nlc.hu
Ez is család

Fotók: itt alszanak a gyerekek Magyarországon

A mélyszegénységtől a hercegnőlakosztályig: itt alszanak a gyerekek Magyarországon

Ugyanannyi szeretet fér egy 28 négyzetméteres önkormányzati garzonba, mint egy új építésű, százmilliós budai lakásba: gyerekek alvóhelyeit fotóztuk. Tíz szobán keresztül mutatjuk meg, milyen állapotban van ma Magyarország.

Egy ország fejlettsége lemérhető azon, ahogy a gyerekeivel bánik.

Eredetileg fogvatartottakra mondták ezt, mi egy „kicsit” módosítottunk az évszázados bölcsességen az alábbi fotóprojekt kedvéért. A gyerekekről ugyanis nem csak a szülők gondoskodnak, hanem az állami és az egyéb intézményrendszerek, a szociális háló, a közösség, amiben élnek – vagy éppen annak hiánya – és persze a tágabb család. Azért is rendkívül tanulságos a gyerekek életkörülményeire nézni, mert

magától értetődik (mi legalábbis magától értetődőnek vesszük), hogy anyagi és társadalmi helyzettől, nemtől, kortól, pártállástól függetlenül mindenkinek az a legfontosabb, hogy a gyerekeinek a tőle telhető legtöbbet adja.

A kérdés már csak az, mely családnak mit jelent a legtöbb.

Ezért határoztuk el, hogy megmutatjuk a házak, lakások, átmeneti otthonként szolgáló szobák azon szegletét, ahol a gyerekek a legvédtelenebbek, a leginkább önmaguk lehetnek és amely a legtöbbet árulja el róluk és a helyzetükről: az ágyukat. Sok-sok családot kerestünk meg, hogy megmutassuk a legszegényebbeket, a teljes anyagi biztonságban élőket és mindenki mást a kettő közt. A szabályok egyszerűek voltak:

  • Családnak tekintettünk minden kisközösséget, ahol gyerekekről gondoskodnak, nem néztük a vér szerinti viszonyokat, azt, hogy jelen van-e mindkét szülő, ahogy azt sem, hogy az apa férfi, az anya nő-e; ezt normális esetben le sem kellene írni, de 2022-ben, Magyarországon sajnos le kell.
  • A minket beengedő családoknak megőrizzük a névtelenségét, annyira, hogy a gyerekeket sem mutatjuk meg; a hasonló fotóprojektektől eltérően úgy éreztük, szükségtelen és többet árt, mint használ. A hely, ahol alszanak, úgyis elmondja, amit tudni kell.
  • Csak annyit kértünk tőlük, ne rakjanak rendet csak azért, mert fotózunk, úgy mutassák meg a szobát, ahogy azt a gyerekek egy átlagos nap használják. Persze akadt gyerekszoba – főleg a szegényebb családoknál –, amely „véletlenül” pont patyolattiszta és rendezett volt.

Mindenhol szívesen láttak, és mindenütt rengeteg szeretetet kaptunk és éreztünk, az önkormányzati lakás kis hálószobájában, ahol a család mind az öt tagja húzza össze magát egy ágyon, ugyanúgy, mint az új építésű társasház százmilliós lakásában. A kép legfeljebb azért nem teljes, mert úgy tűnik, minél gazdagabb valaki – illetve minél inkább ismert –, annál bizalmatlanabb: a felső tízezerből senki sem állt kötélnek, amely persze önmagában tanulságos. Fotósorozatunk tehát inkább a kőkemény magyar valóságot mutatja meg, a stockfotószerű influenszergyerekszobák tehát kimaradtak – nem bánjuk.

1. 

Első osztályos kislány galériaágya egy CSOK-ból vásárolt ikerházban. Az órarend jól látható helyen, a galéria alatt a női szerepekre készül.

Gyerekek ágyai Magyarországon

Fotó: Neményi Márton

Választhat is: ha nem az ágyában, akkor a szoba közepén felállított sátorban pihen.

Gyerekek ágyai Magyarországon

Fotó: Neményi Márton

2.

Első osztályos kislány galériaágya egy 28 négyzetméteres önkormányzati lakásban. A férj a vendéglátásban dolgozik, az anya a kislányra vigyáz. A lakást egy civil szervezet segítségével kapták meg évekkel ezelőtt; hosszú távra terveznek itt. 

Gyerekek ágyai Magyarországon

Fotó: Neményi Márton

A dekorációért az anya a felelős.

