Ezt jelenti, hogy váláskor a gyerek érdekeit nézed

El lehet válni úgy is, hogy szétszakad a gyerek lelke, és úgy is, hogy nem éri trauma. „Csak" az kell hozzá, hogy a gyerek érdekeit nézzük váláskor.

A válás megterheli a gyereket, szülőket egyaránt, nem tudjuk megúszni, hogy érzelmileg rázós és nehéz időszak legyen az új helyzet, amikor szétválnak az útjaink. Ám nem mindegy, hogy a nehézségeket, fájdalmakat mennyire mélyítjük el, és milyen terhet rakunk a gyerekre közben.

A válások száma alaposan megugrott az utóbbi évtizedekben: egy 2018-as tanulmány szerint, melyben 83 ország négy évtizednyi adatát vizsgálták, a válások száma duplájára nőtt. Magyarország ebben a rangsorban a 20. helyen állt akkor, ami azt jelentette, hogy ezerből átlag 5,17 házaspár adta be a válókeresetet. Ez azt is jelenti, hogy egyre több gyereket érint a válás miatti stressz, szülők közti háborúzás, és lelki traumák sora. Mindez elkerülhető, bár nehéz egy érzelmekkel teli időszakban, válás közben visszafogni magunkat, hogy ne vigyenek el az indulatok és a gyerek érdekeit tartsuk szem előtt.

Dr. Azmaira H. Maker klinikai szakpszichológus, a Family Changes: Explaining Divorce To Children című könyv szerzője szerint szerencsére a gyerekek nagyon rugalmasak, és a legtöbben visszanyerik a lelki egyensúlyukat a válás után, ha a szülők a folyamatban nem a sárdobálással vannak elfoglalva, hanem a gyerek lelkének védelmével.

A rosszul kezelt válásnak a kutatások szerint olyan következményei lehetnek a gyereknél, mint indulatkezelési problémák, depresszió, szorongás, beilleszkedési és tanulási zavarok. A szakember a következőket javasolja, hogy a gyerek érdekeit szem előtt tartva sikerüljön elválni és megóvni őt a traumáktól.

Váláskor nézd a gyerek érdekeit

A válás során a gyerek érdekeit kell nézni (Fotó: Getty Images)

Ne állítsd választás elé a gyereket!

Az egyik legnehezebb helyzet érzelmileg a gyereknek, ha azt érzi, hogy választania kell a két szülő között, és ha az egyikkel ért egyet, akkor a másik nem fogja szeretni. Egy konfliktusokkal teli válás során nem egyszerű megálljt parancsolni a haragnak, csalódásnak, automatikusan szeretnénk a saját oldalunkra állítani a gyereket, ám észre kell venni időben, hogy csak ártunk neki ezzel a viselkedéssel.

Ne hibáztasd az exedet!

A szakember szerint mindenáron el kell kerülni egymás hibáztatását a gyerek jelenlétében, még akkor is, ha igazságtalanságok történnek a válás során és becsapva érezzük magunkat. A gyereknek épp elég azzal megbirkóznia, hogy szétköltöznek a szülei, ne rakjunk olyan terheket rá, amiket nem ért, mert még nem felnőtt. Csak összezavarjuk és leromboljuk a bizalmát azzal, ha hibáztatjuk, szidjuk az exet, a másik szülőt a füle hallatára, tartsuk meg az ilyen mondandókat inkább a barátoknak.

Törekedj az együttműködésre!

Az állandó konfliktus egyik táptalaja a válás után a közös gyereknevelés, márpedig ahhoz, hogy egészséges lélekkel kerüljön ki a gyerek a válásból, az kell, hogy mindkét szülőjére számíthasson érzelmileg, és következetes, együttműködő szülők neveljék. Rendkívül fontos a pszichológus szerint, hogy válás után hogyan kezelik a gyerek körüli nevelési kérdéseket a szülők, mennyire tudnak közös döntéseket hozni, vagy épp akadályozzák egymást a gyereknevelésben. Mivel hosszú évekig kell együttműködni egymással válás után, ezért ezen a területen különösen érdemes kompromisszumkésznek lenni és tudatosan a gyerek érdekében cselekedni.

Boldog gyerekkor: