalabb gólkirálya lett. 

„Barcelonában találkoztunk vele. Erős tagja volt a spanyol ifjúsági csapatnak. Kivételes erővel rendelkező labdarúgó” – idézi De la Fuente szövetségi kapitány szeptemberi nyilatkozatát a CNN. A szövetségi kapitány ekkor úgy fogalmazott, hogy olyan, mintha a 16 éves játékost megérintette volna Isten pálcája. 

Ő más

– mondta, majd így folytatta: „A játékos szintjét nézzük, nem az életkorát. Készen áll a legmagasabb szintű versenyre. Nagyon fontos a jövő számára.”

Lamine Yamal és Nico Williams az Európa-bajnokságon

Lamine Yamal és Nico Williams az Európa-bajnokságon (Fotó: Getty Images)

Ugyan Yamal korábban spanyol utánpótlás-válogatottban is szerepelt, ez az első alkalom, hogy a szövetségi kapitány behívta a felnőtt válogatottba. Az idei Európa-bajnokság a tinédzser első nemzetközi szereplése a válogatott keretben. Az előző rekorder a lengyel Kacper Kozlowski volt, aki 17 játszott Spanyolország ellen az előző Európa-bajnokságon.

Magával vitte házi feladatát a kontinenstornára, ráadásul még le is vizsgázott az Eb alatt

Az Európa-bajnokság kezdetén több videó olyan videó is előkerült a sportolóról, amelyben Yamal éppen a vizsgáira készül. A torna elején az összes szabadidejét tanulással töltötte, aminek meg is lett az eredménye, ugyanis sikeresen megszerezte a középiskolai érettségi bizonyítványát.Hatalmas megnyugvást jelenthet ez a fiatal sportolónak, ugyanis ezt követően már csak a negyeddöntőre kell koncentrálnia. 

Ő az egyetlen, aki nem adhat interjút

Lamine Yamal az Európa-bajnokság egyetlen kiskorú játékosa, így a spanyol és a német törvények értelmében nem adhat egyedül interjút, továbbá a szövetségi kapitánnyal sem beszélhet négyszemközt – írja a hvg.hu. Azt mondják, hogy már a kiutazása sem volt zökkenőmentes, ugyanis szüleinek külön nyilatkozatot kellett aláírnia, hogy a tehetség egyedül utazhasson ki Németországba. Kétségtelen, hogy Lamine Yamal az egyik legérdekesebb játékos az Európa-bajnokságon, azonban az újságírók kérdéseire csak különleges feltételek mellett válaszolhat. 

Az 1 milliárd dollárt dollárt érő csodagyerek

A Spanyolországban született Yamal édesapja marokkói, míg édesanyja az Egyenlítői-Guineából származik. A pályafutása kezdetén többen is megkérdezték tőle, hogy melyik országot fogja képviselni a válogatottban, azonban ezek a találgatások hamar véget értek. A fiatal sportoló már 7 évesen tagja volt az FC Barcelona akadémiájának, és igen hamar a legesélyesebb sportolók között emlegették. Nem véletlenül.

Lamine Yamal a legfiatalabb játékos az Európa-bajnokságon

Lamine Yamal a legfiatalabb játékos az Európa-bajnokságon (Fotó: Getty Images)

Az utcán kezdett el focizni 

Yamal mindig nagy érdeklődéssel figyelte, ahogy édesapja és idősebb unokatestvére rúgják a labdát a lakásukhoz közeli parkban, a legszegényebb negyedben. Ahogy telt múlt az idő, azon kapta magát, hogy ő is a futball szerelmese lett. 

Több időt töltöttem a parkban, mint otthon. Valahányszor kiléptem az utcára, focizni akartam. Ezek az élmények örökre veled maradnak” – mondta.

Nem sokkal később édesapja is felfigyelt a betonplaccon játszó Yamalra, így kézen fogva sétált be fiával a Barcelona kapuin, majd ezt kérdezte: Szeretnétek, hogy a fiam a Barcelónánál játsszon? Amikor a klub igennel felelt, édesapja csak ennyit mondott: Akkor neveljétek ki. 

Gyakran hasonlítják Lionel Messihez

Ahogyan a francia csapatkapitány, Kylian Mbappé Ronaldót, úgy a spanyol válogatott támadója is évek óta figyelemmel kíséri példaképét – Chrisitano Ronaldo régi riválisát – Lionel Messit. Érdekesség, hogy már csecsemőkorában találkozott az argentin klasszissal egy jótékonysági naptárfotózáson. Az eseményről nemrégiben került elő egy fotó, amelyen Messi, Yamal látható édesanyja karjaiban. 

A fiatal sportolót gyakran hasonlítják a világklasszishoz, mivel hasonló játékstílussal rendelkeznek. Yamal a pályán mindig jól méri fel a helyzeteket, ezt követően pedig helyes döntést hoz – ami talán az egyik legnehezebb, hiszen akár már tizedmásodpercek alatt is hatalmasat tud fordulni a játék – így nem csoda, hogy a Barcelona hosszú időre magához akarta kötni a fiatal játékost. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top