Gyerekek ágyai Magyarországon

Fotó: Neményi Márton

3.

17 éves, Budapest külvárosában élő lány szobája. A berendezés szinte mindent elmond arról, ki is ő: kreatív és társadalmi ügyekben aktív.

Gyerekek ágyai Magyarországon

Fotó: Neményi Márton

4.

Hatéves sajátos nevelési igényű kisfiú ágya Budapest belvárosában. Pontosan nem tudni, miért kapta meg a „kitüntetést”, a szakvéleményen annyi áll: szocializációs és emocionális problémákkal küzd. „Tehát szorong” – mondja az anyja. Emiatt nagyon nehezen találnak iskolát. „Pedig csak el kell fogadni és szeretni kellene, de hát ezzel nem győzködhetem a pedagógusokat.”

Gyerekek ágyai Magyarországon

Fotó: Neményi Márton

5.

Két kislány ágya a családok átmeneti otthonában. Itt jelképes összegért, a házirend szigorú betartásával lakhatnak a hajléktalanság vagy bántalmazó környezet elől menekülő családok, gyakran egyedülálló anyák, több gyerekkel.

Gyerekek ágyai Magyarországon

Fotó: Neményi Márton

Aki bekerül, annak segítenek munkát találni, a gyerekeket iskoláztatni, ha kell, szakmát is tanulnak, jogosítványt is szereznek a szülők.

Gyerekek ágyai Magyarországon

Fotó: Neményi Márton

6.

Másfél éves kislány ágya egy új építésű budai társasházban. Az értelmiségi szülők amúgy szigorúan veszik a rendrakást, de vasárnap délután ennyi lazaság belefért.

Gyerekek ágyai Magyarországon

Fotó: Neményi Márton

7.

Két másfél éves kislány (ikrek) és egy hároméves fiú közös szobája. A szülők is itt alszanak. A bal oldali ágy elvileg a két kislányé, itt is fekszenek le, de általában „átszöknek” a nagy matracra és összebújva alszik az egész család. Egy külvárosi volt munkástelepen lévő önkormányzati lakásban élnek fél éve; a szülők korábban, amikor még nem voltak gyerekeik, a hajléktalanságot is megtapasztalták.

Gyerekek ágyai Magyarországon

Fotó: Neményi Márton

8.

15 éves budapesti lány ágya és ruhatárának egy jellemző részlete. Az anya szabad kezet adott a berendezést illetően, „legfeljebb a falakat nem engedtem hupililára festeni, mert az mindig csak abban az adott pillanatban tűnik jó ötletnek, két héttel később már megőrjítené a gyerekeket is, nem csak engem”. Egy ilyen panellakás kis szobáiban egyébként meglepően sok cuccot el lehet rejteni, ha átgondoltan rendezik be.

Gyerekek ágyai Magyarországon

Fotó: Neményi Márton

A kamasz lány húga még csak hétéves. A tanulósarkok, és az apró, ám létfontosságú csecsebecsék a gyerekek ötletei nyomán alakultak ki a szobákban, ez az anyjuk szerint fontos, „a saját szobájukban nekik kell jól érezni magukat, az én feladatom csak annyi volt, hogy a ruha- és játéktárolást ésszerűsítettem”.

Gyerekek ágyai Magyarországon

Fotó: Neményi Márton

9.

Szobarészlet egy szálláson, ahol négy gyerekével él egy anyuka. Félévekre rendezkednek be, legfeljebb másfél évig maradhatnak. Ez hamarosan letelik, egyelőre nem tudja, merre tovább.

Gyerekek ágyai Magyarországon

Fotó: Neményi Márton

Ez a kisfiú ágya, de az ágyak funkciói itt rugalmasak, sokszor a szereplők is cserélődnek.

Gyerekek ágyai Magyarországon

Fotó: Neményi Márton

10.

Ukrajnából menekülő családok szálláshelye a Madridi utcában. Eredetileg munkásszállónak indult, a civilek saját erőből, összedobott pénzből alakították át. Bár igyekeznek privát teret biztosítani a családoknak, külön gyerekágy nincs; ezekben a puritán ágyakban oldják meg a gyerekek altatását is. Legfeljebb 2-3 éjszakát maradhatnak, és menniük kell tovább, a szobát kitakarítják, az ágynemű friss huzatot kap, és jöhet a következő család, amíg a háború véget nem ér.

Gyerekek ágyai Magyarországon

Fotó: Neményi Márton

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.